La mort forma part de la vida, així que, hem d’ajudar als infants a assumir-la com un procés natural. Lamentablement, arribar a comprendre el fet de la mort no impedeix que ens sentim tristos i que tinguem ganes de plorar, o bé que necessitem expressar-nos i compartir el nostre dolor amb els altres. Avui us volem proposar activitats que podeu fer a l’aula per treballar el dol, tot adaptant la vostra experiència a les circumstàncies particulars d’allò que ha succeït.
Un mural per al record
Les persones, quan moren, deixen una petjada que sovint no es pot esborrar. De fet, el més normal és que el seu record continuï viu en nosaltres. En parlem i pensem en totes aquelles coses bones que ha fet per a les persones que estimava i en definitiva, per nosaltres. En aquest mural, els infants dipositaran la seva petjada –del peu o de la mà– i escriuran un missatge o bé una frase que reculli un record, una experiència, un bon desig…
També inclourem el nom de la persona que ha mort amb colors alegres. Podeu tenir el mural uns dies a l’escola i després, regalar-lo a la família com si fos un petit homenatge o record.
Un missatge al cel
Sovint, quan un nen ens pregunta on és la persona que ha mort, acostumem a respondre: “al cel”. La resposta té molt a veure amb la nostra cultura, tant religiosa com espiritual, i no podem fer una altra cosa sinó aprofitar aquest fet per dur a terme l’activitat que us proposem tot seguit.
Ja sigui en grup –perquè ha mort un company, un mestre o alguna persona molt especial per a tots– o individualment, en companyia de la família, us proposem escriure un petit missatge en un paper i lligar-lo en un globus. Sortiu al pati o a l’aire lliure, en un entorn especial i íntim per la família i la persona estimada. Quan l’infant estigui preparat, enlaireu el globus: és un missatge al cel.
Un cine-fòrum
Una altra activitat interessant per treballar la mort és la visualització d’una pel·lícula adequada a la seva edat. En acabar, podeu parlar-ne, tot preguntat als infants què han sentit, quines emocions els han invadit, què en pensen ara, etcètera. També poden fer un petit escrit tot compartint les seves reflexions o un dibuix que els inspiri.
En el primer cicle de Primària pot ser interessant Buscant a Nemo (2003), mentre que per al segon i el tercer us recomanaríem Quarta planta (2003), Mi chica (1991) o El nen del pijama de ratlles (2008).
Si voleu, podeu compartir amb nosaltres les vostres experiències sobre com treballar el dol i la mort a l’aula. Heu posat en pràctica alguna d’aquestes activitats?