SomDocents

9 pel·lícules educatives per a nenes i nens de primària

somdocents-9-pel·lícules-educatives-per-a-nenes-i-nens-de-primària

Les pel·lícules són un fantàstic mètode d’aprenentatge, ja que les persones, i més els nens, ens movem per emocions. És molt més fàcil que se’ns quedi gravat a la ment allò que ens ha fet experimentar sensacions, que no allò que hem memoritzat.

Veure pel·lícules educatives i després completar una fitxa de reflexió o crear un debat a l’aula pot ser un recurs molt enriquidor.

Volem compartir amb vosaltres 9 pel·lícules que creiem molt interessants per estimular als alumnes i motivar-los a aprendre sobre diverses qüestions. Ens acompanyeu?

1. Buscant a Nemo

Nemo, un peix pallasso molt estimat per la seva família, és capturat per un submarinista i instal·lat a una peixera a un despatx d’un dentista a la ciutat. El seu pare començarà una intensa recerca per trobar-lo juntament amb un peix sense gaire memòria, Dory.

Sens dubte és una pel·lícula entranyable, que ensenya als més petits aspectes com el valor de l’amistat, la protecció de la família, la lluita per aconseguir allò que desitgem i la importància d’ajudar als altres. A més, es poden plantejar temes com la cura del medi ambient i dels oceans, i de la gran problemàtica actual que l’ésser humà és capaç de trencar ecosistemes pel seu propi interès.

2. E.T.

Aquesta obra mestra d’Steven Spielberg ens mostra una història atemporal sobre l’amistat sense prejudicis, sense por a allò desconegut i sense por a ser diferents.

E.T. és descobert sol al bosc per l’Elliot, aquest l’acull a casa seva i a poc a poc es va forjant una amistat que va més enllà d’una simple estimació, estaran connectats per sempre a partir d’aquell moment. L’extraterrestre li ensenyarà moltes coses útils per a la vida a Elliot, però aviat començarà a emmalaltir i hauran de trobar una solució perquè pugui tornar al seu planeta.

3. Up

Russel, un boy-scout que topa amb un vidu ancià ressentit, viuran l’aventura més gran de les seves vides quan el Carl prengui el vol amb la seva casa plena de globus i els dos -per error- aterrin a terres inexplorades.

Guanyadora de dos premis Òscar, Up és una pel·lícula de fortes emocions, amb molt sentit de l’humor i que fa reflexionar sobre el respecte a les persones grans, l’amistat i la protecció.

4. Frozen

A qui no se li ha enganxat algun cop la famosa cançó de Let it go?
Frozen és una història d’amor, però d’amor entre germanes, una pel·lícula que trenca els estereotips clàssics de Disney on la princesa havia de ser salvada per un príncep blau gairebé desconegut.

La princesa Anna -més natural impossible- ha de realitzar un viatge èpic per trobar a l’Elsa, la seva germana, per salvar el regne d’Arandelle d’un hivern etern. Les precioses imatges paisatgístiques i l’especial banda sonora, farà que els alumnes se sentin també protagonistes.

5. Coco

Coco és sense dubte una de les pel·lícules d’animació més reconegudes últimament, per la manera tan senzilla, respectuosa i bella que té de tractar un dels temes que més intentem evitar sense adonar-nos amb els petits: la mort.
A través dels ulls del Miguel i la seva experiència intentant trobar més informació sobre els seus rebesavis, la pel·lícula adopta un enfocament familiar i molt respectuós amb les qüestions de cultura, família, vida i mort.  

6. Dumbo (2019)

Tots coneixem la història de Dumbo, però volem recomanar-vos aquesta última versió que Tim Burton ha portat a la gran pantalla, ja que introdueix un aspecte que ens sembla molt interessant.

(Atenció Spoiler!) Dumbo és un elefant nadó, que és separat de la seva mare perquè aquesta el defensa amb caràcter envers persones que el menyspreen per ser diferent. Però Dumbo resultarà tenir un talent innat: el poder de volar.
Amb Dumbo es pot treballar l’atenció a la diversitat, el bullying, l’autoestima i la importància de vèncer les pors i les inseguretats.
La diferència que més destaca amb la pel·lícula clàssica animada és que la de Tim Burton acaba donant a Dumbo i a la seva mare la vida que mereixen: viure salvatges lliurement al seu hàbitat natural, no com un entreteniment per les persones a un circ.

7. Los chicos del coro

Aquesta pel·lícula ens porta a una França del 1949, just després de la Segona Guerra Mundial, on la vida era difícil i on regnava la pobresa, també a l’educació. Els protagonistes de la història viuen a un internat per menors amb mala conducta. Però allà, apareixerà un home -Clément Mathieu- que obrirà un raig d’esperança als cors d’uns nens amb caràcters difícils gràcies al vincle que crea mitjançant la creació d’una coral.

Los chicos del coro ens ofereix una lliçó de vida i de pedagogia per canviar el món d’aquests joves i mostra els avantatges del diàleg envers la imposició del càstig.

8. Billy Elliot

Un clàssic musical que ens segueix enamorant com el primer dia, no només per la increïble posada en escena sinó pel transfons que implica.
Billy, un nen anglès d’11 anys de classe treballadora sense mare. Descobreix el seu talent per ballar mentre és obligat a boxejar pel seu pare. Haurà de decidir si fer cas a la seva passió i continuar formant-se d’amagades per arribar a ser un ballarí professional o fer cas al seu pare i comportar-se com “un home”.

La pel·lícula ens mostra uns temes universals, la persecució d’un somni, les barreres de gènere, la imposició d’activitats per part de la família per donar una imatge falsa als altres, etc.

9. Escuela de Rock

Un membre d’un grup de rock canvia el rumb de la seva vida per complet i és contractat per començar a fer classe a una escola. Sense que ningú de fora de l’aula se n’adoni, començarà a formar a cada alumne perquè formi part d’un grup de rock. Dona una lliçó de trencar les regles establertes per treure el màxim potencial dels alumnes.

Si us hem deixat amb ganes de més, podeu descobrir més recomanacions de pel·lícules a un altre article del Blog si feu clic aquí.
Hem publicat una nova llista amb pel·lícules educatives recomanades per alumnes de secundària. Si voleu conèixer-les, feu clic aquí.

Ens recomaneu alguna pel·lícula educativa més? Estarem encantats d’ampliar la llista!

Comentaris: