SomDocents

Recomanació d’una pel·lícula: Wonder

sd pelicula wonder - Recomanació d'una pel·lícula: Wonder

Wonder és una pel·lícula que es va estrenar l’any 2017 que s’emmarca dins del gènere del drama, però amb tocs de comèdia molt interessants. Està dirigida per Stephen Chbosky i probablement ja saps que està basada en el llibre homònim Wonder, publicat l’any 2012 i autèntic èxit literari a tot el món. Tant el llibre com la pel·lícula ens expliquen una història tan meravellosa com el seu protagonista, August Pullman. La cinta, protagonitzada per Julia Roberts, Owen Wilson i Jacob Tremblay, és un antídot contra el bullying. Perfecta per a reflexionar, conversar i tractar a fons aquesta temàtica a l’aula. 

L’argument

Es diu August Pullman, però tothom li diu Auggie. El protagonista de Wonder és un nen de deu anys que viu a North River Heights, a Manhattan. Té una deformitat facial de naixement que s’anomena Síndrome de Treacher Collins. Durant tota la seva infància, l’Auggie s’ha de sotmetre fins a 27 cirurgies, la qual cosa no li permet anar a l’escola. La seva mare l’educa a casa. És un infant llest, preparat. Un amant de la ciència, de Star Wars i Minecraft. També vol ser astronauta. 

Tot es complica, però, quan els pares de l’Auggie decideixen que ha de començar l’etapa de secundària a l’escola presencial. Allà es topa amb la crua realitat: les mirades, les burles, els insults. Però també hi trobarà la bondat, la generositat i la lleialtat, en un recorregut que commou, que emociona i que ens dóna, a grans i petits, una gran lliçó d’acceptació i amistat.

Wonder o la màgia de les persones 

L’Auggie és un nen molt especial. Destaca entre els altres perquè el seu rostre no és com els de la resta. Però, hi ha algun rostre que sigui igual? La seva germana sempre li diu que ell ha nascut per destacar i així és, perquè ocupa una posició central a la família: ell és el sol. La resta d’astres, com ara ella, giren al seu voltant. Wonder és una pel·lícula molt interessant per treballar el tema del bullying, però també per reflexionar sobre les relacions familiars: la posició que cadascú de nosaltres ocupa en la família i les circumstàncies que poden trencar els esquemes, generar dolor, angoixa o bé marge per a la superació. Per això la història s’explica des de les diferents perspectives dels personatges principals. I és un gran encert que afegeix moltes possibilitats a l’hora d’abordar la història.

Per què pot ser interessant veure Wonder?

Si heu llegit Wonder, sabreu que es tracta d’una història meravellosa. És un best-seller prou reconegut per tothom, així que pot funcionar molt bé per treballar a l’aula, a partir de Primària, amb fragments de text i lògicament, amb la pel·lícula. 

Segons dades de la UNESCO, el 32% dels nens i nenes del món han patit alguna vegada bullying o assetjament escolar. Per tant, des de les escoles i les institucions s’han endegat diferents programes i dinàmiques per frenar-lo. Des de l’aula tenim l’oportunitat de fer una feina d’observació activa i posar en marxa una sèrie d’activitats que ens permetin parlar sobre els perills de l’assetjament, oferint (en positiu) recursos per fomentar l’empatia, la inclusió i el respecte cap als altres. 

Amb Wonder tindreu l’oportunitat d’emocionar-vos plegats, conversar i jugar a posar-vos a les sabates de l’altre. De sentir que no hi ha ningú per damunt dels altres i que no hi ha res més reconfortant i plaent que sentir-se part d’un grup cohesionat i respectuós. 

L’escena destacada

La pel·lícula és una delícia que us permetrà treballar un tema tan espinós com és el del bullying o l’assetjament escolar des d’una perspectiva atrevida i, fins i tot, divertida. Perquè si bé aquesta pel·lícula és dramàtica, conté moments d’allò més divertits, que ens mostren com és d’intel·ligent l’Auggie, perquè és capaç de riure’s d’ell mateix i treure ferro a l’assumpte. 

Hem destacat aquesta escena, que ens ha fet riure especialment, on els pares de l’Auggie conversen amb ell sobre com ha anat el primer dia a l’escola. Esperem que aquest tastet us motivi a veure-la sencera. Actualment la trobareu disponible a Amazon Prime, sota compra o lloguer. Que en gaudiu!