SomDocents

Animals en Perill d’Extinció

somdocents-animals-en-perill-d'extinció

Cada vegada són més les espècies que s’uneixen a les llistes d’animals en risc de desaparèixer, així com els que s’uneixen a les llistes d’animals extints. Les causes poden ser:

  • Biològiques o naturals
    Al llarg de la història s’han donat processos naturals que han provocat l’extinció de diferents espècies animals; com l’envelliment; les malalties que poden aparèixer en elles i la competència amb altres espècies.
  • Catàstrofes d’origen natural
    Incendis, sequeres, volcans i huracans són algunes de les catàstrofes que malgrat ser iniciats per la naturalesa; van deixant una important conseqüència en l’eliminació de famílies completes d’espècies.
  • Causes generades per l’activitat de l‘home
    Avui dia, les activitats quotidianes de l’ésser humà són les que més afecten les espècies, per activitats de contaminació; no reciclatge; caça; sobreexplotació dels recursos naturals; explotació forestal, etc.

Top 10 d’animals en perill d’extinció

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-ós-polarÓs Polar

S’estima que la seva espècie podria desaparèixer per complet en un temps estimat de 50 anys si es continuen disminuint les plaques de gel. Si voleu saber més sobre el rei de l’Àrtic, visiteu el nostre article en el Blog dedicat als Óssos Polars: enlace

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-goril·laGoril·la

Les amenaces a la supervivència dels goril·les inclouen la destrucció del seu hàbitat i la cacera. La indústria fustera és molt rendible, pel que boscos sencers són eliminats perquè aquest tipus d’empreses obtinguin beneficis.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-ós-pandaÓs Panda

Actualment existeixen uns 2.000 individus en el món vivint en el seu hàbitat natural. L’ós panda sofreix de la caça furtiva, ja que el seu pelatge és considerat un luxe, i de desforestació de plantacions de bambú, el seu aliment principal, per empreses de construcció.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-tigreTigre

En els últims 100 anys, la població mundial de tigres s’ha reduït en un 97%, i tres de les seves nou subespècies s’han extingit. El número es va reduir substancialment a causa de la caça furtiva i els alts preus pels quals es compren les seves pells o les seves cries en el mercat il·legal.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-linxLinx ibèric

A causa de la degradació dels boscos i la pressió de la caça il·legal, el linx ibèric gairebé es va extingir en 2003. Avui torna a ser considerada una espècie molt vulnerable.

Lleopard de les neus

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-lleopardL’escalfament global, que ha afectat l’Himàlaia unes tres vegades més intensament que a altres llocs del món, esta desplaçant els boscos cap als vessants i reduint els hàbitats del lleopard de les neus i la seva capacitat de reproduir-se.

Rinoceront

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-rinocerontEn algunes cultures, es creu que les banyes del rinoceront adult té propietats beneficioses per a la medicina, matant-los per això. Una de les seves subespècies ja s’ha considerat extingida. A més, les zones del seu hàbitat natural es troben cada vegada més ocupades, la qual cosa fa que sigui molt difícil per a ells trobar aliment i aigua per a sobreviure. Les estimacions mostren que només viuen al voltant de 14.000 rinoceronts en estat salvatge.

Balena blava

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-balena

L’animal més gran del planeta és caçat per a la comercialització dels productes que s’obtenen, com la carn i el greix. A això se li sumen els accidents amb grans xarxes, amb vaixells, el gran desplaçament que han de fer per a trobar menjar a causa de l’escalfament global i la gran contaminació de l’oceà.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-elefantElefant

La venda il·legal d’ivori que s’obté dels seus ullals és la principal raó que amenaça a les poblacions d’elefants d’Àfrica i Àsia. Un altre element important que està contribuint a la desaparició d’aquest majestuós animal, és la contínua disminució del seu hàbitat natural.

atún rojo e1548841289776 - Animals en Perill d'Extinció

Tonyina Vermella

L’alta demanda del sushi en països occidentals està provocant la seva extinció ja que es pesca de forma massiva. Des dels anys setanta, el nombre d’exemplars de tonyina vermella, a l’Atlàntic europeu s’ha reduït un 90% i, al Mediterrani, un 50%.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-llibre-contes-curts

Us recomanem aquest llibre Contes curts d’animals en perill, de Jordi Sierra. Una lectura recomanada per a nens i nenes a partir de 3 anys, perfecte per a conèixer als animals en perill d’extinció i sobre les seves dificultats per a sobreviure. Amb unes il·lustracions precioses, fitxes i fotografies, els petits aprendràn a respectar el medi ambient i cuidar als animals. 

Bebès animals en perill, Donald Grant, és un gran llibre perquè els petits se sentin identificats amb els bebès animals protagonistes de tres històries i vegin les greus conseqüències que pot tenir la contaminació que causem. Lectura recomanada per a nens i nenes a partir de 6 anys.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-bebés-animals-en-perill img 615eb1a05108d - Animals en Perill d'Extinció

Tens ganes de manualitats? Crea les teves pròpies figures, marionetes i acoloreix tots els dibuixos que vulguis en l’abecedari online que pots trobar fent click aquí: http://www.primeraescuela.com/themesp/animales/colorear/alfabeto-peligro-de-extincion.htm
Selecciona la primera lletra de l’animal que vulguis i troba una gran quantitat de recursos sobre cada espècie amenaçada.

No podem viatjar en el temps i recuperar totes les espècies que es van extingir, però podem actuar ara, ja que tots volem viure en un planeta ric, amb totes les espècies possibles. Com deia Gandhi, “una civilització es pot jutjar per la forma en què tracta als seus animals”.

somdocents-animals-en-perill-d'extinció-foto-animals

Comentaris: