SomDocents

Univers Roald Dahl: totes les pel·lícules i llibres que pots veure i llegir

Avui 23 de novembre del 2021 es compleixen trenta-un anys de la mort de Roald Dahl. Segur que ens podem estalviar les presentacions, però no podem deixar d’incloure en aquesta introducció que aquest ha estat i serà sempre un dels autors més representatius i influents de la literatura infantil, juvenil i adulta (només faltaria) de tots els temps.

matilda - Univers Roald Dahl: totes les pel·lícules i llibres que pots veure i llegir

Il·lustració: Matilda (Quentin Blake)

El pare de Matilda va néixer a Llandaff (Gal·les) un 13 de setembre de 1916 i va morir a Oxford un dia com avui, però de 1990. Els seus llibres s’han popularitzat, no només per ser obres mestres de la literatura, sinó perquè cineastes com Steven Spielberg, Wes Anderson, Nicolas Roeg, Mel Stuart, Henry Selick, Danny DeVito o Tim Burton han portat aquestes històries a la pantalla gran.

 

Aquest article és una guia per no perdre’t cap de les obres literàries més cèlebres de Roald Dahl. Un cop llegides, podeu gaudir-les en una sessió de cinema amb crispetes. Tots a punt per al viatge?

James i el préssec gegant (1961)

En James és un nen orfe que viu amb dues tietes que li fan la vida impossible. Un personatge estrany li regala un cucurutxo de boles màgiques que fan créixer un presseguer molt especial al pati. Algú es pot imaginar com seria un viatge meravellós a dalt d’un préssec gegant? 

 

La pel·lícula és de Walt Disney, la va produir Tim Burton i et podem garantir que és tan encantadora com el llibre. La pots veure a Disney+. 

Hi ha algú que encara no conegui  a en Charlie? A Charlie i la fàbrica de xocolata (1964), Roald Dahl explica la història de Charlie Bucket, un nen molt pobre que somia amb trobar un destí nou. Willy Wonka, el propietari de la fàbrica de xocolata, li canviarà la vida.

 

Hi ha dues pelis interessants, però a nosaltres ens encanta l’original: Un món de fantasia (1971), dirigida per Mel Stuart i guionitzada pel mateix Dahl. Per cert, hi ha una adaptació més nova, que és la de Tim Burton, amb Johnny Deep en el paper de Willy Wonka. Pots trobar-les a Netflix. 

La pel·lícula és de Walt Disney, la va produir Tim Burton i et podem garantir que és tan encantadora com el llibre. La pots veure a Disney+. 

El senyor Guillot vivia amb la seva família en un cau, sota un arbre, en un bosc. Si no fos perquè aquest és més llest que la gana, s’hauria deixat atrapar per tres grangers mesquins que no el poden ni veure. Meravellós. 

 

I no menys meravellosa és l’adaptació que Wes Anderson va fer amb Fantastic Mr.Fox, una pel·lícula d’animació stop-motion al·lucinant. La trobaràs a Amazon o Disney+.

Una nena òrfena és raptada pel G.A.G., un gegant bo i vegetarià, que no menja carn i encara menys nens. Els seus amics sí que ho fan. La nena vol convèncer-lo per evitar la carnisseria. Ho aconseguiran? O haurà d’ajudar-los la Reina d’Anglaterra? 

 

L’adaptació al cine d’aquesta obra es va estrenar l’any 2016 i la va dirigir Steven Spielberg. En pots gaudir a Disney+.

Es pot enfrontar un nen de set anys a totes les bruixes d’Anglaterra? Si té l’ajuda de l’àvia més adorable del món, sí. Aquesta sorprenent història que va d’enxampar bruixes (entre altres coses) es va publicar l’any 1983.

 

També té dues adaptacions al cinema. La més recent la va dirigir Robert Zemmeckis i és de l’any 2020. La primera, de Nicolas Roeg, és de 1990. Les trobaràs totes dos a Netflix. 

Podríem dir-vos moltes coses de Matilda, però segur que us passa com a nosaltres. És la nostra obra preferida i, per tant, no podem dir-ne res objectiu. És la història de les persones resilients i de les que estimen els llibres per damunt de totes les coses. També és la teva? Doncs no te la deixis perdre. 

 

La seva adaptació al cinema va ser dirigida i protagonitzada per l’entranyable Danny De Vito i la seva esposa, Rhea Perlman, l’any 1996. El més bonic de tot? La meravellosa història que hi ha darrere, entre la parella i la protagonista de la peli, Mara Wilson, la mare de la qual estava greument malalta durant el rodatge. La cinta està sempre disponible a Netflix! 

Però aquí no s’acaba la història. No totes les obres de Roald Dahl s’han portat a la pantalla gran. Tens un munt de llibres més per llegir! Gaudeix de tota la seva obra. Potser podeu fer-vos alguns regals fantàstics per Nadal! 

Comentaris: