En acabar l’any, fem balanç de tot plegat. Allò què hem fet bé, aquelles coses que encara ens cal millorar. Per això hem pensat que pot ajudar-te comptar amb un llistat de propòsits educatius que poden inspirar-te durant tot l’any.
Els propòsits educatius són intencions pedagògiques, que tenen a veure amb la finalitat d’educar, d’aconseguir fites i de gaudir de l’experiència d’ensenyar i d’aprendre. Aquests són els 10 propòsits educatius que nosaltres ens proposem per al nou any:
- Desenvolupar un entorn positiu. On alumnes i docents puguin interactuar amb iniciativa, confiança i amb tota la disposició per aprendre i educar.
- Fomentar l’expressió d’emocions. Que l’aula sigui un espai favorable per a expressar les nostres emocions, aprendre-les a reconèixer i gestionar-les amb naturalitat.
- Oferir espais de diàleg i intercanvi. Connectat amb el propòsit d’expressar les nostres emocions trobem aquest altre, que ens parla sobre reservar i crear espais on puguem expressar-nos i dialogar més sobre allò que ens ocupa i ens preocupa.
- Treballar per a l’efectiva resolució de conflictes. També a través del diàleg, l’expressió d’allò que sentim quan hi ha un problema, escoltar les parts i mirar de resoldre-ho d’una manera efectiva, de manera que n’aprenguem.
- Millorar la comunicació. Tant a l’aula com amb els nostres companys, a través de les reunions de cicle, els consells i les reunions de departament. I si aquest any busquem estratègies per comunicar-nos més i millor?
- Participar activament en la cura i conservació del medi natural. El contacte amb la natura contribueix a millorar el desenvolupament motor i cognitiu, la capacitat d’estar més atents, l’autonomia o l’adquisició de valors.
- Potenciar la capacitat d’observació. L’accés i l’abús de les pantalles ens empenyen a viure a un ritme accelerat. Cal, des de l’aula, treballar la capacitat d’observació per educar la intel·ligència i la concentració.
- Promoure l’autonomia. ¿És la nostra aula un espai que ajudi als infants a ser més autònoms? Potser un bon propòsit per aquest nou any sigui el d’adaptar aquells espais que presenten obstacles o generar-ne de nous que us ajudin a promoure l’autonomia.
- Cultivar l’esperit crític. És fonamental perquè els nens aprenguin a prendre decisions autònomament i siguin capaços de desenvolupar una personalitat independent. La motivació, l’empatia i la capacitat d’argumentar són només algunes de les habilitats que ens serviran per a construir infants crítics.
- Implicar a infants i famílies. Implicar a les famílies en el dia a dia de l’aula és fonamental per aconseguir sinergies comunes i avançar cap a un objectiu comú: aconseguir que els aprenentatges siguin transversals i enriquidors.