A vegades ens oblidem de la importància del joc en els infants. El joc té un paper fonamental en el desenvolupament integral dels infants i és considerat un dels mètodes més importants d’aprenentatge. Mitjançant el joc, els infants aprenen a compartir, socialitzar-se i crear vincles amb els companys, passar-s’ho bé, aprenen a perdre, expressar-se amb llibertat, adquirir responsabilitats, explorar el seu voltant, fomentar la creativitat i la imaginació, canalitzar les emocions, respectar als altres… i un llarg etcètera.
Doncs ara que s’acosta l’estiu i es pot passar més temps a l’aire lliure, volem recomanar-vos alguns jocs per fer en grup i gaudir del bon temps en la millor companyia possible.
- Cerca del tresor. Per realitzar aquest joc només farà falta un recipient molt gran ple de sorra. En ell, s’hauran d’amagar petits tresors (llaminadures, cèntims…) i després, els dos equips hi hauran d’excavar amb pales fins a trobar els tresors. Cada equip tindrà un temps concret per ronda i hauran de respectar el torn dels altres. És un bon mètode per treballar el sentit del tacte i de la psicomotricitat en els més petits. A més, es pot practicar a la platja!
- El telèfon. El joc consisteix a què els infants es col·loquin en fila i que recitem al primer de la fila (molt fluix apropant-nos a la seva orella) un embarbussament o una frase complicada. Aquest haurà de dir-li al segon, i així successivament fins a l’últim, que dirà el que ha escoltat i veurem si coincideix amb la frase o paraules inicials. L’últim passarà a ser el primer i així fins que tots hagin passat per totes les posicions. Perfecte per practicar la comprensió oral i aprendre a escoltar, juntament amb la fluïdesa verbal.
- Carrera de tres potes. En parelles, els infants s’han de lligar les cames (la dreta amb l’esquerra de l’altre) amb un mocador i fer una carrera. Més que velocitat, es treballa la cooperació i l’entesa amb la parella per no caure i avançar el més ràpid possible. Guanya la parella que arriba abans a la meta.
- Em poso al teu lloc. Joc extraordinari per treballar l’empatia. Expliquem a cada alumne un personatge diferent, amb vides totalment diverses. Aquests han d’interpretar a aquests personatges intentant parlar com parlarien ells, actuant com actuarien i sentint el que sentirien. És una bona manera de treballar el respecte pels altres i per tots els punts de vista.
- Mocador. I per acabar, naturalment, el mític joc del mocador. Un joc per treballar l’educació física, agafar resistència i passar-s’ho d’allò més bé. Es divideixen els participants en dos grups i se’ls hi assigna números. Es col·loquen separats amb un límit del qual no poden passar. La persona que es troba al mig dels dos equips i que està agafant el mocador, cridarà un número a l’atzar, i les dues persones de cada grup que tinguin el número hauran de córrer per agafar-lo i emportar-se’l amb la resta de l’equip. L’altre, haurà d’aconseguir empaitar-lo.
Què us han semblat aquests jocs? Ens podeu recomanar algun altre per treballar competències interessants? Us llegim als comentaris!