SomDocents

El Nadal al món

somdocentsPodríem dir que el Nadal se celebra a quasi tot el món. Però, sabies que no a tots els països ho fem de la mateixa manera? Fins i tot dins d’un mateix país, trobem tradicions ben singulars. Aquí tens un recull de les celebracions més curioses del Nadal arreu del món.

somdocentsL’Olentzero a Euskal Herria

La tenim ben a prop, però és una tradició diferent de la nostra. L’Olentzero és un personatge navarrès que forma part de la tradició basca per a la celebració del solstici d’hivern. La seva funció és similar a la del Pare Noel o els Reis Mags, perquè també porta regals als minyons la Nit de Nadal.

somdocentsEls Tretze Postres a França

La dels Treize Desserts o Tretze Postres és una tradició que nosaltres adoptaríem de bon grat aquí. Se celebra a la regió de la Provença (França) i consisteix en un ritual de tretze postres, que se serveixen després del sopar de la Nit de Nadal. Elaborats al gust de cada família, es conserven a la taula durant tres dies, fins al 27 de desembre.

El Nadal al mon 04 B - El Nadal al mónLa Bruixa Befana a Itàlia

A Itàlia no reparteixen regals els Reis Mags, sinó la Bruixa Befana. De fet, la llegenda diu que aquests van perdre l’Estrella de Betlem, però una anciana amb els cabells blancs la va guiar fins al seu destí.

somdocentsAmagar les escombres a Noruega

Tothom sap que les bruixes es desplacen amb escombra. Els noruecs volen mantenir-les allunyades de casa pels volts de Nadal, així que durant aquells dies no trobareu ni una sola escombra a la vista. No fos cas que…

somdocentsEls tretze Pares Noels del Nadal a Islàndia

No en tenen un. Sinó, tretze. Tretze vellets nadalencs fills de Grýla i Leppalúdi, trolls que baixen de les muntanyes per fer entremaliadures. Des del dia 12 fins al 24 baixen, d’un en un, per a dur regals als nens.

El Nadal al mon 07 B - El Nadal al mónSant Nicolau a Holanda

L’època d’advent també és molt especial. A Holanda se celebra Sant Nicolau (Sinterklass) el 5 de desembre. Aquest és un homenot que s’assembla al Pare Noel, i que deixa als nens regalets a les sabates, que s’han de deixar just al costat de la llar de foc.

El Nadal al mon 08 B - El Nadal al mónChristmas Crackers a Anglaterra

És una tradició senzilla, però molt especial per als anglesos. En el sopar de Nadal, els comensals es troben a la cadira els Christmas Crackers, cilindres de cartó, decorats amb paper de regal i forma de caramel. A dins hi ha dolços i petits regals.

somdocentsPollastre fregit al Japó

Fins i tot els països on el Nadal no se celebra especialment, també tenen festes curioses. Per exemple, el 24 de desembre les famílies japoneses comparteixen un bol de pollastre fregit. Això sí, ha de ser de la cadena Kentucky Fried Chicken (KFC), els ideòlegs de la tradició, ara fa més de 40 anys.

Comentaris: