Billy Elliot (2000) és una pel·lícula britànica del gènere del drama dirigida per Stephen Daldry i protagonitzada per Jamie Bell, Gary Lewis, Jamie Draven i Julie Walters. Aquesta narra la història de Billy Elliot, un nen que viu amb el seu pare Jackie, el seu germà gran Tony i la seva àvia, en el context de la vaga de miners de Regne Unit, durant els anys 1984 i 1985.
L’ARGUMENT
El pare d’en Billy inscriu al noi en un centre perquè aprengui boxa, però a ell no li agrada gens. Un dia la professora de ballet imparteix classe en la mateixa sala del gimnàs i Elliot descobreix la seva veritable passió. Malgrat que el seu pare no ho vol, ell fa classes d’amagat amb la professora de ball fins a aconseguir el seu objectiu i, finalment, triomfar. ¿Ho aconseguirà? ¿Comptarà finalment amb el suport de la seva família?
ASPECTES A TREBALLAR ABANS DE VEURE BILLY ELLIOT
A l’hora de visionar i treballar la pel·lícula a l’aula cal tenir en compte una sèrie d’aspectes clau. En aquest sentit, i abans de veure-la amb els alumnes, és important que s’expliquin alguns conceptes, com ara:
La situació sociocultural i econòmica de l’entorn de Billy Elliot. La pel·lícula està ambientada als anys 80, en un petit poble molt humil (la gran majoria de famílies treballen a la mina), la qual cosa explica la manera que tenen de relacionar-se els personatges.
La vaga del col·lectiu miner, que condiciona sense cap mena de dubte la força dels personatges així com la situació d’en Billy és una qüestió de fons molt important, de manera que cal explicar bé què significa la vaga, per què lluiten els miners i per què hi ha opinions divergents entre el col·lectiu.
VALORS I EMOCIONS QUE VEUREM A BILLY ELLIOT
La càrrega emocional de la pel·lícula és força intensa. Ens trobem davant d’un noi que aspira a un somni, però que veu frustrats els seus intents per endinsar-se en el món de la dansa. Per una banda, pels prejudicis del seu pare que veu la dansa com una disciplina purament femenina; per l’altra, les mancances econòmiques que desemboquen en la vaga minera i en les penoses condicions de la família.
L’agressivitat amb què es manifesten els personatges, inclòs en Billy, és una de les qüestions més transcendents. Aprendre a gestionar la ràbia i les emocions negatives serà un dels esculls a superar per part d’Elliot i el seu entorn. Les adversitats a les quals ha de fer front el noi i la seva família són l’origen de tot. De fet, la seva actitud en la prova de ballet posa en perill la possibilitat de superar-la.
La resiliència és una altra de les emocions que traspua la pel·lícula i que permet a Billy Elliot, a través de l’esforç i la constància en els entrenaments, accedir al seu somni. A més d’exercitar el seu cos per a la dansa, en Billy també ha de lluitar per fer front als estereotips socials i a les velles creences, que amenacen en deixar-lo fora de joc.
Un altre valor fonamental que apareix en aquesta pel·lícula és el de la confiança. Tant la professora de dansa com l’àvia d’en Billy (que també havia volgut ser ballarina) són clau per a ell, perquè li donen la força necessària per trencar les barreres establertes, tant per la societat com per la seva família, en aquest cas formada pel pare i el germà.
L’ESCENA DESTACADA
És una escena màgica de la pel·lícula. És de fet, l’escena que marca un abans i un després en la vida de Billy Elliot en la seva faceta de ballarí. Una nit, mentre el noi juga amb el seu amic a ballar, quasi d’amagat en el quadrilàter de boxa del gimnàs, el seu pare és advertit pel professor de boxa: l’Elliot és dins, ballant.
Davant la situació, el noi, profundament avergonyit, reneix de les seves cendres i comença a ballar per al seu pare. És aleshores quan l’home, embargat per l’emoció, marxa corrents fins a casa de la professora de l’Elliot per dir-li que farà el que sigui perquè el seu fill pugui lluitar pel somni de ser ballarí.