En intel·ligència emocional, l’empatia no és una qualitat innata o pròpia de determinades cultures amb certa preparació espiritual. Tot al contrari. L’empatia és una capacitat humana que s’ha de cultivar en els infants, tant a casa com a l’aula i en tots els àmbits educatius. Per tal de fer-la créixer cal educar als infants amb empatia, tot creant un entorn que sigui capaç de donar resposta a totes les seves necessitats.
Avui us volem presentar sis recursos que ens han semblat interessants per treballar l’empatia a l’aula.
- El pirata de les estrelles, Albert D. Arrayás
El pirata de les estrelles d’Albert D.Arrayás explica la història d’Ulisses el Barbarroja, un pirata que tenia tanta gana que va decidir menjar-se totes les estrelles. Es tracta d’una història divertida i delicada amb diferents personatges i objectes curiosos. Què ens agrada d’aquest conte? Doncs en primer lloc que es tracta d’una història fantàstica. En segon, que compta amb la col·laboració de l’Associació ELNA – Eduquem la nostra autoestima i que al final del conte s’inclouen un munt d’activitats supervisades per tècniques en educació emocional d’aquesta ONG.
A més, inclou un regal màgic: l’estrella de l’empatia, un descarregable que ens servirà per entregar els nostres millors desitjos als altres.
- Posa’t un conte.
És cert que hi ha molts contes que parlen sobre les emocions i volen ajudar-nos a treballar-les. A vegades, però, és difícil portar aquests aprenentatges a la pràctica. Aquest és, precisament, l’objectiu de Posa’t Un Conte (PUC). Per exemple, La màgia del bosc és un conte que ens vol ajudar a entendre i a respectar la diferència, la qual cosa té molt a veure amb posar-se al lloc dels altres. També inclou disfresses descarregables. Podeu donar un cop d’ull al projecte, perquè també ofereixen materials creatius i diferents serveis i activitats per a escoles.
- L’ou o la gallina? Un porc al qual li encanten els ous coneix una gallina i ha d’afrontar el dilema de triar entre l’ou o la seva estimada. Aquí teniu l’exemple d’un curtmetratge que tracta d’això d’entendre a aquells que ens envolten. Però teniu més alternatives.
- El poder de l’empatia. És un projecte de Brené Brown, doctora i investigadora en Treball Social que ens ofereix una explicació magnífica sobre el sentit de l’empatia. El vídeo es troba en anglès, però compta amb subtítols en castellà i s’acompanya d’unes il·lustracions d’allò més inspiradores.
- El peix feliç i la llibertat. Un altre recurs audiovisual. Es tracta de El pez feliz, realitzat a Taiwán. Retrata la història d’un home solitari i un peix que es troben en el camí de la vida. Treballa els valors de la soledat, l’amistat i la llibertat. Compta amb una banda sonora i unes imatges emocionants.
- Les sabates d’un altre. Aquí teniu una activitat magnífica per treballar l’empatia i deixar aflorar altres sensacions i sentiments sobre la família i en general, les persones que estimem. Demanarem als nens que portin a l’aula unes sabates velles d’algú altre: del pare, la mare, l’avi, l’àvia… Per començar l’activitat, el nen s’haurà de posar les sabates i caminar-hi una mica. Això ens permetrà encetar una conversa sobre com ens sentim en el lloc (les sabates) d’un altre. Intentem pensar com si fóssim el propietari o propietària de les sabates i fem preguntes: com et sents?, què fa aquesta persona?, què pensa?, la comprens?
També podeu visionar el següent vídeo perquè s’adonin què és posar-se al lloc d’una altra persona.