Fa uns dies vam publicar un article recomanant 9 pel·lícules educatives per a noies i nois de primària que podeu trobar aquí. Hem decidit fer el mateix amb altres pel·lícules, més enfocades a adolescents, que tracten temàtiques amb valors molt positius.
Com ja sabeu, les pel·lícules són un recurs imprescindible per a l’educació i poden ser un mètode molt adient per treballar conceptes d’una manera diferent i trencant la rutina de l’aula. Preparats per conèixer-les?
El club de los poetas muertos
La famosa pel·lícula té lloc a un reconegut col·legi privat que segueix unes regles molt estrictes per part de tots els professors, menys d’un. Robin Williams dona vida a un docent de literatura que ensenya els seus alumnes a pensar i a exercir la reflexió crítica, fet que canviarà les seves vides. Durant la pel·lícula es posen en qüestió les metodologies tradicionals de les aules i es reflexiona sobre els prejudicis, opressió, optimisme, trobar la teva passió i el valor per fer-la realitat.
La Ola
Un docent carismàtic utilitza un experiment bastant radical per ensenyar els seus alumnes a entendre el concepte d’autocràcia i demostrar els perills i els riscos d’aquesta. Tot comença per inventar-se un signe, una salutació, adquirir un uniforme, i en només cinc dies, es descontrola tot. Una pel·lícula sorprenent i didàctica que parla sobre l’individualisme, el grup, la manipulació, la llibertat d’expressió i mostra la perillosa facilitat de deixar-se emportar per les decisions d’un grup.
Profesor Lazhar
Després d’un succés tràgic amb el suïcidi d’una professora dins de l’aula, un centre de Montreal es veu obligat a contractar a un professor substitut procedent d’Argèlia. A banda de la seva diferència cultural, aconsegueix formar un lligam estret amb els seus alumnes i ajudar-los a superar la seva pèrdua. Una pel·lícula brillant que ens convida a reflexionar sobre la immigració, la guerra, la comprensió i l’empatia.
Cadena de favores
Un professor proposa canviar el món als seus alumnes i a un d’ells se li acut la brillant idea de crear una cadena de favors: ajudar altruistament a tres persones en situacions complicades i que aquestes tres ajudin a tres altres cadascuna d’elles, i així successivament. Durant aquest camí de fer del món un lloc millor, es tractaran temes com el respecte, la superació, la bondat i la generositat.
Camino a la escuela
Un documental idoni per treballar la importància de donar-li el valor a l’educació que es mereix. A través dels quatre nens protagonistes de diferents parts del món -Índia, Argentina, Kènia i Marroc- però que comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i tots quatre tenen l’esperança per un futur prometedor, però hauran de fer front a les dificultats que suposa fer el recorregut diari d’anar a l’escola. Els quatre infants donen una lliçó de vida, de coratge, i esforç.
Diarios de la calle
Una professora que s’acaba de treure el títol, comença a donar classe a una de les zones més marginals i violentes de California, on els conflictes interracials són el pa de cada dia. La força creativa i didàctica de l’Erin Gruwell, que deixa els prejudicis de banda i les tècniques tradicionals establertes per a exercitar la seva tasca amb un grup d’adolescents marginals és admirable. El positivisme i l’empatia és el que finalment aconsegueix canviar les vides dels seus alumnes, tan diferents entre ells però alhora tan iguals.