SomDocents

7 activitats d’inspiració Montessori de 3 a 6 anys

SomDocents. Cursos formació docents

Aplicar la pedagogia Montessori ens demana preparar l’espai i tenir una actitud el menys intervencionista possible amb el nen. Avui us proposem 7 activitats d’inspiració Montessori per a infants de 3 a 6 anys que podeu treballar en aquesta línia, tant a l’aula com a casa.

  1. Fruites, verdures i llenguatge. La primera activitat que us proposem permetrà als infants aprendre les fruites, les verdures i els seus noms. Podeu utilitzar aquests trencaclosques per imprimir, que a més trobareu en anglès. Així també practiqueu un segon o tercer idioma! En acabar, podeu cercar les fruites i verdures reals per fer-ne l’associació. Una altra activitat interessant, per aprendre i reforçar valors com la paciència, l’espera, l’estima per la natura i l’autoeducació és la de crear el vostre propi hort.kitchen-garden-960542_1920
  1. La Taula de la Pau. Heus aquí un espai per a la resolució de conflictes que podeu crear tant a casa com a l’aula. Els infants i els adults hi poden acudir quan tinguin un conflicte individual o bé quan el problema sigui entre dues o més persones. Ompliu una cistella amb tota una sèrie d’elements que puguin contribuir a resoldre el conflicte o bé a relaxar-vos quan us sentiu enfadats o nerviosos. Establiu un sistema de torns per exposar la problemàtica i resoldre-la.
mesa-de-la-paz-montessori-en-casa
http://www.montessoriencasa.es/mesa-paz-el-cambio-empieza-en-tu-familia/
  1. Arranjaments florals. Una de les bases de la pedagogia Montessori és l’harmonia i la bellesa. Crear un entorn bonic i agradable és molt important per reforçar un ambient de calma. Una activitat molt plaent pot ser la de confeccionar arranjaments florals. En aquesta es treballen moltes habilitats i s’hi combinen els sentits de la vista, el tacte i l’olfacte.

flowers-983905_1920

  1. Activitats amb pompons. L’activitat que us proposem a continuació pot ajudar als infants a preparar-se per l’escriptura. Podeu utilitzar pompons (en trobareu a qualsevol botiga de treballs manuals) i anar-los passant, amb unes pinces, d’un costat a l’altre, per posar-les en un bol o en els receptacles d’una glaçonera. Sempre d’esquerra a dreta. Per treballar la motricitat fina disposeu de molts jocs interessants. Nosaltres us recomanem especialment aquest joc d’abelles de PlanToys.
  1. El joc del silenci. Per aprendre la importància del silenci us proposem aquest joc, un clàssic que podeu dur a terme de moltes maneres. En definitiva, consisteix en quedar-se en silenci durant tanta estona com siguem capaços o bé havent marcat un senyal (per exemple, fins que l’arena del rellotge acabi de baixar). Proposeu-los si poden quedar-se tan quiets com una flor. En acabar, podeu fer sonar una campana, apagar una espelma encesa, etcètera.
img_20160126_011003
http://www.pequefelicidad.com/2016/01/el-juego-del-silencio-para-que-se-usa-y.html
  1. Números amb plastilina. Dins de l’àrea de matemàtiques, us recomanem una activitat per aprendre els números amb plastilina. No obstant això, podeu utilitzar qualsevol altre material: agulles d’estendre roba, llaços de pasta o peces de Lego. Es tracta que descarregueu aquestes làmines (les haureu de plastificar) i empreu algun d’aquests materials per comptar. Si feu servir plastilina, podeu elaborar boles o formes per enganxar a cada làmina amb els números de l’1 al 10.
printable-counting-cards-4
http://modernparentsmessykids.com/homemade-learning-printable-counting-cards/
  1. Construïm paraules. I finalitzem aquest especial d’activitats Montessori amb un abecedari que podeu pintar vosaltres mateixos (les vocals d’un color, les consonants d’un altre). El podeu comprar aquí. Un cop el tingueu enllestit, guardeu-lo en una caixa i el podreu utilitzar en diferents jocs, per construir paraules.

519mecyin5l

Us han agradat aquestes activitats?

Si voleu, podeu compartir la vostra experiència als comentaris.

Comentaris: