SomDocents

Recomanació d’una pel·lícula: De l’Índia a París en un armari d’IKEA

sd pelicula de la india a paris en un armario de ikea - Recomanació d'una pel·lícula: De l’Índia a París en un armari d’IKEA

De l’Índia a París en un armari d’IKEA és una pel·lícula estrenada l’any 2018, sota la direcció del canadenc Ken Scott, que narra la història d’Aja, un jove de Bombai, la ciutat més gran de l’índia. La cinta està inspirada en la novel·la de l’escriptor francès Romain Puértolas, L’increïble viatge del faquir que es va quedar atrapat en un armari d’IKEA, convertida en fenomen editorial arreu del món. La pel·lícula és lleugera i entretinguda, però ens parla d’un viatge, dels somnis, de la sort o la dissort de néixer en un lloc o en un altre, del karma, de la família i fins i tot del rol de l’atzar. 

L’argument

El protagonista d’aquesta pel·lícula s’anomena Ajatashatru Lavash Patel i és interpretat per Dhanush, un veritable ídol a Bollywood. Aja és un estafador que viu en un petit barri de la ciutat de Bombai i que es dedica a enganyar els turistes. Ell, però, és una espècie de Robin Hood: els diners que aconsegueix són per portar-los a casa, on viu amb la seva mare i la vaca Moohini, en situació d’extrema pobresa. Un dia, però, entra en joc l’atzar.

Aja viatja a París, la ciutat dels somnis de la seva mare, per veure la Torre Eiffel. Allí és on es posa en marxa la veritable odissea, perquè el noi es perd en un IKEA, coneix a la Marie, viatja a bord d’un armari i viu un munt d’aventures fruit de l’accidentalitat i les coincidències, tan naturals com la vida mateixa. 

La vida és un viatge ple de casualitats 

L’autor d’aquesta història explica que Aja és ell, en realitat. No creu en el karma, sinó en l’atzar. Perquè de fet, explica que a la gent dolenta també li passen coses bones. Ell diu que la pel·lícula és una metàfora de la seva existència, perquè al llarg dels seus 43 anys de vida ha arribat a canviar de casa, de ciutat i de país fins a 39 vegades. La reflexió sobre l’atzar, els camins de l’existència, les casualitats, la moral i l’etern debat sobre si la fi justifica els mitjans s’ajunta amb una altra problemàtica tan important com vigent: la immigració i les pèssimes condicions de vida de tantes i tantes persones en el món. 

Per què us agradarà veure De l’Índia a París en un armari d’IKEA?

La pel·lícula és una interessant reflexió sobre les penalitats i misèries humanes, sense perdre mai de vista l’optimisme i l’humor. La mescla entre la comèdia i el drama és del tot subtil i, de fet, la conclusió és agredolça. 

Agradarà, però, a tots aquells que gaudeixen habitualment de la comèdia, però que alhora busquen en les pel·lícules una història amb fons i un fort component social. De fet, es tracta d’una cinta ideal per tractar el drama de la migració, sense perdre mai l’horitzó dels somnis i l’alegria de viure. 

L’escena destacada

Compartim amb vosaltres una de les escenes més divertides de la pel·lícula, que no ho oblidem, a més de reflexió vital, té molts ingredients de Bollywood. Veureu al seu protagonista ballant en una pista de ball a la ciutat de Roma. Que la gaudiu!