SomDocents

El canvi climàtic i com ens afecta

somdocents-canvi-climàtic

«El canvi climàtic constitueix la major amenaça mediambiental a la qual s’enfronta la humanitat», assegura Greenpeace.

Sentim parlar d’aquest fenomen molt sovint i creiem que el coneixem però, ens hem parat a pensar en les terribles conseqüències que comporta?

Comencem per la definició. El canvi climàtic ha tingut lloc des de milers de milions d’anys, ja que el clima al planeta no es caracteritza per ser estàtic. Les variacions que s’han presentat des de la seva existència han estat per causes naturals i han anat marcant períodes especials en la història, que es defineixen entre una època i una altra.

Però des de la Revolució Industrial, el canvi climàtic ha estat extremadament alterat per un increment de la concentració dels gasos d’efecte hivernacle en l’atmosfera derivats de l’activitat humana, fet que comporta una pujada de temperatura a escala global.


sequía e1548758194970 - El canvi climàtic i com ens afecta El canvi climàtic ens afecta a tots i no és un fenomen només ambiental com s’acostuma a pensar, sinó que també té importants conseqüències econòmiques i socials. L’impacte en el planeta és enorme, amb prediccions de falta d’aigua potable, grans canvis en les condicions per a la producció d’aliments i un augment en els índexs de mortalitat a causa d’inundacions, tempestes, sequeres i onades de calor.

Es prediu l’extinció de flora i fauna, ja que els hàbitats canviaran tan ràpidament que la majoria d’espècies no disposaran del temps necessari per adaptar-se. L’Organització Mundial de la Salut ha advertit que la salut de milions de persones es podria veure amenaçada per l’augment de la malària, la desnutrició i les malalties transmeses per l’aigua. Espanya, per la seva situació geogràfica i característiques socioeconòmiques, és molt vulnerable al canvi climàtic.

tráfico 1 - El canvi climàtic i com ens afecta

En aquest vídeo de Youtube podeu conèixer en uns minuts i mitjançant dibuixos, els punts clau del que és el canvi climàtic i les seves causes i conseqüències:

Conseqüències del canvi climàtic:

  • Les glaceres i el gel marí es desfan i augmenta el nivell del mar
  • Risc d’Inundacions de poblacions costaneres
  • Desforestació i posterior desertificació del sòl en disminuir les zones de pluja
  • Impactes en la salut
  • Emigracions massives
  • Fortes sequeres
  • Limitació de l’aigua potable
  • Extinció de moltes espècies d’animals i de vegetació
  • Fenòmens meteorològics extrems

huracán 1 - El canvi climàtic i com ens afecta

¿Què podem fer com a docents?

Encara som a temps de minimitzar les conseqüències i podem aportar el nostre granet de sorra. Com? Actuant amb el nostre consum amb unes mesures d’eficiència energètica amb els què contribuirem a la lluita contra el canvi climàtic. Però sobretot, promoure accions senzilles, de caire personal -a casa i a l’escola- per disminuir el canvi climàtic.

1. Assegurar-nos d’utilitzar bombetes i làmpades LED a classe

2. Evitar deixar endollats carregadors, radiocasets, etc
3. NO a l’Stand-by: Televisors, vídeos, ordinadors i altres accessoris continuen consumint electricitat quan estan en «stand by». És important assegurar-nos d’apagar-los
4. Tenir un espai de reciclatge a l’aula on els alumnes aprenguin a distribuir les deixalles de l’esmorzar, materials de classe, etc
5. Encoratjar als alumnes a viatjar en transport públic o omplir els automòbils de les seves famílies. Una bona manera de fer-ho és que els pares es reparteixin els dies per portar-los al col·legi i anar-los a buscar
6. Plantar un arbre
7. Implicar-nos a tenir cura del planeta en cada petita oportunitat que se’ns presenti

Us deixem un quadern en PDF molt interessant per treballar aquests aspectes comentats a l’article, en profunditat amb els alumnes.

Quadern per l’alumne:

http://canviclimatic.gencat.cat/web/.content/home/campanyes_i_comunicacio/guies_diverses/quadern_alumne.pdf

Quadern pel professor:

http://canviclimatic.gencat.cat/web/.content/home/campanyes_i_comunicacio/guies_diverses/quadern_mestre.pdf

Pels alumnes més grans d’ESO i Batxillerat, aquest vídeo d’Educaixa “Encara hi som a temps?” és un bon mètode per reflexionar sobre el planeta:

https://www.educaixa.com/ca/-/todavia-estamos-a-tiempo-cambio-climatico


Deixeu-nos la vostra opinió als comentaris i no oblideu, que els petits gestos són els que canvien el món!

somdocents-canvi-climàtic-cuida-tu-entorno

Comentaris: