Com us hem anat explicant, l’art del cinema pot aportar als nostres alumnes nombrosos beneficis sobre el seu estat d’ànim, capacitat de reflexió, empatia, etc.
En aquest article, volem mostrar-vos com fer una activitat diferent a l’aula que posi en pràctica dinàmiques diverses com la cooperació i la creativitat: formar part d’un equip cinematogràfic i crear una pel·lícula des de 0!
Començarem per dividir l’aula en els càrrecs que us presentem a continuació, que són els més rellevants. Evidentment és una pràctica de classe i està adaptada com a tal, ja que a un equip cinematogràfic professional hi ha certes variants que no podem posar en pràctica a l’aula.
La idea és que els rols s’escullin tenint en compte les preferències de cada alumne i les seves capacitats en un aspecte en concret (gravar, escriure, preparar materials, dirigir…). Tanmateix, és important que sigui un treball en equip i que tots els alumnes puguin opinar respecte a les decisions dels altres companys, però respectant el rol de cadascú.
Els rols són els següents:
Guionistes: (A partir de dues persones). Són els encarregats d’escriure la història que posteriorment es filmarà. Han de redactar les escenes que s’han de gravar i el diàleg que els actors i actrius interpretaran. És important que sigui un guió realista, que es pugui rodar a l’aula i que no intervinguin factors externs que no hi podran sortir (com un lleó, per exemple).
Director: El director o la directora és aquella persona que dona el vist-i-plau a cada escena i s’encarrega que totes les preses estiguin ben rodades. També parla amb els actors per donar-los les indicacions que necessiten per a cada escena interpretativament parlant i treballa braç a braç amb el càmera.
Assistent de direcció: La feina de l’assistent o assistenta de direcció és vital. És la persona que està pendent de tot, del temps, dels actors, que producció tingui tot el que es necessita per a l’escena llest… és un multitasca, algú amb iniciativa, lideratge i molt actiu o activa.
Càmera: El o la càmera és la persona que s’encarrega de gravar les escenes tal com el director li ha indicat que prefereix el pla: tancat, més obert, picat, contra-picat, amb zoom integrat, etc. Depenent de com vegi ell el resultat, pot aportar suggeriments i opinions sobre com quedarien millor les preses i deixar volar la seva creativitat.
Director d’art: El director o directora d’art és la persona que té en compte l’estètica de l’escena i del vestuari i maquillatge dels actors. Haurà de pensar -juntament amb el seu equip d’art que l’ajuda- la localització de cada escena, el decorat, l’atrezzo i l’estètica dels actors i actrius. Tot el que necessiti l’equip d’art, ho aconseguirà l’equip de producció.
Producció: (A partir de dues persones). L’equip de producció és el que s’encarrega d’aconseguir tot el que es necessita a escena (un telèfon, per exemple, o unes cadires, un nadó de joguina…) i ajudar amb els preparatius i amb tot allò material que es necessiti (com un petit càtering perquè tothom pugui hidratar-se i menjar durant el rodatge).
Script: La feina de l’script és apuntar cada escena que es grava a la claqueta i apuntar a un paper les preses que el director seleccioni com a bones, perquè després els muntatgistes les puguin seleccionar sense problema. L’script també haurà de controlar les errades de ràcord (com per exemple que si un actor que està mirant a la dreta i s’ha de repetir l’escena no miri a l’esquerra, que sempre hi hagi els mateixos objectes a l’escena, etc).
Actors: (A partir de dues persones). Els actors s’hauran d’aprendre el guió i estudiar el seu paper per interpretar-lo després amb la màxima rigorositat possible. Si tenen dubtes sobre la interpretació, les hauran de fer al director, i si tenen dubtes sobre el seu vestuari, maquillatge, etc, hauran de parlar amb el director d’art.
Muntatgistes: (A partir de dues persones). Seran els que s’encarregaran de muntar les diferents escenes perquè tinguin una continuïtat i afegir els sons de post-producció que desitgin (música, aplaudiments, etc). Això ho hauran de fer des de l’ordinador amb programes com iMovie (gratuït de Mac) o Premier, FinalCut, i altres programes que es poden utilitzar amb un període de prova. Són programes molt intuïtius on s’han d’importar els vídeos i retallar-los i muntar-los al gust. Si sorgeix qualsevol dubte, a Youtube es troben molts tutorials que podeu consultar.
No oblidem que no hi ha cap feina més important que una altra. Si faltés un sol departament, no es podria dur a terme la pel·lícula. Cada tasca és imprescindible i sense la col·laboració i les idees de tots, el resultat no és el mateix.
Esperem que us hagi agradat l’activitat i que si la poseu en pràctica, ens expliqueu les sensacions que heu tingut com a docents!