SomDocents

Racó musical: 5 activitats nadalenques per fer a música

sd igtv blog racomusical - Racó musical: 5 activitats nadalenques per fer a música

Avui pengem un article nadalenc amb la col·laboració del Lluís, del @racomusical. Gaudiu molt de les activitats, i sobretot, sentiu-les, perquè les propostes musicals que ens porta el Lluís són per realitzar a l’aula durant aquesta època de l’any tan especial!



Hola! Ja tenim aquí ben a prop Nadal, i amb ell, tot un munt d’activitats que ens preparen, adverteixen i ens fan posar atenció a aquest bonic moment de l’any.

Avui us porto cinc activitats musicals per fer a l’aula a diferents cicles de primària. Les dues primeres activitats són 2 propostes basades en l’audició i les emocions i sensacions que la música ens desperta. Les tres següents són propostes basades en el llenguatge musical i la cançó.

Prèviament a la realització de les dues primeres propostes, seleccionarem una audició d’una obra que considerem que pot generar, en els i les oients, una sensació i emocions que podem atribuir a l’estació de l’hivern i un ambient nadalenc (calidesa familiar, temps de recolliment, contrast entre el fred del carrer i l’escalfor de la llar, etc.). A mi m’agrada, per a aquest tipus d’activitats, seleccionar peces musicals instrumentals, sense lletra. D’aquesta manera facilitarem la connexió amb l'»emocionalitat» que ens aporta la música sense veure’ns influenciats per la lletra.

Alguns compositors que recomanaria per aquesta proposta són: Danny Elfman, Alan Silvestri, Claude Debussy, Vikingur Ólafsson.


1. Audició i escultura (CM I CS)

En aquesta activitat proposarem a l’alumnat l’audició de l’obra que hem seleccionat i els demanarem que se centrin i reflexionin a partir dels aspectes comentats més amunt.

Proposarem una conversa dirigida pel mestre en què l’alumnat expressi el que ha sentit, pensat, visualitzat o imaginat durant l’audició.

Després de la posada en comú, traslladarem les seves aportacions, cadascú, amb una escultura de fang nascuda de l’audició i reflexió nadalenca.

A mi m’agrada, per aquest tipus d’activitat, proposar a l’alumnat que les seves obres siguin més figuratives que abstractes i, que la mateixa obra, expressi allò que ells han sentit durant l’audició.

2. Moviment i creació corporal (Tots els Cicles)

En aquesta segona proposta, la primera part seria similar a la de l’exercici anterior, quant a la reflexió individual i la posada en comú amb tot el grup de classe (o en equips cooperatius si es vol generar converses en grups més petits).

La segona part, però, es demanarà a l’alumnat que expressi amb el cos, sense paraules, les sensacions i emocions que li ha transmès la música. Aquesta la faríem de forma individual i davant la resta, per exemple en una rotllana de peu perquè així, entre tots, posarem consciència als moviments que es vagin realitzant.

Seguidament s’entregarà a l’alumnat les cintes de colors i/o mocadors també de colors. Les cintes poden ser cintes de rítmica o betes de colors una mica gruixudes, jo utilitzo els 3 materials conjuntament.

Amb aquest material, es crearà una composició corporal grupal amb la música acompanyant-nos i representant el Nadal i l’hivern conjunta i corporalment.

3. Interpretació instrumental (CI i CM)

Per a aquesta activitat haurem de conèixer prèviament el coneixement de llenguatge instrumental i tècnica amb l’instrument que decidim tocar.

Jo proposo aprendre a interpretar, amb carilló o xilòfon presencial o virtual, una nadala que prèviament aprendrem a cantar amb la tècnica pertinent.

Per tal de facilitar la interpretació i poder-nos centrar més en la percepció del que toquem i no tant en la dificultat de llegir la partitura sense fer un treball previ en profunditat, els proporciono al meu alumnat una partitura de colors. En aquestes, que trobareu per a descarregar a la meva web, associo cada color a una nota del pentagrama i, alhora, els facilito un instrument de placa (xilòfon o carilló) on cada placa està marcada amb el color corresponent a la seva nota.

D’aquesta manera, l’alumnat no ha de tenir grans coneixements de llenguatge musical per a poder interpretar amb instruments.

4. Cançó: creació cooperativa (CS)

En aquesta activitat, proposo la creació d’una nadala en equips cooperatius. Com si es tractés d’un poema, l’alumnat crearà la seva nadala.

Cadascun dels membres dels equips, que recomanaria fer-los de 4, crearà un vers o una estrofa de la cançó, això si, sense abans haver conversat sobre la temàtica, paraules clau i forma i mètrica dels versos.

Quan l’equip tingui creat el «poema de Nadal», conjuntament amb el mestre o mestra de música crearan la melodia.

Jo ho faig amb la guitarra i mostrant-los diferents acords que podrien casar amb la cançó i ells van decidint els que senten que hi queden millor, amb relació a la idea que tenien.

Finalment, posem ritme a la cançó, també conjuntament l’equip cooperatiu i el o la mestra.

5. Cançó i acompanyament instrumental (CM I CS)

En aquesta activitat, partirem d’una nadala que l’alumnat ja conegui o creiem que els resultarà fàcil d’aprendre (sempre amb les tècniques pertinents).

Primerament la repassarem i ens assegurarem que la coneixem bé, tant en l’àmbit rítmic-melòdic com la lletra. Quan ja la sàpiguen tots correctament, demanarem que, per equips cooperatius, creïn una percussió corporal per acompanyar la cançó.

Pel que fa al llenguatge musical, i depenent dels coneixements que en tingui l’alumnat, associarem a cada part del cos una forma rítmica. Jo ho faig així: 

  • A les cuixes: semicorxeres
  • Al pit: corxeres
  • Amb les mans: negres
  • Amb els peus: blanques.

També podem associar els seus ritmes a diferents instruments de petita percussió: claus, triangle, cròtals, capsa xinesa i pandero.

Ells mesclaran aquests moviments segons el ritme que decidiran.

Finalment farem un concert, cada equip cooperatiu, amb la seva cançó i acompanyament.