Els telèfons, les tablets, les videoconsoles i les pantalles, en general, conviden als infants a viure una vida accelerada i desconnectada de la realitat. Per tal de recuperar la capacitat d’observació i el gust per descobrir coses, avui us proposem cinc activitats interessants per treballar la natura amb els infants.
- Tanqueu els ulls i redescobriu el vostre entorn. Si sortiu al bosc, proveu de tancar els ulls i tocar els diferents elements que trobeu: l’escorça de l’arbre, les fulles humides, la terra olorosa. Doneu-vos uns minuts per escoltar els ocells, la brisa que mou les branques o senzillament, el silenci.
- Elaboreu ambientadors naturals. La natura ens proporciona uns perfums magnífics. Podeu collir – o fins i tot plantar – lavanda, farigola o romer. Són plantes d’allò més oloroses, que se solen utilitzar per als ambientadors que podem trobar a les botigues. Colliu la planta i poseu-la en una bosseta de roba per penjar-la a l’armari o en qualsevol altre lloc de la llar.
- Un hort ecològic. Aquesta és una activitat que haureu de fer en l’àmbit del centre, encara que també podeu plantejar-la de manera individualitzada si utilitzeu testos. Crear un hort ecològic de zero no és fàcil, però viure el procés que comença amb la plantació de les llavors i finalitza amb els aliments a taula pot resultar d’allò més plaent.
- Donem vida a l’aula amb plantes! Estem segurs que teniu presents que l’aula ha de ser un entorn acollidor. Una de les activitats que podeu dur a terme i que a banda de treballar la natura, us permetrà donar vida a l’aula, és plantar testos amb plantes. Podeu decorar els recipients vosaltres mateixos (fins i tot fent reciclatge) i després posar-hi les plantes que més us agradin. El fet de regar-les periòdicament i tenir-ne cura també us ajudarà a treballar valors com la responsabilitat i l’estima per les plantes.
- Aprenem a reciclar. Tenir clars els avantatges del reciclatge és molt important per aprendre a respectar la natura. Un joc que us proposem consisteix a dibuixar els diversos contenidors de colors que existeixen i penjar-los a la paret. Podeu fer retallables amb dibuixos dels diferents residus i anar-los enganxant segons siguin vidre, envasos, cartó i paper, rebuig, piles, etcètera.
Si poseu en marxa alguna d’aquestes activitats a l’aula, ens agradaria saber com us ha anat. Compartiu les vostres idees i impressions als comentaris!