SomDocents

Contes per treballar les pors dels infants

somdocents

Les pors acompanyen als infants durant el seu desenvolupament. A mesura que els nens creixen, van apareixent noves pors i és amb la maduresa que se n’acomiaden i n’adquireixen de noves. Es tracta d’un procés totalment natural i necessari, en el qual els infants han d’estar acompanyats, ser escoltats i compresos. Avui us volem proposar contes per treballar cinc pors diferents que poden sorgir en els infants. Podeu treballar-los a classe, però també els podeu recomanar als pares per llegir-los plegats a casa i parlar-ne amb naturalitat.

  • Por a la foscor. T’imagines que algun dia deixessis de tenir por de la foscor i fossis capaç de prendre’t amb ella una tassa de xocolata calenta i una mica de pastís de maduixa? La Maria també tenia por de la foscor, però l’ha perdut tot d’una i ens ha deixat bocabadats a tots. La meva amiga la foscor, d’Ella Burfoot és un conte original i captivador, que ens ajudarà a deixar enrere una de les pors més clàssiques. Un altre títol que us recomanaríem amb els ulls tancats és Encender la noche, de Ray Bradbury.

 img_39374858_11  Encender la noche

  • Por a la mort. La mort forma part de la vida i fins i tot és necessària. En Jack es troba amb la mort i com que creu que ve a buscar a la seva mare malalta, l’atrapa i la tanca en un pot. Aleshores, però, res es mor i el que semblava un motiu d’alegria, acaba generant un autèntic caos. Jack y la muerte, de Tim Bowley & Natalie Pudalov és un cant poètic, amb unes imatges meravelloses i unes metàfores visuals d’allò més boniques. T’estimaré sempre, petitó de Debi Gliori també tracta el tema de la mort i la preocupació que molts nens manifesten per la possibilitat que la mare i els seus éssers estimats morin un dia.

9788498713688  testimare-sempre-petito

Podeu trobar més contes al següent enllaç.

  • Por als animals. La Genoveva és una aranya de la qual tothom té por i ella vol saber per què. ¿De qué tienes miedo? de Violeta Monreal és un conte que tracta la por als animals. En aquest cas, també ens agradaria recomanar-vos El gos negre de Levi Pinfold, un conte que parla de tenir por, però que també parla de com no tenir por. Guanyadora dels premis Kate Greenaway 2013 i Kirirko 2014, compta amb unes il·lustracions impressionants i ens transporta a una història meravellosa.

dequetienesmiedo-090220142918-phpapp02-thumbnail-4  foto2b11-11-142b112b572b37

  • Por als monstres. No tots els monstres són dolents és un projecte de Nus Creacions, un volum de contes il·lustrats amb els monstres Mele, Pele, Monenon i Tigró. L’originalitat d’aquest projecte rau en el fet que es pugui acompanyar (a banda dels contes) amb un bon nombre d’objectes, com ara el coixí de pèl de monstre o els coixinets terapèutics amb herbes aromàtiques, que ens ajudaran a relaxar-nos. Fa poc, a més, que un altre conte titulat Jo mataré monstres per tu de Santi Balmes ocupa un bon lloc a gairebé totes les biblioteques. Es tracta d’un conte on les persones conviuen en el mateix món que els monstres. I si ens apropem per conèixer-los?

contes-titelles-25  nus creacions 2 300x225 1 - Contes per treballar les pors dels infants

9788493897895

  • Por a la separació. Durant tota la nostra vida, diem adéu a moltes persones i coses. Ens acomiadem contínuament dels nostres éssers estimats, dels amics i fins i tot dels objectes que ja no utilitzarem més. Hi ha nens que manifesten una gran angoixa a l’hora de separar-se dels seus pares, per exemple. No te vayas, de Gabriela Keselman i Gabriela Rubio és un conte on la Catalina entendrà que hi ha coses i persones que han de marxar, per molt boniques i plaents que ens semblin: el pare, quan anem a dormir; el sol, quan es pon…

no-te-vayas

Què us han semblat aquestes propostes? Quins altres llibres heu utilitzat per treballar les pors dels infants? Compartiu-los als comentaris!

Comentaris: