SomDocents

10 coses que pots fer per cuidar el medi ambient

L’impacte de la nostra petjada en el medi ambient és devastadora. Cada any llencem més de 6.000 milions de quilos d’escombraries al mar i cada vuit segons mor un nen per causes relacionades amb el consum d’aigua contaminada. A més, hi ha estudis que asseguren que una de cada vuit morts al món estan relacionades amb la contaminació de l’aire. Els químics i la desforestació són, a més, causes afegides contra les quals hem de lluitar com més aviat millor.

Què podem fer en el nostre dia a dia per cuidar el medi ambient?

1. Recicla. Sigues curós a l’hora de reciclar els teus residus, tenint en compte que els plàstics van al contenidor groc, l’orgànic al marró, el paper i el cartó al blau i el vidre al verd. Tingues en compte, a més, quins són els contenidors específics per piles, bateries, olis, medicaments, roba i altres materials que has de dur a la deixalleria.

2. Evita el plàstic a l’hora de fer les teves compres. No trobes que és absurd comprar plàtans embolcallats amb una bossa de plàstic o mongetes verdes amb un doble plàstic exterior, safata i gomes perquè no s’escapin?

3. Recupera els fulls que encara no estan prou ratllats. Si només has escrit per una cara, pots aprofitar aquests fulls per continuar dibuixant, fer petits papers de notes per a la llista de la compra o fer gargots amb operacions matemàtiques.

4. Tanca els llums que no utilitzes. Procura apagar els llums de les habitacions on no has d’estar. D’aquesta manera estalviaràs energia elèctrica. Intenta comptar amb el subministrament d’una comercialitzadora que empri energies renovables al 100%.

5. Fes un bon ús de l’aigua. L’aigua és un bé molt preuat, que no hem de malgastar. Dutxa’t en lloc de banyar-te i respatlla’t les dents amb l’aixeta tancada.

6. El vàter no és una paperera. Recorda-ho bé. Les tovalloletes humides s’estan convertint en un gran problema que hem d’evitar. Sabies que a Espanya les depuradores en recullen 10 quilos a l’any per persona?

7. Evita l’ús del paper d’alumini. A l’hora de portar l’esmorzar a l’escola és millor optar per carmanyoles, en lloc d’embolcallar-lo amb paper d’alumini i plàstic. Estalviarem diners i no generarem tants residus.

8. Recicla els contes i les joguines. Si les joguines que vols retirar es troben en bon estat, aprofita per fer una donació a un centre, organització o col·lectiu que es dediqui a recollir-los. També pots deixar els contes a la biblioteca del barri, en un centre social o a la consulta del CAP. Segur que altres nens ho agrairan!

9. Cuida el teu entorn. Sigui quin sigui. Respecta els espais naturals que tens al teu voltant, les places, els jardins, els parcs públics. Cuida les plantes, les zones verdes i mantingues nets els espais.

10. I quan surtis de viatge… Sigui lluny o a prop, recorda que has de mantenir nets els entorns urbans i naturals, així com intentar no generar residus plàstics innecessaris (pots dur ampolles de vidre, en lloc de comprar-les cada vegada de plàstic) i evitar conductes que puguin resultar perilloses, com ara llençar burilles, deixar vidres abandonats o encendre focs al bosc.

Cuida el medi ambient: cada gest teu compta!