És l’hora de la Neus Masferrer de l’Artesania de l’Aprendre i el seu article sobre el coaching docent i com treballar l’eina DISC a les aules. Si no sabeu de què estem parlant, ho teniu tot en aquesta entrada del blog!
L’Artesania a partir del coaching i les seves distintes eines que s’utilitzen, ens hem especialitzat en el coaching docent. Hem creat i dissenyat un programa de coaching docent amb un reguitzell d’eines que podeu utilitzar, concretament ens hem centrat en el DISC.
En primer lloc, quins són els beneficis de l’eina DISC?
- L’autoconeixement: Com ens relacionem, com interactuem i reaccionem amb els companys i companyes. També ajuda a la tolerància i entendre des d’una perspectiva més oberta als companys i companyes i així poder ajustar la nostra manera d’interactuar amb recursos apresos a la formació.
- Permet a les direccions dels centres educatius poder cohesionar el seu claustre, a conèixer el perfil de cada mestre/a i poder adaptar el càrrec que ocupa a l’equip en funció del seu perfil. Així es busca aconseguir el benestar de tots i totes i augmentar l’eficiència de l’equip.
- Permet al mestre/professor identificar i conèixer els seus alumnes i aprendre eines per poder arribar a cada un d’ells i ajudar-los i tractar-los en funció del seu perfil. Per altra banda, també contribueix molt a l’atenció a la diversitat de l’aula i a entendre, comprendre i ajustar-nos als perfils que tenim davant.
A continuació tractarem les eines pràctiques d’intervenció a l’aula.
1. La roda d’acompanyament emocional per a Educació Infantil
La roda d’acompanyament emocional és una eina de coaching que l’artesania ha adaptat al món docent, i específicament aquest any, per l’acompanyament amb la Covid-19. Es tracta d’una eina amb la qual podeu acompanyar als i les vostres alumnes més menuts i menudes després de quarantenes o confinaments al llarg del curs.
2. La roda d’acompanyament emocional per a Educació Primària i ESO
Aquesta és l’altra roda d’acompanyament per a Cicle Superior i ESO amb les mateixes finalitats que us hem explicat de la roda anterior. Podeu ampliar aquest recurs per les vostres tutories a l’Instagram de l’Artesania de l’aprendre.
3. El DISC, l’eina innovadora i revolucionària docent a l’escola i a l’institut
3.1 – El DISC: Qui som? Quin color sóc?
La tercera activitat la dirigirem als Cicles Superiors de primària, adolescents de l’ESO I Batxillerat per treballar el seu autoconeixement, cohesió de grup, augmentar la tolerància entre ells i elles i, finalment, perquè el o la docent pugui conèixer i identificar el seu alumnat:
Aquesta és la primera dinàmica per començar a treballar el DISC amb els i les vostres alumnes.
1r PART
Visualitzant aquesta plantilla, es tracta de què es col·loquin en l’eslògan que s’identifiquin més. Podeu fer-ho a partir de la projecció de la plantilla que us presento a una pissarra digital o amb un dibuix a la pissarra, o bé, a partir de la vostra imaginació si preferiu partir l’aula en 4 espais per a cada color i que es desplacin físicament.
Doneu temps, recomano uns 15 minuts.
Mentrestant podeu acompanyar l’exercici amb un fil musical. També estaria bé que vosaltres mateixos/as us incloguéssiu en el color que més us sentiu identificats.
2a PART
Presenteu aquesta diapositiva i els hi expliqueu quins colors són els ràpids, quins els lents, quins els extravertits, quins els introvertits…
A partir d’aquí, tornen a identificar-se i, de nou, es tornen a col·locar en el color que es veuen més reflectits. Potser canvien de posició ara que tenen més informació.
Tornem a donar temps. Un espai bo de 15-20 minuts. Si tenen dubtes deixeu temps per a resoldre’ls.
Aquí tanquem l’activitat i és el moment de fer una reflexió final.
- Què els ha semblat?
- Com s’han sentit?
- Els ha costat?, si?, no?
Un cop feta i compartida la reflexió final, anticipeu-los que a la següent sessió hauran de pensar amb els companys i companyes conjuntament.
3.2- Identifiquem amb els nostres companys i companyes. Com ens veuen ells i elles?
La dinàmica dels gomets:
Un cop haguem fet una sessió amb les dues dinàmiques anteriors, podeu fer una segona sessió de tutoria proposant la següent activitat:
Es tracta de repartir gomets dels 4 colors que hem associat els perfils (grocs, blaus, vermells i verds).
- Primer, en grups de 5 han de col·locar el gomet del color de perfil que veuen als seus companys/es i enganxar-los-hi.
- Una vegada acabada aquesta part, fem un pas més. Enganxarem gomets a tots els infants/joves de la classe.
Tots acabaran plens de gomets. Però… De quin color? Com ens veuen els altres? Què passa?
És important tancar la sessió parlant-ne molt atentament.
Pistes pels i les docents:
- Els nens i nenes/nois i noies amb perfil vermell i groc són ràpids i extravertits.
- Els nens i nenes/nois i noies amb perfil blau i verd són lents i introvertits.
- Els nens i nenes/nois i noies amb perfil groc i verd necessiten les relacions socials.
- Els nens i nenes/nois i noies amb perfil vermell i blau estan enfocats als objectius i resultats.
Podeu posar música mentre els i les alumnes fan la dinàmica.
Què és el DISC? – Formacions de l’Artesania
El DISC és una eina de coaching que des de l’Artesania de l’Aprendre hem adaptat, creat el disseny i programa pels docents.
Per a poder conèixer l’eina, saber com aplicar-la i els seus beneficis Artesania ofereix tallers:
El primer taller està enfocat al/la docent.
DISC són les sigles de 4 tipus de perfils de comportament humà analitzats i creats per un grup de psicòlegs que elaboren un test on avaluen, a través d’una bateria de preguntes, el perfil de les persones.
A les formacions del DISC per a docents presentem aquests 4 perfils de manera sempre pràctica.
- Vermells: perfils ràpids, determinats.
- Blaus: perfils lents, detallistes.
- Grocs: perfils ràpids, creatius.
- i: perfils lents, sensibles.
A partir del coneixement dels 4 perfils, aquí només us posem un parell d’adjectius, aconseguim poder anar-nos identificant i identificar als nostres companys i companyes. També els nostres alumnes. Així aconseguim un grau alt de tolerància, podem entendre perquè actuem i reaccionem d’una manera determinada. És una bona eina per ajudar a consolidar equips.
El segon taller està enfocat a conèixer els 4 perfils dels nens i nenes i a poder treballar amb ells a partir d’aquests. Com a novetat, estem molt contents a l’Artesania de poder ofertar per a nens i nenes aquesta formació innovadora des de setembre!
Us en deixo algunes imatges a tall d’exemple perquè pugueu fer-vos una idea: