SomDocents

5 excursions a la natura per a l’alumnat de primària

5 excursions a la natura primaria

Article de la Cecília Hill.

6 min.

Aquestes 5 sortides escolars a la natura per fer en un dia us ajudaran a connectar i a sortir de la rutina del centre amb els infants de primària. 

1. Fundació Mona a Riudellots de La Selva

La primera excursió que us proposem és a un indret molt especial. Fundació Mona és una organització sense ànim de lucre que té situades les seves instal·lacions a Riudellots de La Selva, un paratge on viuen dos grups de ximpanzés i macacos de Barberia que es troben en procés de rehabilitació. La majoria procedeixen de circs i persones particulars que no els han tractat bé. Aquí tenen l’oportunitat de tornar a començar i viure en pau, encara que ja no puguin anar a viure als entorns d’origen. A través del programa Mona Educa podeu participar en activitats i tallers

2. Ruta volcànica per La Garrotxa i La Fageda d’en Jordà

No ens movem de les comarques de Girona per anar a fer una ruta volcànica pels magnífics paisatges de La Garrotxa. Sabies que en aquesta zona de parc natural hi ha fins a quaranta cons volcànics i més de vint colades de lava? Aquesta és una excursió fantàstica per conèixer el fenomen dels volcans i més curiositats del món de la geologia. No us oblideu de fer un passeig per la meravellosa Fageda d’en Jordà, visitar el poble de Santa Pau o la Fundació La Fageda, un projecte social que millora la vida i la integració de persones diverses. Aquí hi ha una granja on fan iogurts, gelats i molts més derivats làctics. 

3. Món Natura Delta al Delta de l’Ebre

Per qui no l’hagi visitat, cal dir que el Delta de l’Ebre és un altre d’aquests paratges únics que tenim a Catalunya i que ningú s’hauria de deixar perdre. Us convidem a visitar Món Natura Delta, un centre on s’explica l’obtenció de la sal, les arts de la pesca tradicional i l’observació d’ocells. A través de tot un seguit de propostes lúdiques i didàctiques, els seus professionals aconsegueixen transmetre de prop el valor d’aquesta àrea de llacunes. No us oblideu de preguntar pel pirata EicTu XicMano. La seva història us deixarà meravellats/es. 

4. Boscos de bruixes i bandolers

Voleu més màgia? Doncs ens n’anem de cap a la Catalunya interior, als boscos de bruixes i bandolers que tantes llegendes que han inspirat durant segles. Heu sentit a parlar d’en Serrallonga? I d’en Perot Rocaguinarda, el bandoler del Lluçanès? En aquesta pàgina trobareu un munt de rutes i activitats que es fan durant tot l’any arreu de Catalunya. Veureu que hi ha propostes fantàstiques per organitzar excursions de tardor al Montseny, les Guilleries i el Lluçanès, així com als pobles d’Arbúcies, Viladrau, Sant Hilari Sacalm, Sant Feliu Sasserra i Olost. 

5. La vida al rusc

La desaparició de les abelles posa en perill l’agricultura i la supervivència humana. Segons dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN), el 37 % de les abelles silvestres estan en declivi. L’última sortida a la natura que us proposem és a una granja apícola. Això sí, us recomanem que en busqueu una a prop del vostre centre escolar, perquè el cert és que n’hi ha per tota Catalunya. Per si de cas, us en suggerim unes quantes. A més de fer tallers, descobrir el sorprenent món de les abelles i tastar la mel (nyam!), estareu aportant el vostre granet de pol·len per conscienciar a l’alumnat i les seves famílies de l’immens valor d’aquests animalons ratllats. 

 

Podeu visitar: Animaessencies (Pallars Jussà i Bages), La Casa de les Abelles (Osona), Cal Gort (Les Garrigues), Bee Happy (Segrià), Múria: Centre d’Interpretació Apícola (Baix Ebre), Casa Nova de l’Obac (Vallès Occidental) o Abellaires Empordanesos (Alt Empordà). 

Altres articles que et poden interessar

5 sortides culturals primaria 1 - 5 excursions a la natura per a l'alumnat de primària

5 sortides escolars d'un dia per a primària

Aquestes 5 sortides escolars van dirigides a l'alumnat de primària. Es tracten de sortides culturals que es poden fer en un dia o de colònies.

Hort escolar desenvolupament sostenible

Creació de l’hort escolar: un pas cap al Desenvolupament Sostenible

Els horts escolars són espais d’aprenentatge sostenible que permeten als infants desenvolupar actituds de responsabilitat, adquirir hàbits d’alimentació més saludables i treballar conceptes per desenvolupar el pensament ecològic.