SomDocents

Dia europeu de la música

sd article blog de la musica 1 copia 1 1 - Dia europeu de la música
sd article blog de la musica 1 - Dia europeu de la música

Blogdelamusica: La importància de la música com a eina fonamental per a l’aprenentatge en els nens i nenes.

Hola, sóc l’Alba Simo, encara que alguns em coneixereu pel meu perfil d’Instagram @blogdelamusica. Graduada en Magisteri d’Educació Primària amb Esment en Educació Musical.

El que més m’agrada de ser mestra és el fet de poder escollir què “ensenyar” i com. La música és una de les àrees més importants de la que l’ésser humà no pot prescindir. Així doncs, l’educació musical ha de treballar-se des de ben petits, ja que ajuda a un millor desenvolupament cognitiu del nen/a. A més, la música aporta nombrosos beneficis a les persones i un d’aquests beneficis, és la motivació a l’hora d’aprendre.

Cal destacar, que la música és una cosa que és present sempre al llarg de la nostra vida i d’aquí la frase «Sense música la vida no tindria sentit». Per això, podem afirmar que si unim l’educació i la música en un mateix conjunt tindrem grans resultats.

Si un nen/a canta, viu la música, la toca i la sent, podem dir que aquest nen o nena està formant-se com a persona a través d’un element transversal en el qual no sols s’està sentint bé, sinó que està desenvolupant al seu torn, unes competències que l’ajudaran en la seva futura formació.

No vull parlar d’una manera tècnica sobre la música ni molt menys, però si vull recalcar la importància que té la música dins de l’àmbit educatiu i els nombrosos beneficis que aquesta porta.

Des d’una perspectiva educativa, l’educació musical és una de les poques assignatures que engloba el multidisciplinari i transversal, ja que és el conducte des del qual podem impartir diferents àrees com la Llengua, les Matemàtiques o Educació Física. No sols això, sinó que podem ajudar a desenvolupar en l’alumnat, la seva intel·ligència interpersonal a través de les emocions.

Per això podem afirmar que la música i l’educació viuen en un mateix marc i que han de ser dutes a terme d’una manera activa i motivadora. No podem atorgar-li a l’alumnat unes simples fitxes i esperar que passi la màgia. La música es treballa, es viu i es balla.

Utilitzar la música com una eina d’aprenentatge ens ajuda a motivar a l’alumnat. Si no mostrem la música com un element atractiu serà més difícil la seva compressió i aprenentatge. Ens subjectem en el poder de la música com a conducte de l’aprenentatge i això ens facilita el procés.

Això li afegim que la música no té únicament com a objectiu transmetre’ns emocions i sensacions, sinó que amb ella podem treballar la capacitat de memorització, atenció i concentració de l’alumnat. Al seu torn, fomentem el desenvolupament de la memòria visual i auditiva.

A més, sabem que, gràcies a la música i a la seva involucració en l’aprenentatge, els nens i nenes poden millorar el seu raonament i les seves habilitats motores. Això es fa a través de la pràctica musical, vivenciant la música i tocant-la.


Per no parlar de la facilitat que ens dóna la música a l’hora de desenvolupar les nostres habilitats socials i aquesta capacitat d’esperit crític que va naixent a poc a poc dins de nosaltres, les persones. Quan volem treballar de manera grupal formant un cor estem promovent la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. Tots els nens i nenes se sentiran protagonistes i podran empatitzar amb la resta de companys.

No només això, amb aquestes metodologies també s’aposta pel treball cooperatiu. Els nens i nenes van desenvolupant a poc a poc la seva autoestima i la seva empatia. Al cap i a la fi, som persones i necessitem per dret, socialitzar i estar en continu contacte social. I aquest poder el té la música.

Queda reflectit que la música és una eina fonamental que afavoreix l’aprenentatge de manera significativa en els nens i nenes. Les persones, per inèrcia, necessiten música per a viure i per això l’aprenentatge també el necessita. Si busquem una manera de treballar la música, aquesta ha de ser activa. Reitero, no podem pretendre que els nens i nenes aprenguin continguts sense abans vivenciar-los i sentir-los. La música està per a sentir-la i ballar-la.

En conclusió, encara que finalment el docent serà el guia en el procés d’ensenyament, aprenentatge i els aporti les estratègies necessàries per a formar-se, una d’aquestes, sempre haurà de ser la música, font vital i necessària de l’aprenentatge.

No dubtis mai en involucrar la música a la teva vida i en el teu alumnat!

Comentaris: