SomDocents

Què puc fer per una persona amb autisme?

El 2 d’abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, una jornada declarada per l’Assemblea General de les Nacions Unides, en la qual es posa en relleu la necessitat de contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme, perquè puguin dur una vida plena, gratificant, plenament integrades en la societat.

Ajuda-la a entendre les coses. Les persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) tenen una manera especial de percebre la realitat. És possible que, a vegades, la teva ajuda sigui fonamental per fer-les sentir més còmodes i segures.

Anticipa allò què passarà. És important fer-ho quan les persones amb TEA es troben en un entorn nou, en el qual no saben ben bé què succeirà. Explicar per anticipar-les a qualsevol esdeveniment és molt positiu per a una experiència gratificant.

Respecta el seu espai. Que l’ajudis a entendre algunes coses o bé li descriguis per anticipat què passarà no ha de suposar en cap cas la invasió de l’espai personal. Les persones amb TEA necessiten que es respecti el seu espai. Això tampoc implica deixar-les soles, sobretot si no es troben en un entorn on se senten 100% segures i còmodes.

Ofereix-los la teva ajuda. Evidentment, els agrada ser autònomes, però és possible que en algun moment necessitin l’ajuda d’una altra persona. Pregunta’ls què pots fer per elles i si observes que se senten còmodes, demana’ls la seva col·laboració en allò que puguin/vulguin fer. És una bona manera de fer-les sentir perfectament autònomes!

Tot al seu ritme. És important que les persones amb TEA vegin el seu ritme respectat. No són bones les presses, així que, et recomanem deixar-les treballar, moure’s i desenvolupar-se al seu ritme.

Calma i cura amb les paraules. I parlant de ritme: els monòlegs farcits de paraules i velocitat no agraden a ningú. Tampoc a les persones amb autisme. Comunica’t amb elles tenint això en consideració. Ja saps que la majoria de vegades, les paraules no ho són tot!

somdocents-que-puc-fer-per-una-persona-amb-autisme

Comentaris: