SomDocents

5 dinàmiques de resolució de conflictes

dinamiques_resolucio_conflictes

Article de la Raquel Ripoll, educadora social i terapeuta familiar (@raquelripoll)

10 min.

Els conflictes són part de la nostra vida i són una gran font d’aprenentatge. Tenir conflictes significa estar viu, i el millor que podem fer és aprendre a manejar-los, principalment perquè alguns són inevitables.

1. Reunions d'aula

Es tracta d’una activitat per a la gestió de conflictes d’una forma democràtica.

La idea és portar-les a terme unes tres vegades a la setmana intentant buscar una estona en què els infants o joves puguin estar concentrats i participar de manera activa, ja que en cas contrari no tindrà els resultats esperats.

Un cop determinat quins seran els dies i les hores de la setmana en què farem les reunions d’aula, les durem a terme respectant l’estructura següent:

  1. Ens asseurem formant un cercle.

  2. Ronda d’agraïment. Demanarem a tot l’alumnat que realitzin un agraïment als altres companys i companyes (no cal que sigui a tots, però sí que és important que en acabar la ronda tots els participants hagin rebut algun agraïment).

  3. Enfocament en solucions. És el moment de començar amb els conflictes que han sorgit durant aquests dies. Començarem per ordre cronològic, de manera que és útil tenir una agenda en la qual anar anotant els conflictes així com sorgeixen per facilitar-nos aquesta tasca.

    Cal que ensenyem als nostres alumnes què significa «enfocar-nos en solucions». Oblidem-nos de buscar culpables i, junts, generem una pluja d’idees amb totes les possibles solucions que se’ns acudeixin. Després les anirem analitzant una a una (han de ser respectuoses per a tothom, relacionades amb el problema, racionals i útils) i entre tots, triarem la que ens sembla més adequada per revisar-la en uns dies.

  4. Planejar activitats. Després de centrar-nos en la resolució de problemes, planejarem activitats divertides que fomentin la cohesió de grup.

  5. Activitat de tancament. Finalitzarem amb una activitat divertida sempre ens deixa bon gust de boca i deixem de relacionar la resolució de conflictes amb una cosa negativa.

    A tenir en compte perquè les reunions d’aula siguin fructíferes:

    – No jutgem.
    – No utilitzem la reunió per sermonejar.
    – Creem un objecte com a símbol per a la persona que tingui el torn de paraula.
    – Confiem en la capacitat del nostre alumnat de resoldre conflictes. Nosaltres només serem una guia.


Cal tenir en compte que és un procés que porta el seu temps d’aprenentatge.

2. La roda d'opcions

Es tracta d’una eina amb la qual avançar-nos al conflicte i buscar des de l’anticipació opcions per quan aquest aparegui.

L’interessant d’aquesta tècnica és, d’una banda, que reflexionem sobre el conflicte des de la calma i, d’altra banda, que les opcions parteixen dels mateixos infants o joves, i seran ells i elles qui decideixin quina opció prendre en cada moment.

Com?

  1. Fem una pluja d’idees (amb l’alumnat) sobre què podem fer quan sorgeix un conflicte.
  2. En una cartolina, dibuixem un cercle que dividim en porcions (tipus formatgets) posant dins de cada porció una solució que podem decorar a la nostra manera. Compte, com més petits siguin els i les alumnes, menys porcions ha d’haver-hi. Sent 3-4 porcions adequades per a primària i anem afegint més segons el grau de maduresa del nostre grup.
  3. La deixarem «a mà» i en un lloc visible per a quan la necessitem.

3. Temps fora positiu

Aquesta dinàmica està pensada per a l’alumnat del primer cicle de primària.

Sabem que els conflictes s’aborden millor des de la calma, per això és important donar eines per assolir la calma abans de gestionar qualsevol conflicte.

Aquesta eina està pensada perquè l’alumnat se senti millor, no pitjor. No busca en cap moment fer «pagar» pel que han fet. Per a això, el primer que hem de tenir clar és que mai s’obliga a l’infant o jove a participar, sinó que el convida i recorda que té aquest espai si necessita calmar abans de parlar del que ha passat: «veig que estàs molt enfadat/enfadada, potser vols anar al teu racó tranquil (o com ho hàgiu anomenat)«.

El racó en qüestió, el farem amb ells i elles per tal que se senti partícips i entre tota la classe li posarem nom. Els explicarem que crearem un racó a l’aula on poder anar si estem nerviosos/es i necessitem espai. És important incloure alguns elements que ajudin als nostres alumnes a recuperar la calma i tranquil·litat.

Quan sorgeixi un conflicte, podem convidar a l’infant a anar-se’n al racó de la calma, i si no vol, podem comentar-li si necessita que l’acompanyem. Un cop s’hagi calmat, podrem gestionar el conflicte en qüestió, encara que en no poques ocasions, el conflicte desapareix amb aquest temps de refredament.

4. Donem la volta al llençol

L’objectiu d’aquesta dinàmica és ensenyar a treballar des de la col·laboració i la recerca de solucions.

En un espai ampli, i amb un grup de 10-15 persones, estendrem un llençol gran a terra i els demanarem als participants que pugin a sobre ocupant només la meitat. La seva missió és donar-li la volta al llençol sense que ningú baixi d’aquest ni trepitgi el terra.

Quan acabem, ens reunirem per parlar i identificar les estratègies utilitzades, com ho han aconseguit, com s’han sentit…

5. Role playings

Es tracta de representar amb dos voluntaris una situació conflictiva (real o inventada) perquè posin en pràctica els següents passos:

Plantegem el conflicte.

  • La primera persona diu: «M’adono que …(situació de conflicte) i m’agradaria trobar una altra manera de solucionar això que fos bona per als dos».

  • A continuació, li pregunta a l’altre participant quin és el seu punt de vista referent al problema i com se sent. Escolta sense interrompre ni jutjar si no és per preguntar: «Alguna cosa més? Alguna altra cosa?».

  • Quan acabi li retroalimenta de la següent manera: «Si t’he entès bé, et sents … Perquè … I t’agradaria …».

    Ara s’intercanvien els papers.


A continuació fem una pluja d’idees en conjunt per triar una solució que sigui acceptable per a totes dues bandes per un període de temps curt (3-4 dies, una setmana). S’acorda data de revisió i s’agraeix a l’altre que hagi compartit els seus sentiments i pensaments).

D’aquesta manera ensenyem al nostre alumnat a resoldre conflictes d’una forma assertiva i respectuosa en la qual tots i totes guanyem.

Altres articles que et poden interessar

SD_Blog_5_dinamicas_i_materials_ed_emocional

6 materials per treballar la gestió emocional

La importància de la gestió emocional es fa cada dia més evident. No cal fer grans projectes sinó petites propostes o dinàmiques freqüents i constants.

SD_blog_5_activitats_per_treballar_l_empatia

5 activitats per treballar l’empatia

L’empatia és la capacitat de saber què li passa a l’altra persona i de comprendre els seus sentiments.