SomDocents

Dia Internacional contra l’Assatjament Escolar

sd article blog assetjament escolar - Dia Internacional contra l'Assatjament Escolar

Pedagoque: 4 CLAUS PER A PREVENIR L’ASSETJAMENT ESCOLAR

Com sabeu, avui, dos de maig, és el dia contra l’assetjament escolar. Avui dia, continua sent necessari visibilitzar-ho per a poder detectar i intervenir a temps. No obstant això, considero FONAMENTAL actuar des de la prevenció, creant protocols d’actuació i sensibilitzant a petits i joves sobre l’assetjament escolar. Per això, avui us porto 4 claus fonamentals que hem de tenir en compte per a poder prevenir-ho.

sd acoso escolar - Dia Internacional contra l'Assatjament Escolar

Abans de començar, és necessari que coneguem què significa realment el concepte “bullying” o “assetjament escolar”. En definitiva, es tracta d’un comportament agressiu d’un company o companya a un altre en el qual existeix un desequilibri de poder. És a dir, un o diversos companys abusen del seu poder sobre un altre company/a que està en una situació de feblesa o vulnerabilitat.

Quan parlem de comportaments agressius, cal tenir en consideració que no són necessàriament aquells que exerceixen violència física. De fet, el tipus més comú d’assetjament escolar que s’exerceix és de violència verbal.

Com podem PREVENIR-HO des de l’escola?

  • SENSIBILITZAR. És necessari parlar del tema tant a l’escola com a casa, a través de pel·lícules, sèries o altres activitats en les quals s’ofereixi un espai per a debatre i reflexionar sobre el tema.
  • ROLL-PLAYING. Aprofita les hores de tutoria per a treballar-ho. Pots realitzar roll-playing en els quals girin per tots els papers dins d’una escena d’assetjament escolar: agressor, agredit, persones de l’entorn que són consicentes de la situació…
  • COHESIÓ GRUPAL. És fonamental treballar la cohesió del grup des del minut un, de manera que aconseguim evitar la creació de grups socials en els quals quedin de costat aquells/as nens/as amb més possibilitats d’exclusió social. Això el podem fer a través de dinàmiques de grup en les quals es creuen espais per a compartir i crear vincle entre tots/as.
  • DESENVOLUPAR HABILITATS SOCIALS. Una de les habilitats socials que MÉS necessària és en aquests casos és l’EMPATIA. Si eduquem a l’alumnat/a en valors i des de l’empatia, estarem prevenint possibles situacions d’assetjament. Per això, és fonamental treballar els diferents estils de comunicació i fomentar l’estil de comunicació assertiu entre ells.

I com a pares… què podem fer?

  • TREBALLAR LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES. Ensenyar-los a enfrontar-se a diferents problemes i donar-los alternatives per a solucionar-los els donarà moltes eines a l’hora d’enfrontar-se a possibles situacions d’assetjament. 
  • FOMENTA LA SEVA AUTOESTIMA. És fonamental ser capaços de transmetre’ls l’únics i especials que són i el valor de voler-se i valorar-se a un mateix. Els nens/as amb autoestima alta tenen menys probabilitats de sofrir assetjament.
  • POSADA DE LÍMITS. És necessari ensenyar-los a establir límits amb els seus iguals de manera assertiva.
  • DETECTA SENYALS D’ALERTA. Si observes que el teu fill/a no vol anar a classe, està tibant o nerviós, li costa més concentrar-se o apareixen símptomes com a diarrees, maldecaps o vòmits… Activa l’alarma i observa.

Però… I si el meu fill/a és l’agressor?

En aquest cas, és fonamental buscar ajuda d’un professional que ajudi a entendre per què exerceix aquest assetjament al company/a. No obstant això, com a famílies, també hi ha alguns aspectes que podem treballar a casa:

  • DIFERÈNCIA ENTRE EL BÉ I EL MAL. Estableix els límits que no poden passar-se per a RESPECTAR als altres i ofereix-li alternatives de conducta.
  • TREBALLA LES HABILITATS SOCIALS. En aquest cas serà fonamental l’ASSERTIVITAT, l’EMPATIA i la RESOLUCIÓ DE CONFLICTES.
  • GESTIÓ EMOCIONAL. Serà necessari començar a treballar la identificació de les emocions així com la manera d’expressar-les, de demanar ajuda i de gestionar-les.
  • AUTOCONTROL I IMPULSIVITAT. Seran dues habilitats a treballar necessàriament.

Comentaris: