Els contes juguen un paper protagonista a l’etapa d’infantil i són un recurs indispensable en qualsevol classe. I és que, a qui no li agraden els contes?
Les seves històries ens desperten la imaginació, exploren altres cultures i ens ensenyen coses sobre el món.
Però lluny de quedar-nos amb el concepte d’explicar un conte, en el que el mestre/a llegeix i els infants escolten, volem crear una experiència participativa i aprofitar totes les oportunitats d’aprenentatge que el conte ens ofereix!
Per això, avui us porto 5 activitats per fomentar la participació a l’aula per mitjà de contes:
1. El joc de les solapes
Triem un conte i en tapem una part dels dibuixos amb un paper o «post-it» com si fos un conte de solapes (si tenim alumnes lectores, en tapem també les paraules).
Podem fer servir un conte nou o conegut segons el nivell de dificultat que busquem. Anem explicant el conte fins que arribem a una d’aquestes solapes i els plantegem preguntes als infants:
«Qui/què creieu que hi ha aquí sota? I com ho sabem? Què penseu que passarà?»
I així seguim amb el conte fomentant la participació i la formulació d’hipòtesis.
2. Fem memòria!
Busquem un conte amb detalls: potser personatges que porten roba molt concreta, on surt una casa especial o un animal estrany! Ha de ser un conte ja conegut pels infants.
Els expliquem als nens que hem perdut el conte, que no el trobem i que volem recordar com anava!
Els demanen que dibuixin:
a) El personatge principal
b) El principi o el final de la història
c) On se situa el conte
Podem plantejar aquesta activitat de diferents maneres:
– Per grups, on els nens i nenes col·laboren per recordar detalls i fan un dibuix de manera conjunta.
– Individualment, on cada infant té el seu paper i fa el seu dibuix.
Depenent de l’autonomia dels grups, se’ls pot guiar en la mesura que es cregui oportuna, donant més o menys pautes.
En l’acabar, ho posen en comú amb la resta de companyes i veiem les diferències en els detalls que hem recordat. També podem «trobar» el conte i veure com de bé ho hem fet!
3. Quin embolic!
Amb aquest joc els nens i nenes intenten refer la seqüència d’un conte que els és familiar. Per fer aquest joc, val més triar un conte amb una seqüència clara i lògica.
Primer preparem imatges que representin moments clau del conte (poden ser directament fotocòpies del llibre). Després les presentem als alumnes, dient-los que el llibre està fet un embolic i necessitem ajuda per tornar a posar-lo en ordre!
Anem enganxant les imatges a la pissarra o en un suro i animem als nens i nenes a parlar i participar aportant idees i possibilitats.
Un cop tinguem el conte en ordre de nou, demanem als alumnes que ens l’expliquin, per torns.
4. El conte mut
Busquem un conte que els infants no coneguin, amb il·lustracions ben vistoses que facin volar la imaginació!
Els diem als nens i nenes que el conte s’ha quedat mut, que no té paraules, o que està escrit en un idioma que no coneixem… i per això entre tots hem d’endevinar de què parla el conte!
Descobrim cada pàgina, formulem preguntes i hipòtesis, deixem que els nens facin i comparteixin les seves teories.
5. El conte cobra vida!
Aquesta és una activitat de joc teatral que funciona molt bé a l’etapa d’infantil.
Trieu un conte, que els vostres alumnes ja coneguin, amb 3 o 4 personatges o col·lectius. Els contes clàssics són una molt bona opció per aquesta activitat.
Prepareu racons a la classe amb un distintiu per cada personatge. Pot ser un distintiu que els infants portin al cap, a la samarreta o un simplement un gomet a la mà. Per exemple: el racó del Pare Ós, el racó de la Mare Óssa, el racó del Bebè Ós i el racó de la Rínxols d’Or.
Expliqueu als infants que avui el conte cobra vida i que ells en seran els protagonistes (pot haver-hi més d’una persona fent de cada personatge i més de dos, i més de tres!) Repartiu als actors i actrius en els diferents racons segons el personatge que representen. Quan els personatges estan al seu racó han d’estar quiets i atents!
Comencem a narrar el conte, posant molta èmfasi a les accions.
«Hi havia una vegada una nena que estava dormint. Quan va cantar el gall es va despertar, va esmorzar i es va pentinar els seus meravellosos rínxols.»
A mesura que anem explicant, els personatges surten del seu racó i van reproduint les accions. Ja veureu com s’ho passen genial!