SomDocents

Activitats per treballar el dol a l’aula

dol-somdocents

La mort forma part de la vida, així que, hem d’ajudar als infants a assumir-la com un procés natural. Lamentablement, arribar a comprendre el fet de la mort no impedeix que ens sentim tristos i que tinguem ganes de plorar, o bé que necessitem expressar-nos i compartir el nostre dolor amb els altres. Avui us volem proposar activitats que podeu fer a l’aula per treballar el dol, tot adaptant la vostra experiència a les circumstàncies particulars d’allò que ha succeït.

 
Un mural per al record

Les persones, quan moren, deixen una petjada que sovint no es pot esborrar. paint-1098041_1920.jpgDe fet, el més normal és que el seu record continuï viu en nosaltres. En parlem i pensem en totes aquelles coses bones que ha fet per a les persones que estimava i en definitiva, per nosaltres. En aquest mural, els infants dipositaran la seva petjada –del peu o de la mà– i escriuran un missatge o bé una frase que reculli un record, una experiència, un bon desig…

També inclourem el nom de la persona que ha mort amb colors alegres. Podeu tenir el mural uns dies a l’escola i després, regalar-lo a la família com si fos un petit homenatge o record.

 

Un missatge al cel
balloon-1046658_1920.jpg

Sovint, quan un nen ens pregunta on és la persona que ha mort, acostumem a respondre: “al cel”. La resposta té molt a veure amb la nostra cultura, tant religiosa com espiritual, i no podem fer una altra cosa sinó aprofitar aquest fet per dur a terme l’activitat que us proposem tot seguit.

Ja sigui en grup –perquè ha mort un company, un mestre o alguna persona molt especial per a tots– o individualment, en companyia de la família, us proposem escriure un petit missatge en un paper i lligar-lo en un globus. Sortiu al pati o a l’aire lliure, en un entorn especial i íntim per la família i la persona estimada. Quan l’infant estigui preparat, enlaireu el globus: és un missatge al cel.

 
Un cine-fòrum

Una altra activitat interessant per treballar la mort és la visualització d’una pel·lícula adequada a la seva edat. En acabar, podeu parlar-ne, tot preguntat als infants què han sentit, quines emocions els han invadit, què en pensen ara, etcètera. També poden fer un petit escrit tot compartint les seves reflexions o un dibuix que els inspiri.

En el primer cicle de Primària pot ser interessant Buscant a Nemo (2003), mentre que per al segon i el tercer us recomanaríem Quarta planta (2003), Mi chica (1991) o El nen del pijama de ratlles (2008).

e7ffd-nino2

Si voleu, podeu compartir amb nosaltres les vostres experiències sobre com treballar el dol i la mort a l’aula. Heu posat en pràctica alguna d’aquestes activitats?

 
 

Comentaris: