5 exercicis per treballar la consciència plena amb infants i adolescents
Segur que has sentit a parlar del mindfulness. Es tracta d’un terme anglosaxó que fa referència a l’habilitat emocional i social de les persones per millorar la concentració, la conducta i fins i tot el rendiment acadèmic. Introduir aquests exercicis a l’aula ens pot ajudar a millorar les capacitats dels nostres alumnes i oferir a les famílies eines per treballar-les a casa. Avui volem oferir-te cinc exercicis d’exemple per a practicar el mindfulness amb nens i adolescents.
- Juguem a ser astronautes. Imagineu-vos que sou un astronauta que acaba d’aterrar en un planeta nou. Doneu als nens una fruita o qualsevol altre objecte per descriure’l com si no l’haguessin vist mai abans. De quin color és? Pesa molt o poc? Sona? És suau o raspós? Quina olor fa?
- Un exercici de memòria. Fixeu-vos en cinc objectes que trobeu de camí a casa o a l’escola. Podeu recomanar als pares que facin el mateix exercici anant al supermercat, en una visita al museu o caminant fins a casa dels avis. Cal que recordeu els objectes i les seves qualitats, tot fent un relat descriptiu de les mateixes.
- Tranquils i atents com una granota. La granota és un animal que té la capacitat de saltar molt, però també sap quedar-se quieta i observar. Practiqueu la respiració i intenteu notar com l’aire omple els pulmons i la panxa. L’activitat aporta molta tranquil·litat i relaxació, així com l’habilitat de mantenir la calma en moments complicats.
- Pinteu mandales. Els mandales són cercles rituals i espirituals del budisme i l’hinduisme que representen l’univers. En trobareu de molts tipus (més fàcils, per a nens; més complicats, per a adults i adolescents. Pintar-los és una activitat magnífica per fomentar la creativitat i la concentració.
- Atenció auditiva. I finalitzem les nostres recomanacions amb una activitat que vol potenciar l’atenció auditiva. Toqueu una campana i tanqueu els ulls tot escoltant el so. Haurem d’estar en silenci fins que deixi de sonar (aproximadament uns 20 segons) en actitud de concentració.
I tu, practiques el mindfulness a l’aula? Quin tipus d’activitats per a nens i adolescents recomanes per fer a casa?