Article de la Maria del compte @educamariaa.
8 min.
L’educació musical és una àrea molt important per l’etapa infantil i primària, ja que millora la capacitat com la concentració, l’abstracció i la memòria. També la motricitat fina i l’autoconcepte.
1. Daus rítmics
Per aquesta activitat necessitem un taulell de coordenades amb daus. Aquest taulell el podem crear fàcilment amb la realització d’una taula feta amb power point. En aquesta col·locarem els números dels daus tant de la barra horitzontal com de la vertical. La resta de quadrats de la taula l’omplirem amb els dibuixos o els ninots que més ens agradin.
Una vegada tinguem el nostre taulell rítmic, haurem de crear patrons rítmics i associat a cada ninot. D’aquesta manera quan els infants llancin els daus obtindran un ninot i amb aquest un patró rítmic.
Aquesta activitat es pot realitzar tant en petits grups com amb tota la classe al complet. Aniran llançant els daus i aniran sortint diferents ritmes. S’hauran de col·locar de la manera que més els agradi per a després interpretar-los. Es poden interpretar amb síl·labes Kodaly, amb percussió corporal o amb instruments de petita percussió.
2. Targetes musicals
En aquesta activitat s’han de dissenyar targetes a mà o amb power point en les quals apareixen els conceptes musicals que volem treballar. A més, haurem d’introduir tres respostes entre les quals trobem la resposta correcta.
L’alumnat tindrà diverses targetes i unes pinces, l’activitat consisteix a trobar la resposta correcta i col·locar en aquesta una pinça per indicar que és l’adequada.
3. Arc de Sant Martí musical
Aquesta activitat està dissenyada per treballar les notes musicals tant al pentagrama en clau de sol com en xifrat americà. En el meu cas, l’he dissenyat en forma d’arc de Sant Martí, però qualsevol altre format seria igualment vàlid.
A l’arc apareixerà el nom de la nota i l’alumnat haurà de col·locar dos núvols a la part inferior, en una d’elles apareixerà la nota al pentagrama en clau de sol i l’altre tindrà el xifrat americà.
4. Parelles de cors
Aquest és un joc senzill per associar valors amb figures i noms amb figures. Es pot realitzar amb el format que vulguem, en el meu cas vaig escollir cors, en els quals cada meitat vaig posar una de les parelles. Es poden treballar tots els conceptes musicals que volem reforçar.
5. Globus rítmics
Aquest és un joc per estudiar els compassos. A la imatge podeu veure que l’he dissenyat amb globus en els que hi ha patrons rítmics tant de 2/4, 3/4 i 4/4. L’alumnat haurà de classificar aquests globus en els seus compassos corresponents.
El que seria ideal per realitzar aquests tipus d’activitats a l’aula, destinades a aprendre el llenguatge musical, seria crear un banc de recursos de manera que hi hagués un per a cada infant i així poden treballar de manera individual.
Podem dedicar-li uns 15 minuts a casa sessió aproximadament. També podem plantejar-ho de manera que treballin en petits grups o en un sol gran grup, en funció de quins siguin els nostres objectius.
Altres articles que et poden interessar
5 activitats per trencar barreres culturals amb música
L’educació intercultural el que pretén és afavorir el diàleg entre les diferents cultures i la música és un bon mitjà per treballar el respecte, l’intercanvi i l’acceptació.
4 activitats per treballar les emocions a música
Com va explicar Paynter, cap societat ha pogut viure mai sense la música i, per tant, cap ésser humà pot prescindir d’ella.