Article de la Cecília Hill.
Va ser un 8 de març de 1857. En plena revolució industrial, milers de treballadores del sector tèxtil van decidir sortir als carrers de Nova York a manifestar-se. Protestaven per paupèrrimes condicions dels seus llocs de treball, pel que fa a sou i a horaris, però també per acabar amb l’explotació infantil.
Volem pa i també roses. L’eslògan polític tenia el seu origen en un poema titulat Bread and Roses (1911) de James Oppenheim, que a la vegada havia emprat Helen Todd (1870-1953), activista de sufragi femení i també dels drets dels treballadors i treballadores, educadora, escriptora i, finalment, inspectora de fàbriques. A través del pa i les roses s’apel·lava a uns salaris justos i unes condicions dignes a la feina i a la vida.
Helen Todd en una campanya a favor del feminisme.
Aquella va ser una de les primeres manifestacions que va passar a la història i en les quals es van reivindicar els drets de les dones i de les persones oprimides i també va ser el precedent d’una llarga lluita, que encara avui mantenim viva. L’any 1975, per commemorar aquella jornada i totes les que vingueren després, les Nacions Unides van declarar el 8-M Dia Internacional de la Dona.
Què hi ha de la història de l’incendi a la fàbrica de camises?
Habitualment s’ha associat de manera errònia el lamentable incendi que es va produir a la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist, també a Nova York, que va costar la vida a 123 dones i 23 homes. Però en realitat, aquest accident va tenir lloc uns quants anys després d’aquella gran manifestació: el 25 de març de 1911.
Moltes de les treballadores van saltar al carrer des dels pisos vuitè, novè i desè. La resta van morir víctimes de l’incendi. Aquell fet va motivar la integració de noves normes per a la seguretat laboral per a les dones i homes de tot el país.
Molts més petits grans incendis
La història del feminisme no comença aquí, en absolut. Molts altres petits grans incendis s’havien produit des de temps immemorials. I encara fins avui. Les primeres manifestacions feministes van ser en forma de textos i els trobem en ple segle XV. La ciutat de les dames de Christine de Pisan (1405) o Vita Christi (1497), d’Isabel de Villena es consideren obres literàries proto feministes, a les quals cal apuntar quan ens interessem per la història de totes les dones que ens han portat fins aquí.
Recursos per al 8-M
Per entendre la importància del context i continuar avançant en les lluites d’avui, us proposem tot un seguit de recursos bibliogràfics i cinematogràfics que ens semblen imprescindibles per anar a la recerca dels orígens. Perquè és la informació i els suports culturals els que ens proporcionen la sapiència i la llibertat necessàries per afrontar la lluita.
Lectures recomanades:
- El segon sexe, Simone de Beauvoir
- La gran historia del feminismo, Séverine Auffret
- Laëtitia o el fin de los hombres, Ivan Jablonka
- Una habitació pròpia, Virginia Wolf
- Teoría King Kong, Virginie Despentes
- No manipuléis el feminismo, Ana Bernal-Triviño
- Dilluns ens estimaran, Najat el Hachmi
- Teoría Feminista: De los márgenes al centro, de Bell Hooks
- El feminismo lo cambia todo, Silvia Claveria
- Las pioneras, Rita Levi-Montalcini
Simone de Beauvoir.
A més a més, us recomanem aquestes pel·lícules i documentals:
- Maya Angelou: y aún así me levanto (Netflix)
- Feministas: ¿qué estaban pensando? (Netflix)
- Laetitia o el fin de los hombres (Filmin)
- Conociendo a Astrid (Filmin)
- Persépolis (Filmin)
- Una canta, la otra no (Filmin)
- Thelma & Louise (Filmin)
- Las sufragistas (Filmin)
- Las horas (Netflix)
- Gentleman Jack (HBO)
Fotograma de Thelma & Louise.
I per a vosaltres, quines són les obres que us han inspirat i ajudat a entendre el moviment feminista? Recomaneu, compartiu… així aprenem!