SomDocents

Com potenciar els 5 sentits a la platja i a la muntanya

somdocents-com-potenciar-els-5-sentits-a-la-platja-i-a-la-muntanya

Des que naixem, a través dels nostres sistemes sensorials rebem una quantitat enorme d’informació que emmagatzemem i portem fins al cervell, fent que aquest procés d’aprenentatge es faci continu i indispensable.

Els sentits ens connecten amb l’exterior i l’estiu és una excusa perfecta perquè els més petits -i no tan petits- es descobreixin a ells mateixos i al que els envolta ara que tenen més temps. Un senzill dia a la platja o a la muntanya poden ser els telons de fons perfectes per dur a terme una activitat sensorial i desenvolupar l’olfacte, la vista, l’oïda, el gust i el tacte. Acompanyeu-nos!

A la platja:

  1. Olfacte: crema solar. Mentre et poses crema, concentra’t en l’olor que fa la crema solar i inhala amb tranquil·litat. Veuràs que si tanques els ulls i et concentres en l’olor, aquesta es fa més intensa.
  2. Vista: oceà. Apropa’t a la platja i observa les onades. Intenta no perdre detall de com es mouen, la seva rapidesa, la seva freqüència, les diferents tonalitats de colors per les quals passen… No tinguis pressa.
  3. Oïda: mar. Lligat amb el punt anterior, gaudeix de la sonoritat de les onades en trencar-se, i estira’t a la sorra per relaxar-te amb aquesta melodia de fons. (No et podem assegurar que no t’adormis!)
  4. Gust: aigua del mar + gelat. Apropa’t a la platja i fica un dit a l’aigua. Llepa’l i nota com les papil·les gustatives s’activen amb el sabor a sal. Per fer un gran contrast, pren un gelat dolç i acaba amb un bon sabor de boca.
  5. Tacte: sorra. Obre bé les teves mans i agafa sorra de la platja omplint-les bé. Després, deixa-la caure a poc a poc sentint la seva textura. Veuràs com et calma aquesta petita acció.

A la muntanya:

  1. Olfacte: flors. Apropa’t a diferents flors i ensuma-les pausadament. Fan una olor dolça o més aviat silvestre? Ensuma’n de diferents per analitzar les diferents olors i escollir la teva preferida.
  2. Vista: paisatge. Tant si et trobes a un bosc, com a una vall o a una muntanya, estàs a un lloc privilegiat. Dona-li plaer als ulls i observa el que t’envolta: cada arbre, flor, riu i núvols.
  3. Oïda: ocells. Prohibit parlar durant uns minuts per escoltar la veu de la natura. La melodia dels ocells et donarà una pau extrema i si tanques els ulls mentre seus sota un arbre, els minuts passaran com segons. Passada una estona, xiula i contesta els ocells, a veure si contesten.
  4. Gust: fruites silvestres. Les muntanyes estan plenes de sorpreses i entre elles es troben fruites silvestres com móres, nabius, gerds, o fruits secs com avellanes, etc. Agafa’n alguna i tasta-la. Veuràs com saben de diferent de les que estem acostumats!
  5. Tacte: tronc d’un arbre. Abraça a un arbre i intenta connectar amb ell, esbrinar quants anys té i qui el va plantar. Passa la mà sobre el seu tronc, i sent les rugositats de la seva textura. Gaudeix del moment.

Esperem que aquesta senzilla activitat us hagi donat idees per practicar aquest estiu, perquè qualsevol petit moment és una oportunitat d’aprenentatge. Si voleu compartir amb nosaltres activitats i/o recursos, no dubteu a fer-ho als comentaris!

Comentaris: