SomDocents

La importància de les intel·ligències múltiples

Somdocents-inteligencies-multiples

La teoria de les intel·ligències múltiples no és nova. El model fou proposat per Howard Gardner, professor de la Universitat Harvard, l’any 1983 i es basa en el fet que la intel·ligència no és un conjunt unitari de capacitats específiques, sinó que es tracta d’una xarxa de conjunts autònoms i interrelacionats. Però, en què es basa aquesta teoria i per què són importants les intel·ligències múltiples?

Quines són les intel·ligències múltiples?

Per Gardner, que hi hagi diferents intel·ligències o intel·ligències múltiples respon al fet que existeixin diferents tipus de problemes per resoldre. Fins al moment, se n’han identificat vuit i són les següents:

  • Intel·ligència musical. És una intel·ligència molt útil per aprendre idiomes, basada en la facilitat per la composició, interpretació i transformació de la música i dels sons.
  • Intel·ligència lingüística. La tenen especialment desenvolupada les persones que tenen facilitat per la lectura, l’escriptura i els jocs de paraules. Tot i això, es pot potenciar llegint, participant en diàlegs i practicant l’escriptura.
  • Intel·ligència lògica-matemàtica. Fa referència a l’habilitat per la resolució de problemes lògics i matemàtics, molt desenvolupada en les personalitats més científiques.
  • Intel·ligència espacial. La tenen els mariners, els cirurgians, els enginyers o els dissenyadors, els quals tenen la capacitat de veure el món en tres dimensions i ubicar-se molt bé a través d’imatges, espais i superfícies.
  • Intel·ligència corporal-cinestèsica. És important en tots aquells que utilitzen el seu propi cos per resoldre problemes. Així, tots pensem en professions com la de cirurgià, artesà o ballarí.
  • Intel·ligència interpersonal. També es tracta d’una intel·ligència molt desenvolupada en aquelles persones que treballen de manera cooperativa o relacionant-se amb altres individus: mestres, psicòlegs, venedors…
  • Intel·ligència intrapersonal. La trobem en aquelles persones que tenen l’habilitat de gestionar correctament els desitjos i pors pròpies, de manera que es troba present en bons venedors, líders i gestors de persones.
  • Intel·ligència naturalista. Es tracta d’una intel·ligència molt específica, que solen tenir els biòlegs i botànics, perquè consisteix a distingir i classificar els elements naturals.

Però, per què són importants les intel·ligències múltiples?

El mateix Howard Gardner explica per què són tan importants. Ho podem resumir de la següent manera:

  • Ésser brillant acadèmicament no ho és tot. Aconseguir unes bones qualificacions és important, però el camí de l’aprenentatge inclou moltes altres variables, coneixements i experiències importants per al desenvolupament dels infants.
  • La intel·ligència és una capacitat. Gardner desterrà la creença que la intel·ligència és innata. Així doncs, ara sabem que l’educació pot modificar les intel·ligències i tots tenim la possibilitat d’entrenar-les i desenvolupar-les.
  • La teoria, a més, proporciona als docents eines per col·laborar en el desenvolupament de les potencialitats individuals i a fer-ho de la manera més adequada per ajudar als alumnes a canalitzar tot el seu potencial en els diferents àmbits de la vida personal i professional.

Què en sabeu de les intel·ligències múltiples? Quines activitats dueu a terme a l’aula per desenvolupar-les? Podeu compartir les vostres experiències als comentaris.

 

Comentaris: