SomDocents

4 activitats per treballar les emocions a música

4 activitats per treballar les emocions a musica

Article de l’Alba Simo (@blogdelamusica)

Com va explicar Paynter, cap societat ha pogut viure mai sense la música i, per tant, cap ésser humà pot prescindir d’ella. La importància de la música a les escoles és vital per ajudar a la formació integral de l’alumnat i a desenvolupar la seva part més creativa. Parlem de la música en tant que assignatura transversal i multidisciplinària, ja que ajuda, des de diferents àrees, a la construcció de la persona.

 

La música és una disciplina que afecta positivament a l’ésser humà i en la seva majoria només aporta una quantitat de millores en la nostra formació. Gràcies a la música, despleguem capacitats com la creativitat, imaginació, espontaneïtat, millora de la concentració i atenció, sensibilització musical

 

La música aporta molts beneficis en l’àmbit personal i comporta una sèrie de millores que ens faciliten el nostre dia a dia. 

Sabem que les emocions viuen en nosaltres i, sigui de manera positiva o negativa, ens acompanya en el nostre dia a dia i forma part de nosaltres. El desenvolupament emocional és un dels processos claus en l’evolució de l’individu. Aquestes constitueixen el sistema més primari de comunicació. Quasi tots els nostres pensaments, accions i aprenentatges tenen un contingut emocional.

 

Les emocions més rellevants en els nens i nenes són la por, la ira, la tristesa i l’alegria. La música ressalta les emocions. La música es converteix en un vehicle ideal per ressorgir les emocions del nostre alumnat. Tot en la música és emoció.

Proveu això: poseu una obra clàssica i pregunteu pels seus sentiments.

La majoria de persones, encara que desconegui l’obra i el o la compositora, podrà intuir o identificar el sentiment que vol transmetre la peça.

Dona exactament igual, les emocions són universals, igual que la música. És un llenguatge molt subjectiu. No hi ha res exacte a la música: tot és emoció i sensació. Tot depèn de l’emoció de la persona i allò que cadascú intenta desxifrar.

4 propostes d'activitats

A continuació, de manera molt senzilla, exposaré algunes de les activitats que promouen les emocions dins de l’àrea d’educació musical. No fa falta ser docent especialitzat per dur a terme aquesta mena d’activitats.

 

1. "El matí i la cançó"

L’activitat en una primera instància serà grupal. El o la docent demanarà a l’alumnat escriure en un paper la seva cançó preferida. Podem demanar tres per alumnat per tal que hi hagi força varietat.

2. Creació d'un conte

L’alumnat disposarà d’una sèrie de targetes amb diverses temàtiques per crear un conte de manera grupal. Hauran de construir una història i dramatitzar a l’aula afegint diferents emocions i sons musicals (amb objectes de l’aula o instruments de construcció pròpia).

Exemple de targeta en les que apareguin: personatges, objectius, emocions, instruments, llocs, material escolar, etc.

3. Pintar la música

L’activitat es treballarà amb música clàssica que presenta diferents contrastos. Posem un paper contigu a l’aula i els i les alumnes s’asseuran al voltant d’aquest paper. Farem ús de diferents pintures, l’alumnat plasmarà al paper allò que li sorgeixi com a resultat del paper.

A l’acabar, es farà una posada en comú per conèixer els diferents punts de vista dels companys i companyes.

4. Treballar les emocions i les notes musicals a través del conte El día que mi se enfadó.

Treballar les emocions ha de ser indispensable dins la formació dels infants. L’educació emocional és la base sobre la qual s’assenta la formació i el desenvolupament integral. I com podem comprovar, la música té un paper fonamental dins d’aquest desenvolupament.