SomDocents

7 llibres que trenquen tòpics

SomDocents-Cursos formació

La literatura és (o pot ser, si volem!) una porta oberta per a l’educació dels infants. Per això, és important que seleccionem bé les seves lectures per alimentar el seu esperit crític i educar-los en els valors del respecte i la solidaritat. Avui us volem proposar 7 llibres que trenquen tota mena de tòpics i estereotips. Us hi atreviu?

  • La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap, Werner Holzwarth. És un conte divertidíssim d’una talpeta que vol saber qui li ha fet allò al cap. Allò és una caca ben grossa. Nosaltres us recomanaríem aquesta història si teniu ganes de passar una bona estona plegats, tot rient sense tabús de cap mena. A més, podeu aprofitar per parlar de totes les emocions negatives per les quals passa la talpeta (enrabiada, colèrica, molesta…) i reconèixer actituds políticament incorrectes d’alguns animals.

la-talpeta-que-volia-saber-qui-li-havia-fet-all-en-el-cap-1-728

  • Emigrantes, Shaun Tan. Aquesta proposta és interessant per tres motius: el primer, perquè es tracta d’un còmic, un gènere poc habitual a les aules; el segon, perquè la recomanaríem a alumnes de secundària; el tercer, perquè es tracta d’una història que trenca tòpics al voltant de la immigració. Un home es veu obligat a marxar del país sense la seva família i es troba, de cop i volta, en un lloc estranyíssim. Som capaços d’imaginar què sent un nouvingut a casa nostra? I si fóssim nosaltres?

519am4a9qml-_sx351_bo1204203200_

  • Alícia al País de les Meravelles, Lewis Carroll. Poca cosa podem afegir al clàssic de Carroll que a hores d’ara encara no s’hagi dit. Alícia ha de recórrer un món ple de criatures estranyes i desafiar nombrosos perills. Es tracta d’un conte on la protagonista posa sobre la taula tot l’enginy per defensar els seus drets i els d’aquells que l’envolten. L’edició que us recomanem és una delícia, il·lustrada per Rebecca Dautremer, tot i que podeu emprar qualsevol de les moltes que s’han editat fins ara.

 rebecca-dautremer6

  • P de Pare, Isabel Minhos. Si buscàveu un llibre tendre, aquí el teniu. Alguns pares són capaços de transformar-se en infinitat de coses per a cuidar els seus fills. Aquest conte trenca amb l’estereotip de la mare com a única cuidadora. En una societat moderna que avança, hi ha pares que compleixen plenament amb el seu rol.

Sin t’tulo-2

  • Cuentos en verso para niños perversos, Roald Dahl. En un llistat de llibres contra els tòpics no hi pot faltar una referència al nostre estimat i admirat Roald Dahl. Aquest llibre inclou set poemes que revisen set contes clàssics i que atorguen als seus personatges caràcters completament oposats als de les versions originals. No us els podeu perdre!

 2982190867_7733091b9e

  • Rosa caramel, Adela Turín. Hi ha un bon munt de propostes que volen trencar amb els estereotips que hi ha al voltant del gènere femení.  Rosa caramel és una proposta d’allò més original, en la qual Margarida, és l’única elefanteta del grup que no aconsegueix tenir la pell de color rosa. Quan els seus progenitors decideixin deixar d’imposar-li aquest aspecte, Margarida sabrà què és la llibertat.

 rosa caramel pdfcat 12 1024x642 1 - 7 llibres que trenquen tòpics

  • La vida secreta de las mamás, Beatrice Masini. Què fan les mares quan surten de l’escola? Van a comprar? Fan els llits? Treballen incansablement davant d’un ordinador? Doncs no! Les mares tenen una vida secreta en la qual viuen aventures extraordinàries. Un llibre que col·labora en la tasca d’ajudar-nos a revelar misteris i que sense cap mena de dubte, recomanaríem a totes les mares i fills del segle XXI.

10_cuentos_para_que_los_nic3b1os_aprendan_-9

 

I vosaltres, heu descobert algun llibre original que trenqui tòpics?

Expliqueu-nos les vostres troballes, a continuació…

Comentaris: