SomDocents

5 propostes per treballar l’educació sexual i afectiva a primària

5 propostes per treballar l'educació sexual i afectiva a primària

Sempre ens sembla aviat per treballar l’educació sexual i afectiva amb els infants, però l’experiència ens demostra a famílies i docents que cal desenvolupar una estratègia des de les etapes més inicials de la seva vida, també des dels 0 als 3 anys, moment en què tot s’inicia a través de la descoberta i exploració del cos. 

En l’etapa de 6 a 12 anys, a primària, els nens i nenes ja són una mica més grans, però continuen necessitant el suport i l’acompanyament de mestres i famílies. Els infants ja compten amb un cercle social més gran, en el qual prenen cada vegada més rellevància les relacions entre iguals. 

Per si no n’hi hagués prou, al final d’aquesta etapa comencen una sèrie de canvis físics i psicològics que formen part del període anomenat de preadolescència. Per tant, és vital que en aquest moment treballem valors tan importants com l’autoestima, el coneixement, el respecte i la confiança, que seran vitals per establir relacions afectives positives i detectar, si fos el cas, relacions d’abús en el futur. 

El que us oferim a continuació són 5 propostes per cultivar l’educació sexual i afectiva en l’etapa de primària:

1. Amar: diccionario para disfrutar de la convivencia, una eina per encetar converses sobre els afectes

Estimar és conviure i ens atreviríem a dir que la base de tot. Sense uns bons fonaments que ens permetin disfrutar de la convivència, probablement no serem capaços de respectar qui som, com som i tot allò que volem. Amar: diccionario para disfrutar de la convivencia és un llibre-recurs que podem emprar a l’aula a través de lectures individualitzades, que després ens permetran obrir col·loqui per parlar d’empatia, generositat, consideració o afectes.

2. Aquest és el meu cos

La segona activitat que us proposem és tan senzilla com enriquidora. Els infants i adolescents que hi participin s’hauran de dibuixar en un full. Us recomanem que sigui com més gran millor i que els/les alumnes disposin de molts colors. Dibuixaran el seu cos despullat i hauran d’afegir-hi totes aquelles particularitats que els fan com són: pigues, taques, cicatrius, pèls… 

Es tracta que a través d’aquesta activitat plàstica siguem capaços de parlar sense tabús sobre les diferències i les imperfeccions que tant acaben pesant durant l’adolescència. El repte? L’acceptació, la comprensió i l’observació de tanta diferència compartida. 

Aquesta mena d’activitats també apareixen a la revista Namaka número 28 per a infants d’entre 6 i 11 anys. 

3. In a Heartbeat

Durant la infància i l’adolescència intentem encaixar (més que mai) en aquells col·lectius i patrons que ens fan veure que són ortodoxos. Us fem una altra proposta, que aquest cop té forma de curtmetratge. En només quatre minuts, In a Heartbeat transmet un missatge d’amor i acceptació per als nens i nenes que senten que no encaixen en el patró que la societat els imposa. Us agradarà veure que aquest és un espai on mana el dret a estimar, a triar i a no tenir por

4. El meu cos és meu!

Sembla una obvietat, però que el nostre cos és nostre i només nostre és un mantra que hauríem de repetir als nostres infants des de la més tendra infantesa. El meu cos és meu! és el crit de la Clara per dir que no i protegir-se dels contactes desagradables. Aquest conte us resultarà d’allò més útil per parlar de posar límits i prevenir contra l’abús. 

5. Cine-fòrum

Per acabar, us recomanem una pel·lícula perfecta per fer cine-fòrum. És Tomboy (2011) de Céline Sciamma. Conta la història de Laure, una nena de deu anys que aprofita el seu aspecte i tall de cabell per fer-se passar per un nen quan la seva família decideix mudar-se als afores de París. La cinta és perfecta, perquè fa que els seus protagonistes i els espectadors es trobin al mateix temps en un joc d’equívocs i situacions compromeses per pensar sobre gènere i estereotips. Delicada i bonica: tot seguit en podeu parlar.