SomDocents

5 jocs de taula per treballar els valors a l’aula

 

Durant la jornada escolar, el nostre alumnat realitza un munt d’activitats i cada vegada és més freqüent que una d’aquestes sigui jugar. El percentatge de docents que utilitza jocs a classe ha anat augmentat exponencialment degut a la introducció de noves metodologies d’ensenyament i aprenentatge actiu, a més de canvis de mentalitat i també en el model pedagògic que s’està produint a moltes escoles. D’aquesta manera, podem afirmar que els jocs han arribat a les aules per quedar-se i hem d’aprofitar aquest recurs tan versàtil i útil a favor nostre per potenciar tot allò que vulguem aconseguir dels nostres infants

A l’article d’avui us vull presentar 5 jocs per treballar valors i educació emocional, dos aspectes transversals i fonamentals que a poc a poc estan guanyant protagonisme a les nostres aules i que hem de fomentar des d’edats molt primerenques amb l’objectiu d’establir unes bases sòlides i saludables pel nostre alumnat. Aquesta selecció està pensada per utilitzar tant a classe com a casa i destaquen per la seva senzillesa i disseny. Comencem!

 

1. EMOTRIP (a partir de 8 anys)

Aquest joc de Mut Kids ens ajuda a treballar i potenciar les competències emocionals del nostre alumnat de forma lúdica. Consta d’un tauler amb ambientació espacial, 3 baralles de cartes i poden jugar entre 2 i 4 persones. En aquest vídeo de Jugant amb Lupis podeu veure el joc en format Stop Motion i al perfil d’Instagram de l’Esther, @emotimestra podreu llegir una ressenya detallada sobre el joc. 

Les cartes que s’inclouen en el joc tenen diferents funcions, com treballar la consciència i autonomia emocional a través de l’autoconeixement, conèixer millor a altres persones i establir connexions afectives, o reforçar habilitats socials mitjançant dramatitzacions o role-playing. Ho podeu trobar en català, castellà, euskera, gallec i anglès. 

 

2. PILLAT! (a partir de 5 anys)

Aquest joc de Lúdilo té com a objectiu descobrir quina guineu ha robat el pastís abans que escapi. Potser ens pot recordar al famós Cluedo, ja que es compon d’un tauler pel qual haurem de moure’ns i anar trobant pistes, però en aquest cas, el treball cooperatiu serà imprescindible per resoldre el cas. El joc inclou cartes amb animals sospitosos, 3 daus, fitxes característiques i una capsa per amagar la carta del lladre. Poden jugar entre 2 i 4 persones. Els jugadors i jugadores hauran de decidir si volen descobrir a un sospitós o buscar una pista i tirar els daus. Si surten 3 ulls, podran obtenir una pista. Si surten 3 petjades, podran conèixer a cadascun dels sospitosos. Si els daus no coincideixen, la guineu anirà avançant pel tauler. 

Em sembla un joc divertit i que treballa molts aspectes, entre els quals vull destacar el treball en equip, l’atenció plena, l’estratègia, a més de la resolució de problemes i la memòria visual. En el següent vídeo creat per Lúdilo podreu veure amb tot luxe de detalls el funcionament del joc. 


3. EMOTIONS DETECTIVE (de 3 a 6 anys)

Aquest joc de Miniland té com a objectiu desenvolupar la intel·ligència emocional mitjançant l’empatia, l’autoconeixement, l’autoconfiança, la identificació d’emocions i l’assimilació de valors. Està compost per una ruleta amb diferents emplaçaments i targetes amb situacions que provoquen emociones “negatives”. Haurem d’escollir una targeta segons el que ens marqui la ruleta, identificar com se sent la persona i proposar solucions que portin a l’autoregulació. És una proposta interessant pel seu caràcter cooperatiu i perquè ens ajuda a iniciar-nos en el món de les emocions i la resolució de problemes.

 

4. VOLA, MUSSOL, VOLA! (a partir de 4 anys)

Aquest és un joc de Lúdilo de caràcter cooperatiu amb l’objectiu de desenvolupar la lògica i l’estratègia del treball en equip per aconseguir portar a tots els mussols de tornada al seu niu abans que es faci de dia. Amb una mecànica similar al joc de Pillat!, tenim el sol com un element de contrarellotge que marcarà el ritme de la partida. També poden jugar de 2 a 4 persones i a l’interior trobaràs un tauler, 6 fitxes amb mussols i fitxes/cartes amb colors i sols que haurem d’agafar per moure els mussols i el sol al voltant del tauler. Aquest joc destaca per la seva simplicitat i perquè és 100% ecològic, punt a favor per l’empresa fabricant. Si voleu aprendre amb més detalls com jugar, aquí teniu un vídeo explicatiu de la mà de Lúdilo. 

 

5. ELS HOMES LLOP DE CASTRONEGRO (a partir de 10 anys) 

L’últim joc de la llista és de Asmodee i fa anys (que …) entre nosaltres. L’objectiu principal és caçar els llops i llobes que estan atemorits al poble a través de l’observació, la perspicàcia, les aliances i la capacitat d’argumentació i convicció dels personatges que intervenen. Abans de començar, cada jugador/a agafa una carta a l’atzar mitjançant la qual es convertirà en un personatge concret: pot ser un llop, un caçador o un vilatà, entre altres rols. Llavors, una persona que fa de narradora comença a relatar la història del poble. En caure la nit, els llops surten a caçar i… es comet un assassinat, que es descobreix l’endemà. A partir d’aquí, comença un debat per argumentar qui ha sigut.

Aquest joc és interessant perquè el podem utilitzar a partir d’una edat més tardana i, per tant, el nostre alumnat més gran es pot beneficiar de les seves múltiples possibilitats. Podem treballar la cooperació, l’empatia i la resolució de conflictes entre d’altres. En finalitzar la partida, també es poden debatre diferents aspectes que hagin sorgit al llarg del joc i que solen ser típics entres els grans de l’escola o de l’institut, com la propagació de mentides o rumors, els judicis de valors, el perdó, l’escolta atenta o la creació de bàndols

 

A la pàgina oficial recomanen entre 8 i 18 persones per jugar, però es poden adaptar a més o menys jugadors si es multipliquen o redueixen els rols. Fins aquí la recopilació de jocs per treballar valors i educació emocional. Com heu pogut comprovar, tothom pot jugar i beneficiar-se dels jocs per desenvolupar diferents capacitats, habilitats i valors que ens permeten créixer sans tan física com mentalment, i de pas divertir-nos una estona en bona companyia. Un últim aspecte important que us vull recomanar és que jugueu i domineu la mecànica de qualsevol joc abans de presentar-lo a classe. D’aquesta forma, podreu avançar-vos a qualsevol situació o contratemps que puguin sorgir amb el vostre grup i els podreu ajudar a resoldre dubtes o pors. 

 

Coneixes algun dels jocs? Quins altres aspectes es podrien treballar a través d’aquests? Creus que és útil utilitzar jocs a l’aula per ensenyar continguts? 

 

 

Erica Moyano Vargas, autora de Profe en la Nube (@profenlanube)