SomDocents

5 activitats per treballar les unitats, les desenes i les centenes

5_activitats_per_treballar_unitats_desenes_centenes

Article de l’Iris Batallé (@pizarradecolores).

4 min.

Els nombres són la base de les matemàtiques, per això cal entendre i comprendre l’ordre dels nombres i la seva composició. Ordenar, comptar, llegir i escriure correctament els nombres, enumerar, descompondre en unitats, desenes, centenes, unitats de miler… són exercicis que reforcen i faciliten l’aprenentatge de les matemàtiques.

És important que el concepte que implica la numeració quedi ben consolidat i ben estructurar perquè és la base de molts aprenentatges posteriors (unitats de mesura, decimals…)

En aquest article us deixem 5 activitats per poder treballar el concepte de les unitats, desenes i centenes.

Edat recomanada: cicle inicial i mitjà de primària, tot i que si s’adapta pot ser transversal, ja que els continguts sempre són cíclics o ens podem trobar amb alumnes amb dificultats que encara no tinguin consolidat el concepte

Material: el material està indicat en cada activitat

Durada: La durada de les activitats depèn si volem treballar per racons amb durada determinada, si només seria per treballar una sessió o per recordar conceptes

Objectiu

L’objectiu principal és usar les diverses representacions dels conceptes i relacions per expressar el sistema de numeració.

Continguts clau

  • Comprensió dels nombres, de les seves formes de representació i del sistema de numeració.
  • Comprensió del valor posicional de les xifres.

1. El concepte de la numeració

Primer de tot s’haurà d’explicar el concepte d’unitat, després el de la desena, que és l’agrupació de 10 unitats, i per últim el de la centena, que és l’agrupació de 10 desenes.

Es pot fer servir amb qualsevol element, però un de molt bo són els botons. Cada un d’aquests elements serà una unitat. Per fer les desenes podríem fer servir bosses de tela i dintre de cadascuna afegir 10 botons. D’aquesta manera, per poder mostrar en viu el concepte de la centena podem utilitzar una caixa on ficar les 10 bosses de 10 botons cadascuna.

2. Utilitzem els reglets Cuisenaire

Utilitzem els reglets Cuisenaire

Els reglets són unes barres de fusta de secció quadrada (1cm x 1 cm) que representen els 10 primers nombres naturals.

  • La regleta que representa el número 1 (o regleta unitat) mesura 1 cm de longitud. 
  • La que representa el número 2, que equival a dues regletes unitat, mesura 2 cm. 
  • La que representa el 3, 3 cm. 
  • I així successivament fins a arribar a la regleta que representa el número 10, que equival a 10 regletes unitat i mesura 10 cm.

 

Cadascuna d’aquestes regletes té un color diferent per a poder-les identificar més fàcilment. Una de les activitats clàssiques que es realitza amb les regletes és precisament la descomposició numèrica del 10. És a dir, buscar dues regletes que, col·locades una darrere de l’altra, equivalguin a la regleta número 10 (o, cosa que és el mateix, tinguin la mateixa longitud).

Una forma casolana de fer aquestes activitats és construir regletes de cartró. No fa falta que la regleta unitat sigui d’1 cm x 1 cm, pots fer-la de 2 cm x 2 cm i així serà més fàcil de manipular.

3. Policubs, Lego o càpsules de cafè

Policubs, Lego o càpsules de cafè

Els policubs són uns cubs de plàstic de 2 cm d’aresta i de 10 colors diferents que poden encaixar-se els uns amb els altres.
Aquesta activitat consisteix a construir torres de 10 policubs, i quan ja tinguin una de 10 fer l’equivalència amb un altre color. Podeu marcar les característiques que han de tindre les torres i el nombre dels policubs per fer més d’una activitat amb aquests elements. Una alternativa als policubs són les peces de Lego o càpsules de cafè.

4. Comptem amb l’àbac

4. Comptem amb labac 2 - 5 activitats per treballar les unitats, les desenes i les centenes

L’àbac és una eina molt útil per visualitzar la composició dels nombres. De dreta a esquerra cada barra serà corresponent a les unitats, desenes, centenes…

Cada nombre serà d’un color per tal de diferenciar el sistema posicional. Aquesta és una activitat molt senzilla perquè comencin a familiaritzar el concepte. Així doncs, proposem escriure un número per representar-ho amb l’àbac i anar pujant gradualment el nivell de dificultat.

5. Cadena de boles

Cadena de boles 1 - 5 activitats per treballar les unitats, les desenes i les centenes

Una cadena de boles és un material bàsic per la descomposició de números.
Poden ser boles de fusta o de plàstic i de dos colors diferents. Ara bé, el cordill ha de ser llarg per poder separar les boles.

Proposem començar per una cadena de 10 boles, 5 d’un color i unes altres 5 d’un altre colors. Seguidament, separem a l’alumnat en dos grups, per tal de fer la descomposició del número 10. De mica en mica, ampliarem el nivell amb més boles per poder fer la descomposició de la desena i centena.

Altres activitats que et poden interessar

5_recursos_manipulatius_matematicas_primaria

5 recursos manipulatius per treballar les matemàtiques a primària

Quan parlem de recursos manipulatius per reforçar, completar i dirigir l’aprenentatge de les matemàtiques acostumem a pensar en recursos adequats per a les primeres edats.

SD_blog_5_activitats_TIC_sense_dispositius

5 activitats TIC de programació bàsica sense dispositius

Entenem la paraula programació com el seguit d’ordres o d’instruccions que se li han de donar a un ordinador o a un aparell electrònic per tal que realitzi una tasca.