Projectes per treballar el Dia Internacional de la Tolerància
Si volguéssim fer una definició de què és la tolerància, potser no caldria afegir res més. Les Nacions Unides citen Voltaire per tractar de definir a què ens referim quan emprem aquest terme, que segurament veuràs escrit més vegades que mai, avui que celebrem el Dia Internacional de la Tolerància. Una jornada que l’Assemblea General de les Nacions Unides, per iniciativa de la UNESCO, va acordar celebrar cada 16 de novembre.
En la Declaració de Principis sobre la Tolerància s’explica que “la tolerància consisteix en el respecte, l’acceptació i l’apreciació de la rica diversitat de les cultures del nostre món, de les nostres formes d’expressió i mitjans de ser humans”. En un moment històric en el qual semblava que una pandèmia ens havia de fer millors és quan es produeixen més manifestacions de violència, intolerància i atacs als drets humans de les persones, especialment de les més vulnerables.
Segons les Nacions Unides, lluitar contra la intolerància exigeix:
- Establir marcs legals a través dels Governs del món
- Oferir accés a la informació, promoure la llibertat de premsa
- Cultivar la consciència individual
- Posar en marxa solucions locals i individuals
- Educar i ensenyar tolerància i drets humans als infants
Així doncs, l’aula es converteix de nou en l’escenari idoni per a educar en la tolerància. En aquesta ocasió, hem decidit posar sobre la taula alguns projectes que són, per a nosaltres, més necessaris que mai i que aporten molt i molt en l’educació d’una societat justa i tolerant. En tots i cada un d’aquests tu també pots aportar. Som-hi, a educar i a celebrar!
Endavant amb les propostes!
Segons dades de la Fundació Bofill, un de cada set infants no entén allò que llegeix quan acaba primària. Finalitzen amb un nivell molt baix de comprensió lectora i, per tant, no entenen els textos. Això els fa absolutament vulnerables i els planteja sèries dificultats a l’hora d’avançar en estudis superiors. LECXIT, lectura per a l’èxit educatiu és un projecte en xarxa de més de 250 centres educatius, biblioteques i entitats socials on més de 1.800 voluntaris acompanyen als nens i nenes per devenir lectors orgullosos, segurs i entusiasmats per l’aprenentatge.
En realitat hauríem de parlar de Señoras maestras y señores maestros: 130 propuestas para la coeducación, perquè aquest document elaborat per FETE-UGT amb la col·laboració d’ISCOD-UGT es troba disponible en llengua castellana. Ens ha semblat una proposta fantàstica per reflexionar i transformar la vida a les aules des d’una mirada feminista. Un grup de docents i professionals de l’àmbit de l’educació han analitzat per què se segueixen perpetuant situacions de discriminació cap a les alumnes, així com l’absència de dones en el currículum educatiu. A través d’aquest document, a més d’aprendre sobre coeducació, tindràs a les teves mans docents un munt de recursos per educar a nens i nenes en la tolerància entre persones.
No tot passa aquí. Part de la nostra educació per a la tolerància ha de partir de l’existència i coneixement d’altres realitats, properes o llunyanes. Educació inclusiva és un projecte de l’ONG Save The Children, des de la qual ens recorden que 58 milions d’infants al món segueixen sense tenir accés a l’educació. Per si això fos poc, molts continuen patint l’exclusió en institucions segregades, sofrint la discriminació a les aules, enfront a professors que no tenen la capacitat ni la voluntat de respondre a les seves necessitats educatives diverses. Transmetre als nostres alumnes les diferents realitats que coexisteixen al nostre planeta és fonamental per educar-los en allò de deixar-se de mirar el melic. Camí a l’escola és una pel·lícula imprescindible, que pot contribuir a amplificar la mirada d’alumnes, famílies i docents.
Ens dirigim als oceans i ho fem des d’una perspectiva còmoda, sens dubte. Molt més còmoda que la d’Open Arms, una organització sense ànim de lucre que a més de sortir a la mar per salvar vides, educa per la llibertat i la tolerància des d’una posició gens fàcil. Educació per la llibertat és un projecte que Open Arms porta a les aules perquè els nens puguin desenvolupar estratègies per treballar l’empatia, fent que els estudiants coneguin eines per aprendre a expressar-se i reconèixer els sentiments de les persones que els envolten. En aquest punt no podem deixar de recomanar-vos Refugiada (La Galera), de Tessa Julià i Anna Gordillo, un àlbum il·lustrat que parla de l’odissea d’una família. Una part dels beneficis d’aquesta obra es dóna precisament a Proactiva OpenArms.
La tolerància comença a l’aula, amb les persones que tenim més a prop. STOP Acoso Escolar LGTBI+ és un projecte que no hauria de passar desapercebut per a cap centre educatiu, perquè inclou, a més d’ajuda directa a famílies i educadors, recursos molt valuosos per prevenir l’assetjament escolar i el ciberassetjament en tots els àmbits. Per això trobaràs un munt de propostes amb les quals treballar la tolerància i el respecte, tant a primària com a secundària, recomanacions bibliogràfiques, experiències i guies didàctiques, entre molts altres continguts.
La nostra visió antropocèntrica de les coses ho envaeix tot. Acostumem a mirar els animals des de la superioritat i els nostres nens i nenes hereten aquesta mirada, que continua perpetuant la intolerància contra aquells que considerem éssers inferiors: per això hi ha individus que els maltracten i fereixen sense contemplacions. Els primats, i els nostres parents més propers, els ximpanzés, porten anys i anys sofrint el maltractament dels humans. Fundació Mona té una proposta educativa meravellosa. És Mona Educa i té el propòsit d’oferir a nens i adults una mirada nova cap al món primat per educar-nos i reeducar-nos (tots) en la tolerància, també cap als animals.