SomDocents

Els Óssos Polars es queden sense casa

somdocents-ossos-polars

A qui no li semblen fascinants els óssos polars? Avui els coneixerem millor, i veurem la situació actual en què es troben.
Els óssos polars viuen al voltant de la regió Àrtica. Les seves condicions físiques els permeten moure d’una forma molt versàtil pel gel i desplaçar-se diversos quilòmetres nedant amb uns cossos amb característiques per gestionar el clima extremadament fred.

somdocents-ossos-polars-infografia

Us mostrem un petit Spot publicitari d’un minut per introduir el tema d’avui que segur que ens farà pensar a tots:

Dur, oi? Aquest és el dia a dia d’aquest increïble animal que actualment es troba en perill d’extinció, la seva supervivència es fa cada dia més difícil.
somdocents-ossos-polars-fotoEls óssos polars necessiten la superfície gelada dels Pols per viure i la seva existència està directament relacionada amb la conservació del medi ambient. És una de les espècies més afectades per la reducció de l’hàbitat a causa del canvi climàtic.

La població d’óssos polars s’estima entre 22.000 i 25.000 exemplars en el món. Es creu que el seu nombre es reduirà en un 30% durant els 45 anys vinents si no es prenen mesures ara per evitar que això passi.

somdocents-ossos-polars-fotoL’augment de la temperatura global com a conseqüència de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle està accelerant el procés de desglaç i per tant disminuint cada vegada més l’extensió de les plaques de gel.

Els resultats de l’estudi confirmen que el període de desglaç s’ha prolongat, tenint una repercussió directa sobre la població d’ós polar. Molts d’ells moren desnodrits en desplaçar-se centenars de quilòmetres sense trobar aliment i sense trobar altres óssos poder aparellar-se, de manera que neixen cada vegada menys cadells.

Part del problema té a veure amb el fet que els óssos polars han estat caçats constantment des de fa dècades. No existien restriccions i el desafiament de caçar-los era molt inspirador per als caçadors de tot el món.

somdocents-ossos-polars-fotoUna altra gran preocupació per l’ós polar, és la quantitat de contaminació existent. Hi ha una gran quantitat de pesticides als quals estan exposats. També consumeixen el greix de les foques que tenen un munt de toxines en si mateixes. Tot això pot provocar avortaments involuntaris durant l’embaràs, cadells amb baix pes en néixer, i el sistema immunològic debilitat. A més, les ósses polars només es reprodueix un cop cada tres anys, això és una preocupació i una raó per a un nombre baix de cries.

somdocents-ossos-polars-tiko-lectura


Tenim el conte perfecte per prendre consciència sobre aquest impacte de la humanitat sobre el planeta per als més petits. «Tiko, l’Ós polar» és una lectura online recomanada per a nens i nenes a partir de 3 anys, on des de la visió d’un cadell d’Ós Polar, s’ensenya el respecte a la natura i fa prendre consciència als lectors de l’important que és cuidar el nostre planeta.

Enllaç de la lectura: https://imaginacioicontes.wordpress.com/2011/09/11/tiko-l%E2%80%99-os-polar/

Us ve de gust pintar a una de les espècies més especials del món? Imprimiu el dibuix i a pintar!

somdocents-ossos-polars-dibuix

Us deixem un enllaç a la pàgina de WWF, l’Organització Independent de Conservació més gran de la Natura. Des d’aquí podeu apadrinar simbòlicament a un Ós Polar -i a altres espècies que estan també en perill d’extinció- i ajudar a conservar aquesta increïble espècie: https://bit.ly/2GaAcxU

Els animals que es troben en perill d’extinció, com l’ós polar, no tenen control sobre aquests canvis ambientals dels quals hem estat parlant. Només nosaltres el tenim, i ara és el moment de prendre una acció positiva! Fem un regal als nens del futur, que podran seguir coneixent l’ós polar com una espècie que no només viu en els llibres.

somdocents-ossos-polars-foto

Comentaris: