Article de la Paula Bonilla (@enticada2.0)
4 min.
S’apropen les festes de Nadal i vols introduir algun joc a la teva classe? Queda’t, perquè aquest article t’interessa! Us presentem 5 jocs interactius per apropar el Nadal als infants.
Joc nº 1: Barri Sèsam
Aquest primer joc va adreçat a alumnes des dels 3 anys.
Es tracta d’un joc en què es treballa la coordinació òcul-manual i la psicomotricitat fina dels infants. També es treballa la motricitat fent ús del ratolí. Els alumnes hauran de moure el ratolí d’esquerra a dreta per agafar diferents peces de roba. La idea és que vagin agafant roba típica de l’hivern: un barret, una dessuadora, uns guants, etc., per tal de vestir al ninot de neu. És una espècie de carrera d’obstacles en què hauran d’intentar no xocar-se per arribar a la línia de meta. No només es pot jugar a la modalitat d’hivern, sinó que també es pot jugar amb qualsevol de les quatre estacions de l’any.
Joc nº 2: La caseta de gingebre i l’Arbre de Nadal
Aquest joc també va adreçat a alumnes des dels 3 anys.
Ens pot servir per a treballar les parts de la casa en anglès: roof, window, door, decoration, etc. El podem jugar tant a les tauletes, com a una PDI interactiva o al projector de l’ordinador. La idea és que cada alumne triï una de les parts de la caseta de gingebre i l’anem construint entre tots i totes.
Per exemple, jo he utilitzat aquest joc a les hores d’anglès de la següent manera: Els i les alumnes m’havien de dir “Put the red roof on the house” (pels alumnes de primària) i jo movia la teulada vermella cap a la casa o “The red roof” (pels alumnes d’infantil) i ells mateixos l’havien de col·locar si ho havien dit correctament. També es podria treballar en altres llengües, com la catalana, per treballar els adverbis de lloc.
En la mateixa dinàmica que el joc anterior, hi ha un altre per a crear un arbre de Nadal de manera conjunta. Aquest joc és una mica més dinàmic que l’anterior, perquè ens permet canviar el color de l’arbre, de les boles, de les garlandes, de les llums…; ens permet canviar el fons de la imatge, etc. En fi, ens permet personalitzar-lo molt millor i al nostre gust. Podríem fer aquesta activitat tots plegats el dia de Nadal i imprimir la nostra creació perquè els i les alumnes es puguin endur el dibuix a casa o bé penjar-ho en algun lloc de la classe. La pàgina web té un botó «Print» per imprimir-lo directament.
Joc nº 3: Memory de Nadal
Aquest joc és el típic Memory, però relacionat amb Nadal.
En iniciar-lo, ens dona l’opció de triar 6, 8, 10 i 12 cartes. Per tant, podem modificar la dificultat del joc depenent de l’edat que tinguin els nostres infants. És un joc bastant interessant perquè es pot jugar en parelles, en petit grup o en gran grup tenint únicament un dispositiu (tauleta, ordinador o PDI). A més, permet enllaçar-ho directament a Google Classroom perquè els alumnes el puguin jugar des de casa.
Joc nº4: Dibuixos per a pintar
I… a quin nen o nena no li agrada pintar dibuixos de Nadal? Doncs aquí us deixem una recopilació de pàgines web amb dibuixos de Nadal que es poden pintar amb les tauletes o l’ordinador.
Aquí teniu un recull d’enllaços: Pocoyo, Dibujos.net, arbolabc 1, arbolabc 2 i cokitos.
Joc nº5: Trencaclosques lliscant
Per acabar, us donem diverses opcions per a realitzar trencaclosques relacionats amb Nadal. Alguns són lliscants, altres relacionats amb les mascotes i Nadal i d’altres relacionats amb Santa Claus. També es pot modificar la dificultat segons el nombre de peces que triem: 16, 36, 64 o 100. Per tant, són trencaclosques aptes des d’infantil fins a cicle superior.
Aquí teniu un recull d’enllaços: trencaclosques 1, trencaclosques 2, trencaclosques 3, trencaclosques 4 i trencaclosques 5.
Altres activitats que et poden interessar
Dòmino d’imatges de nadal
Aquest imprimible és per a treballar amb els més petits i petites del col·legi. És un dòmino amb imatges de Nadal, però podeu utilitzar la plantilla per qualsevol altra temàtica.
5 activitats TIC de programació bàsica sense dispositius
Entenem la paraula programació com el seguit d’ordres o d’instruccions que se li han de donar a un ordinador o a un aparell electrònic per tal que realitzi una tasca.