SomDocents

6 recursos per treballar l’empatia a l’aula

Empatia-SomDocents-Formació Docents

En intel·ligència emocional, l’empatia no és una qualitat innata o pròpia de determinades cultures amb certa preparació espiritual. Tot al contrari. L’empatia és una capacitat humana que s’ha de cultivar en els infants, tant a casa com a l’aula i en tots els àmbits educatius. Per tal de fer-la créixer cal educar als infants amb empatia, tot creant un entorn que sigui capaç de donar resposta a totes les seves necessitats.

Avui us volem presentar sis recursos que ens han semblat interessants per treballar l’empatia a l’aula.

  1. El pirata de les estrelles, Albert D. Arrayás

El pirata de les estrelles d’Albert D.Arrayás explica la història d’Ulisses el Barbarroja, un pirata que tenia tanta gana que va decidir menjar-se totes les estrelles. Es tracta d’una història divertida i delicada amb diferents personatges i objectes curiosos. Què ens agrada d’aquest conte? Doncs en primer lloc que es tracta d’una història fantàstica. En segon, que compta amb la col·laboració de l’Associació ELNA – Eduquem la nostra autoestima i que al final del conte s’inclouen un munt d’activitats supervisades per tècniques en educació emocional d’aquesta ONG.

el-pirata-de-les-estrelles-babulinka-books-albert-arrayas-editorial-infantil-educacion-emocional

A més, inclou un regal màgic: l’estrella de l’empatia, un descarregable que ens servirà per entregar els nostres millors desitjos als altres.

  1.  Posa’t un conte.

És cert que hi ha molts contes que parlen sobre les emocions i volen ajudar-nos a treballar-les. A vegades, però, és dposatunconteifícil portar aquests aprenentatges a la pràctica. Aquest és, precisament, l’objectiu de Posa’t Un Conte (PUC). Per exemple, La màgia del bosc és un conte que ens vol ajudar a entendre i a respectar la diferència, la qual cosa té molt a veure amb posar-se al lloc dels altres. També inclou disfresses descarregables. Podeu donar un cop d’ull al projecte, perquè també ofereixen materials creatius i diferents serveis i activitats per a escoles.

  1. L’ou o la gallina? Un porc al qual li encanten els ous coneix una gallina i ha d’afrontar el dilema de triar entre l’ou o la seva estimada. Aquí teniu l’exemple d’un curtmetratge que tracta d’això d’entendre a aquells que ens envolten. Però teniu més alternatives.

  1. El poder de l’empatia. És un projecte de Brené Brown, doctora i investigadora en Treball Social que ens ofereix una explicació magnífica sobre el sentit de l’empatia. El vídeo es troba en anglès, però compta amb subtítols en castellà i s’acompanya d’unes il·lustracions d’allò més inspiradores.

  1. El peix feliç i la llibertat. Un altre recurs audiovisual. Es tracta de El pez feliz, realitzat a Taiwán. Retrata la història d’un home solitari i un peix que es troben en el camí de la vida. Treballa els valors de la soledat, l’amistat i la llibertat. Compta amb una banda sonora i unes imatges emocionants.

  1. Les sabates d’un altre. Aquí teniu una activitat magnífica per childrens-shoes-687958_1920treballar l’empatia i deixar aflorar altres sensacions i sentiments sobre la família i en general, les persones que estimem. Demanarem als nens que portin a l’aula unes sabates velles d’algú altre: del pare, la mare, l’avi, l’àvia… Per començar l’activitat, el nen s’haurà de posar les sabates i caminar-hi una mica. Això ens permetrà encetar una conversa sobre com ens sentim en el lloc (les sabates) d’un altre. Intentem pensar com si fóssim el propietari o propietària de les sabates i fem preguntes: com et sents?, què fa aquesta persona?, què pensa?, la comprens?
    També podeu visionar el següent vídeo perquè s’adonin què és posar-se al lloc d’una altra persona.

I tu, què fas per treballar l’empatia amb els infants? Has posat en pràctica alguna d’aquestes activitats?

Comentaris: