La primavera és un esclat de colors i de fenòmens naturals magnífics. La majoria es poden explicar a través de la ciència, així doncs, el que avui us volem proposar són cinc experiments científics per fer a la primavera.
- Flors de colors. Per fer aquest experiment necessitareu flors amb pètals blancs: poden ser margarides, roses, clavells… el cas és que siguin blancs. També necessitareu vasos i colorant alimentari per afegir-lo a l’aigua. Poseu les flors a dins i observeu com ben aviat es tenyeixen amb el color que heu emprat. Aprofiteu l’experiència per explicar les parts de la flor i la utilitat de l’aigua que travessa la tija i es ramifica pels conductes de les fulles.
- Les plantes necessiten aigua. Necessiten aigua les plantes? És possible que creixin amb altres nutrients? Per què no ho comprovem? Una bona manera d’explicar perquè les plantes necessiten aigua i perquè no creixen en determinats hàbitats és la de plantar les llavors de cinc plantes i regar-les durant dies alterns amb diferents líquids: aigua, begudes isotòniques, llet, refresc de cola… Confeccioneu una taula i feu totes les anotacions que corresponguin sobre el creixement de les plantes.
- Les plantes necessiten llum. Un altre recurs imprescindible per a qualsevol planta és la llum. Un experiment molt gràfic i fàcil de fer és el de tapar la fulla de la planta amb cartolina negra, de manera que no hi pugui entrar gens de llum. Set dies després, podeu treure el paper amb cura i observar. Què ha passat amb la fulla? També podeu provar de posar una planta que necessiti força llum al costat de la finestra durant tres dies i després girar-la. Feu que els alumnes observin i descriguin què passa amb la planta i parleu del fenomen de l’auxina.
- Extracció de clorofil·la. Un altre experiment que podeu dur a terme fàcilment és el de l’extracció de la clorofil·la. Xafeu unes quantes fulles verdes i col·loqueu-les en un pot de vidre. Afegiu-hi alcohol i deixeu-les descansar. Després, traieu les fulles i coleu el líquid: assequeu-les i mireu de quin color han quedat. Quan acabeu, podeu utilitzar la clorofil·la per tenyir paper o roba.
- Un petit hort. I per últim us volem proposar un experiment que agrada tant a grans com a petits. Es tracta de crear un petit hort, observar el creixement de les plantes i fer les anotacions que cregueu pertinents. Primer podeu utilitzar un recipient i cartons de paper higiènic amb terra dins. Planteu i regueu amb freqüència. Quan comencin a sortir les plantes, podeu provar de trasplantar-les a la terra per crear el vostre petit hortet. Si tot surt bé, pot ser que ben aviat us pugueu endur a casa enciams, tomàquets o julivert. Qui s’hi anima?
I tu, com vius la primavera? Quins experiments has fet?