SomDocents

Recomanació pel·lícula: El discurs del rei

El Discurs del rei (2010) és una pel·lícula britànica de Tom Hooper, que pertany al gènere del drama, però que s’emmarca en una història real, de principis del segle XX, en el període d’entreguerres. Compta amb la interpretació de Colin Firth, en el paper del duc George de York, Geoffrey Rush, Helena Boham Carter i Michael Gambon.

L’argument

L’argument d’aquesta pel·lícula gira al voltant del duc George de York (abans de ser coronat rei es deia Albert o Bertie, com l’anomenaven familiarment), un home tartamut que ha d’aprendre a superar les dificultats a l’hora de parlar i enfrontar-se a les seves pors. Lionel Logue, un particular fono audiòleg australià i autodidacta, intentarà ajudar-lo mitjançant un mètode gens tradicional, la qual cosa desembocarà en un estira-i-arronsa entre els dos. Després de l’abdicació del seu germà Eduard VIII, el nou rei abraçarà les tècniques de Logue per superar la seva tartamudesa. Amb tot, els discursos de George VI es convertiran en un autèntic símbol per als ciutadans britànics, que trobaran en les seves paraules la força per resistir durant la guerra.

Aspectes a treballar abans de veure El discurs del rei

Atès que ens trobem davant d’una pel·lícula de caràcter històric, fóra interessant
contextualitzar l’època i fer un petit repàs a l’arbre genealògic de la família reial anglesa. Sobretot de personatges com el mateix George VI de Regne Unit, la seva esposa Isabel i les seves filles, Isabel i Margarida; la segona, actual reina d’Anglaterra.

Per altra banda, és important conèixer el context sociohistòric del moment. Les circumstàncies que van dur a l’abdicació d’Edward VIII, la I i II Guerra Mundial, les relacions entre països com Regne Unit i Alemanya, Hitler i el nazisme.

Valors i emocions que veurem en El discurs del rei

La importància de gaudir d’espais òptims per a l’aprenentatge és un dels primers punts que destacaríem de la pel·lícula. Lionel Logue, el fono audiòleg, sap com és d’important
desactivar la situació d’estrès que George VI pateix cada vegada que ha de parlar en públic. Una ambientació acollidora, la llum i l’aire fresc són fonamentals per a la relaxació i per a un bon aprenentatge cognitiu.

Però això no és tot. Lionel sap que s’ha d’apropar a George VI per aconseguir la seva
confiança. El crida pel seu nom de pila, Bertie, i li recomana que el miri als ulls, que li
expliqui a ell, en lloc de pensar que fa el discurs per a tota una nació. Només en el tram final de la pel·lícula, el rei aconsegueix que es dirigeixi a ell com ‘sa majestat’, en una escena de caràcter totalment simbòlic.

El suport i l’ajuda familiar és fonamental en totes les facetes de la nostra vida. I també ho va ser per al rei George, que va comptar sempre amb la complicitat de la seva esposa, la reina Isabel Bowes-Lyon. Fou ella qui va anar a buscar a Lionel Logue i qui va persistir fins a aconseguir que el seu marit, el rei George, fos capaç de pronunciar un discurs sense tartamudejar.

L’escena destacada

Una de les escenes més emocionants de la pel·lícula és la del discurs final, amb el qual
George VI s’ha de dirigir a la nació en declarar-se la guerra entre Alemanya i Regne Unit. Logue li suggereix que s’oblidi de tot i que li digui a ell, com si fos un amic. La fórmula ofereix bons resultats i, embargat per l’emoció, George VI aconsegueix comunicar al poble el seu discurs. Logue, sempre al seu costat, l’acompanyarà des d’aleshores en tots els seus discursos, havent superat, en part, les dificultats de la tartamudesa.

Si vols descobrir més recursos per a docents clica aquí!

SomDocents recomana els següents cursos: