SomDocents

6 claus per a una dieta saludable

somdocentsAvui 16 d’octubre celebrem el Dia Mundial de l’Alimentació, amb l’objectiu de conscienciar els pobles del món sobre els problemes de l’alimentació, la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa.

Sabies que hi ha 821 milions de persones al món que passen gana, tot i que es produeixen suficients aliments per a tots? Segons la FAO, un 45% de les morts infantils estan relacionades amb la desnutrició. El sobrepès infantil continua en augment en molts països.

Què podem fer nosaltres? Aportar el nostre gra de sorra és possible. Una dieta saludable i racional pot ajudar-nos a no malmetre aliments i a gaudir d’una bona salut. Avui et donem 6 claus per a una dieta saludable.

  1. Oli d’oliva: l’or líquid

somdocents

Comencem per un dels ingredients més preuats de la dieta mediterrània. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) en recomana el consum de 30 grams diaris, o bé 3 cullerades soperes, a persones que ja han superat l’etapa de creixement.

  1. Fruites i verdures, cada dia

dia mundial de l'alimentació 03-BLes fruites i verdures són una part fonamental de qualsevol dieta saludable. Consumir-ne poques s’associa a un risc elevat d’emmalaltir. L’OMS i la FAO recomanen consumir-ne més de 400 grams cada dia. Són una font rica en vitamines, minerals, fibra i un pilot de nutrients saludables, com fitosterols, flavonoides i altres antioxidants.

  1. somdocentsCereals, grans integrals, tubercles i llegums

Es recomanen cereals i derivats de gra sencer o integrals: pa, arròs, pasta, blat de moro, mill, espelta, quinoa… També llegums (llenties, cigrons, mongetes…), patata i moniato. A evitar: els cereals refinats.

  1. dia mundial de l'alimentació 05-BCarn, peix, ous i fruites seques

Pel que fa als aliments proteics, es recomana peix blanc i blau, aus, ous i fruites seques. Però compte: cal limitar la carn vermella, els embotits, les carns processades i el formatge.

  1. dia mundial de l'alimentació 06-BAigua i altres begudes

En una dieta saludable, l’aigua ha de ser la beguda principal. Això sí, aquesta es pot complementar amb infusions i brous vegetals baixos en sal. Cal evitar l’alcohol, les begudes ensucrades i els sucs.

  1. dia mundial de l'alimentació 07-BSigues actiu!

Una vida activa és fonamental per complementar una dieta saludable. Si no tens per costum fer gaire esport, sàpigues que n’hi ha prou amb 30 minuts d’activitat física diària, com ara sortir a caminar a bon ritme.

Comentaris: