SomDocents

5 activitats musicals exitoses amb material quotidià

sd igtv blog mjpedagogiamusical - 5 activitats musicals exitoses amb material quotidià

Com cada dimarts, nou article! L’autora d’avui és mjpedagogiamusical i ens presenta 5 activitats musicals que ella mateixa realitza a classe amb molt bon resultat!


El contacte amb la música, i molt més el seu estudi, té grans beneficis per al desenvolupament motriu i intel·lectual. Millora l’atenció i la concentració, augmenta la memòria i la creativitat, desenvolupa habilitats motores i rítmiques, redueix l’estrès, incrementa la seguretat en un mateix…, etc. 

No obstant això, malgrat que estigui demostrat el que acabem d’explicar, al nostre país la música és una assignatura a la qual se li resta importància. 

No conec cap nen o nena a qui no li agradi la música, per això crec que hem d’aprofitar aquesta circumstància i impartir unes classes motivadores, en les quals participin de forma activa, perquè la millor manera de comprendre i gaudir és vivint i sentint la música amb tot el nostre cos. 

Avui us porto 5 de les activitats que més èxit han tingut a la meva aula. Aquestes activitats es poden realitzar amb percussió corporal, amb fulls de paper, amb gots, culleres… fins i tot podem utilitzar les nostres sabates com a instruments!

Per cada activitat hi ha gravat un vídeo. També us deixo l’enllaç amb la cançó que he utilitzat per realitzar-les. Us animo a practicar-ho a classe, al vostre alumnat els encantarà!

CLAP CLAP SONG

Repartim fulls de papers de colors, tot i que es pot fer amb fulls reciclats, amb paper de diari, amb instruments de petita percussió o amb qualsevol altre material que puguis imaginar. Simplement deixa que la teva creativitat es posi a treballar. 

Ens posem en cercle i ens movem al ritme de la música. Aquesta cançó té 2 parts molt diferenciades. Una part A, en la que hauran de donar 3 cops sobre el full, i una part B en la que donarem 6 passes cap endavant i 6 passes cap endarrere acompanyades dels 6 cops al full respectivament. 

Per fer més variada activitat, poden girar a un costat, a un altre, ajupir-se, aixecar-se… inclús, si hi ha papers de diferents colors, poden donar consignes. Per exemple: només toquen els colors blaus, ara els vermells, només aquelles persones que el seu nom comenci per la lletra A, els que portin roba d’esport, els que portin ulleres… i així treballem l’atenció i la concentració. 

Aquí podeu veure el vídeo: https://youtu.be/0HByXWgkMwk

Àudio utilitza’t: https://youtu.be/SruVR2fBQWE

LET KISS

Per dur a terme aquesta activitat només necessitem les nostres sabates. Ens les col·loquem a les mans… i a ballar!

Podem fer l’activitat cadascú a la seva taula o ens posem en cercle i ho fem a terra.
La coreografia consisteix a caminar amb les sabates cap endavant i cap endarrere, xocar una sabata contra una altra al ritme de la música imaginant que les nostres mans són els nostres peus. 

Només hem de tenir en compte que aquesta peça té 3 parts diferents i pots fer una coreografia per cadascuna d’elles. A continuació adjunto un vídeo explicatiu. 

Aquí podeu veure el vídeo: https://youtu.be/aajOh-26e5w

Àudio utilitza’t: https://youtu.be/iSrZZ0x86Ho

ECOS RÍTMICS

Repartirem gots de plàstic dur a cada alumne.
Proposo utilitzar una cançó com a base sobre la qual fer ritmes. El o la docent fa un ritme de quatre polsos i l’alumne repeteixen el mateix ritme. 

Amb els exercicis d’ecos rítmics, treballem aspectes tan importants com el ritme, la memòria, la coordinació o l’atenció auditiva entre moltes altres. 

La cançó que proposo és la de London Bridge, que podeu descarregar fàcilment a la biblioteca de Youtube. Jo utilitzo dos gots de plàstic dur, però podríem fer-ho amb percussió corporal, amb palets xinesos o amb instruments de petita percussió. 

Aquí podeu veure el vídeo: https://youtu.be/rbu1D7VEaos

Àudio utilitza’t: https://youtu.be/T2Mts3vNYG4

ELS 7 SALTS

Una de les coses que més m’agrada fer a les meves classes de música és adaptar les danses tradicionals. 

En aquest cas vull parlar de la dansa dels 7 salts que és tradicional a Dinamarca. La dansa original no és complicada, però com us dic, a mi m’agrada adaptar-les per poder realitzar-les amb els més petits i petites. 

En aquesta activitat us presento dues variacions: 

  • A cada salt representarem un animal, o un esport, o una professió…, podem adaptar-la  a la temàtica que estiguem treballant en aquest moment. 
  • Moure’ns lliurement per l’espai i quan arribi el moment dels salts, podem fer uns gestos determinats. 

Aquí us deixo els vídeos amb les dues variacions:

  1. https://youtu.be/TxrJB88IHOs
  1. https://youtu.be/LlEx62-FOzk

Àudio utilitza’t: https://youtu.be/Yp5yzaWfAng

XARRANCA AFRICANA

Aquesta activitat és fantàstica per unir al grup, el treball en equip, millorar la coordinació visomotora, l’agilitat, interiorització del pols i l’accent. 
L’única cosa que necessitarem és un guix per pintar la xarranca a terra, tot i que també es pot fer amb cèrcols. 

Els i les alumnes hauran de fer una fila uns darrere dels altres. L’activitat consisteix a saltar en els quadrats que s’han pintat a terra al ritme de la música i per ordre, segons la fila establerta. 

Aquesta activitat també té un munt de possibilitats i la podem anar complicant cada vegada més, segons l’alumnat vagi agafant destresa amb l’exercici. 

Aquí us deixo el vídeo perquè pugueu veure l’activitat: 

  1. Aquest és el més senzill. Per fer-lo vaig utilitzar la cançó de Borboletinha: https://youtu.be/cYIF-dKD8is
  2. I en aquest, utilitzo la mateixa cançó, però hem complicat una mica l’exercici: https://youtu.be/kD0Sc4-UwWU

Àudio utilitza’t: https://youtu.be/28iW_O5qWfU