SomDocents

La metodologia Montessori. Entrevista a Marta Paños

somdocentsVols conèixer una mica més sobre la metodologia Montessori? La Marta Paños, tutora del curs La metodologia Montessori o com alliberar tot el potencial dels teus alumnes ens explica els avantatges d’aplicar aquesta metodologia.

El mètode de Maria Montessori no és precisament modern, en el sentit de contemporani. No obstant això, en els últims anys sembla que se’n parla més i s’ofereix més informació, tant a pares i mares com a docents. A què és degut?

Cada vegada més, tant educadors com famílies busquen un canvi en l’educació per tal de seguir una filosofia més respectuosa amb els nens pel que fa a ritme d’aprenentatge, interessos, etc. Això fa que es busquin models i pedagogies alternatives com el mètode Montessori.

Quines són per tu les principals raons per les quals cal aplicar la metodologia Montessori a l’aula?

Per mi la principal raó per aplicar aquesta metodologia es basa que l’alumne segueix els seus interessos, pren les seves pròpies decisions i aprèn d’una manera més significativa. Hem de tenir en compte que durant tot aquest procés d’aprenentatge l’alumne aprèn moltes coses de diferents àmbits i matèries, per tant el procés és més globalitzat. D’aquesta manera l’aprenentatge és més significatiu i perdurarà en el temps. A més, estem incentiven un interès per la descoberta i desenvoluparan la curiositat, per tant seran més receptius a aprendre tot allò que l’entorn els hi ofereix. I això són característiques que es quedaràn amb ells tota la vida.

Per què pot ajudar-nos a alliberar el potencial dels nostres alumnes?

Perquè cada alumne segueix el seu ritme i els seus propis interessos. D’aquesta manera cada nen i nena construeix el seu coneixement, podríem dir que s’autoconstrueix. Però per arribar aquí els adults primer hem de confiar en el potencial dels alumnes i en la seva capacitat d’aprendre de manera autònoma. Serà feina dels docents estar atents a tot allò que els nens i nenes ens diuen de manera inconscient pel que fa als seus interessos i necessitats per tal de poder atendre’ls i acompanyar-los en el procés d’aprenentatge.

montessori-somdocents

Què hi trobarem en el curs que imparteixes a SomDocents? Per a qui pot resultar útil?

En el curs de SomDocents trobarem una primera introducció a la metodologia Montessori repassant els seus principis, les àrees, el material, etc. També tindrem l’oportunitat de posar-ho en pràctica amb tasques que després podrem aprofitar a l’aula. A més, es dona un ventall de recursos perquè tots aquells alumnes que vulguin puguin ampliar els coneixements adquirits.

Entenem que per aplicar la metodologia, tant a primària com a secundària, cal comptar amb un projecte de conjunt a l’escola. Com podem fer-ho o iniciar aquest projecte en equip? Ens en podries resumir algun exemple?

Actualment hi ha molt poques escoles Montessori oficials al país, ja que els criteris per adquirir aquesta certificació són molt estrictes. Però sí que podem aplicar el mètode fent certes activitats. Podem incentivar el treball per racons, treballar les matemàtiques i la lectoescriptura de manera més manipulativa, i sobretot donar als alumnes autonomia per adquirir el coneixement per ells mateixos. Confiem en ells i elles i en el seu potencial!

Després d’aplicar la metodologia en alumnes, quins canvis has notat respecte a la metodologia tradicional?

Els alumnes es fan més autònoms en tots els sentits. Això els fa tenir una millor percepció d’ells mateixos i la seva autoestima creix de manera significativa. Veuen que hi ha algú que els escolta i confia en ells i elles i els hi dona eines per fer coses de les quals no es creient capaços. És un canvi molt important si tenim en compte que molts cops a les aules ens trobem amb alumnes que no s’esforcen perquè sempre els hi han dit que no eren capaços o perquè simplement ningú els ha escoltat. Cal ser conscients de la importància de les nostres paraules sobre els alumnes.

Quin ha de ser el paper dels pares a casa? Com exportem el mètode i fem pedagogia de la importància d’aplicar-lo?

Els pares des que el nen o nena neix poden aplicar aquesta metodologia, observant a l’infant i estant atents a les seves necessitats. Un altre punt important per incentivar des de casa i l’autonomia. Els nens i nens són capaços de fer moltes més coses de les que ens pensem i sovint som els adults els que els “frenem”. Podem fer que ens ajudin a casa, que es preparin les seves coses per anar a l’escola, que parin taula, que tinguin cura d’una planta, etc.

Des de casa també és bo que els hi mostrem el món, que els portem al bosc, que els hi ensenyem animals… En definitiva, que incentivem la seva curiositat.

De fet, a les aules podem veure clarament aquelles famílies que incentiven l’autonomia de l’infant, ja que són nens amb un gran interès per fer les coses sols, responsables de les seves coses, etc. I l’exemple és la millor manera d’exportar el mètode.

Per acabar, ens podries recomanar algunes lectures complementàries sobre la metodologia?

És Clar que sí!

La mente absorvente del niño escrit per la mateixa Maria Montessori és un referent en la matèria on es presenta la seva visió del nen, de l’adult i de la funció de l’educació. També parla sobre el paper del nen cap a una societat més humana.

També us deixo alguns vídeos molt recomanables per tenir una primera idea sobre la metodologia.

  • Un día en un aula Montessori


https://www.youtube.com/watch?v=P8Bvymudiyg

  • Maria Montessori: su historia y su método


https://www.youtube.com/watch?v=ik7eckAAhCU

  • Diferencias entre el método Montessori y la educación tradicional


https://www.youtube.com/watch?v=SPqjjTsvpok

Comentaris: