SomDocents

5 idees per fomentar la creativitat a l’aula

La creativitat és una competència fonamental, perquè contribueix a preparar als alumnes per adaptar-se, ara i en el futur, en diferents entorns, improvisar i en definitiva, fer front a les dificultats que poden sorgir pel camí.

I malgrat que la creativitat sol relacionar-se amb l’art, la música i la poesia, aquesta no està renyida amb les ciències. Avui t’oferim 5 idees per fomentar la creativitat a l’aula.

1. Espai per pensar, espai per preguntar

És important que a l’hora de plantejar preguntes als alumnes, ho fem a través de preguntes obertes. És una bona manera de donar-los espai per buscar i crear les seves pròpies respostes. El fet de tenir l’oportunitat de preguntar i donar la seva opinió els ajudarà a desenvolupar el seu pensament creatiu.

2. Un ambient creatiu

El factor ambient juga un paper fonamental. Els materials per elaborar, construir o dibuixar han d’estar al seu abast. Però no només això: cal rodejar-nos d’exemples creatius, orientar als infants en cas de dubte i ampliar el temps dedicat als projectes creatius.

3. Espais d’esbargiment i relaxació

Per crear cal estar relaxats i connectar amb els elements de la natura. L’observació, la calma i la tranquil·litat són útils per fomentar la creativitat. A vegades només cal un petit passeig per, a continuació, gaudir d’una activitat creativa.

4. Canvi de rols

Avui expliqueu vosaltres! A vegades només cal proposar un canvi de rols perquè els alumnes s’atreveixin a pensar en com transmetre coneixements als altres. És útil per desenvolupar la creativitat, però també per entrenar les habilitats comunicatives i fomentar l’autonomia.

5. Potenciar els talents individuals

Cada alumne té un talent i és important donar-li l’oportunitat de treballar-lo, assegurant-nos que tingui espai per explorar-lo i oferir els resultats. Segur que se’n sentirà orgullós/osa!

somdocents-5-idees-per-fomentar-la-creativitat a l'aula

Comentaris: