SomDocents

3 activitats per treure profit de les xarxes socials (Instagram i TikTok)

-

Article de la Paula Bonilla (enticada2.0)

4 min.

En articles anteriors hem parlat sobre com influeixen les xarxes socials als nostres infants i sobre la importància d’evitar una llarga exposició a les pantalles.

Les xarxes socials esdevenen una peça clau a la nostra societat. És molt fàcil caure al tòpic i pensar que únicament tenen una finalitat. Serveixen per a moltes coses. És imprescindible fer veure als infants que aquestes tenen moltes més possibilitats i que ens poden servir a l’escola com a una eina més d’aprenentatge. La idea d’aquest article és donar-vos 3 idees per fer servir a la vostra classe utilitzant l’Instagram o el TikTok

Activitat 1: Viatgem en el temps

Edat recomanada: Cicle Mitjà i Superior. El nivell de dificultat es pot adaptar a secundària. 

Material: Plantilla descarregable amb el feed de publicació d’Instagram

Desenvolupament de l'activitat

Molt probablement, si feu Medi al Cicle Mitjà o al Superior treballeu les etapes de la història o algun personatge important d’aquestes. 

Doncs bé, aquesta activitat tracta del següent: donarem als i les alumnes una plantilla a paper semblant a la d’una publicació d’Instagram (amb un espai per a la foto, un per al comentari, un altre pels hashtags, un altre per a la ubicació i el botó de “likes”).

Hauran de triar un personatge de la història i fer una publicació com si ells i elles mateixes fossin aquest personatge, ubicant-lo a la seva època. Imagineu-vos que estem treballant els romans: un alumne haurà de fer una publicació a Instagram com si fos Julio César. Farà un dibuix del personatge al costat del Coliseu a l’apartat de la foto, escriurà una petita frase representativa com “Alea jacta est”, posarà a la ubicació “El Coliseu Romà”, etc.

Activitat 2: I si fem un TikTok?

Edat recomanada: Cicle Superior. El nivell de dificultat es pot adaptar a secundària. 

Material: Aplicació TikTok o qualsevol editor de vídeo

Desenvolupament de l'activitat

Aquesta segona proposta està més orientada a la creació de vídeos. Si coneixeu la plataforma TikTok, no només hi ha vídeos de gent fent balls virals. També n’hi ha que fan videotutorials  de receptes de cuina, de manualitats o de passos per a maquillar-se.

 

La idea d’aquesta activitat és que els i les alumnes es converteixin en creadors de contingut educatiu. Imagineu-vos que estem treballant les tècniques d’estudi: l’esquema, el resum, els títols, etc. 

 

Per grups, hauran de gravar un TikTok explicant, per exemple, què és un esquema, quins tipus d’esquema hi ha i com fer-ne un. Com que els TikToks solen ser vídeos de no més de 3 minuts de durada, farem que treballin la sintetització d’idees i l’organització seqüencial d’aquestes.

 

Per exemple: Primer, ensenyarem un esquema i gravarem la nostra veu mentre diem “Com fer un bon esquema?”. Després, ensenyarem 3 tipus d’esquemes que nosaltres mateixos hem creat i direm quin nom tenen: “Aquest és un esquema en horitzontal, aquest en vertical i per últim, aquest es diu esquema en diagrama d’arbre”

 

Aquests vídeos es poden realitzar amb qualsevol contingut educatiu que estem treballant: els diftongs, les parts d’una planta, com trobar el mínim comú múltiple… Serà qüestió que ho lliguem amb allò que estem treballant.

Activitat 3: El personatge misteriós

Edat recomanada: Cicle Mitjà i Cicle Superior

Material: Compte d’Instagram o TikTok creat pel mestre i un full per fer la descripció

Desenvolupament de l'activitat

Aquesta activitat es podria realitzar tant amb Instagram com amb TikTok. Crearem un compte d’una d’aquestes dues xarxes socials anomenat “El personatge misteriós”. A l’aula, repartirem el nom de l’alumnat de manera que els toqui un nom que no sigui el seu. Per exemple, a la Carlota li toca el nom d’en Carles.

 

Treballarem la descripció d’una persona per mitjà de les xarxes socials. La Carlota haurà de fer una descripció d’en Carles sense mencionar que és ell: únicament descriurà com és físicament i com és el seu caràcter

 

Crearem una publicació a Instagram o a TikTok per a cada descripció amb un logotip d’interrogant. A la descripció de la publicació, afegirem la descripció física de la persona que hagin creat els i les alumnes. També hauran d’interactuar amb la publicació als comentaris, comentant de qui creuen que es tracta aquesta descripció.

Altres activitats que et poden interessar

5 activitats per treballar paraules agudes planes esdruixoles 1 1 - 3 activitats per treure profit de les xarxes socials (Instagram i TikTok)

5 activitats per treballar les paraules agudes, planes i esdrúixoles

Proposem 5 activitats per a primària t'ajudaran a treballar la separació sil·làbica (agudes, planes i esdrúixoles).➡️​Inclou material descarregable!

Nens i nenes a l'escola llegint a classe

5 activitats per treballar la comprensió lectora

L’hàbit de la lectura és una competència que poques persones desenvolupen o mantenen amb la finalitat de conèixer i viatjar a través del meravellós món de la imaginació.➡️​Inclou material descarregable!