SomDocents

Conte: No quiero compartir 

Recomanació_conte_no_quiero_compartir

Conte: No quiero compartir 

És meu, meu, de ningú més que meu… Ho canta en Marc Parrot al seu llibre-disc Què m’està passant ?, il·lustrat per Eva Armisén. I no ens fa estrany, perquè el sentiment de propietat i les poques ganes de compartir són alguns dels trets característics dels infants, especialment quan són més petits. Per tant, que hi hagi contes i cançons que ens ajudin a domesticar aquestes ganes d’apropiar-s’ho tot és d’allò més normal i necessari. 

El seu os de peluix és tot el seu patrimoni. El trenet que va arribar per Reis. O la pedreta amb forma de cor que acaba de collir de terra. Que els infants no vulguin compartir és natural, però cal educar-los perquè més enllà de la primera infantesa, els nens i nenes sàpiguen què hi ha de bo en el gest de compartir. 

No quiero compartir és un conte que us recomanem amb moltes ganes, perquè ens parla d’una història ben corrent a les famílies. La del nen petit que no vol compartir les seves joguines per res del món. Us convidem a descobrir-lo. 

Un conte per a descobrir tot allò que hi ha de bo en compartir

A No quiero compartir el protagonista és un nen anomenat Víctor. Un nen, com revela la sinopsi del llibre, a qui no li agraden les joguines que s’han de compartir. Pensa que les seves són sagrades i no vol deixar-les mai a ningú. 

Però un bon dia, la família decideix anar-se’n de vacances a San Francisco a través del que s’anomena ‘intercanvi de cases’. Què passarà amb les meves joguines? Qui les farà servir?, pensa. Per assegurar-se que la nena que arribarà dels Estats Units no tocarà les seves joguines, les guarda totes en un cofre de fusta tancat amb clau. Haurà fet el mateix, la nena, amb les seves joguines? Doncs no. Vet aquí la sorpresa que deixarà a en Víctor estorat.

Per què us recomanem No quiero compartir?

Compartir és un valor essencial per a les persones. I no només per a aquestes. Els parents més propers dels humans (ximpanzés i bonobos) comparteixen aliments amb els seus amics, fora dels grups familiars. Això és habitual en les societats humanes, però és molt estrany que passi entre animals. 

En un moment com l’actual, en el qual cal desplegar encara amb més força la nostra empatia i generositat, cal que els infants també n’aprenguin. Que escoltin allò que succeeix dins i fora de les nostres fronteres (la guerra d’Ucraïna és un bon exemple, ara, però al món hi havia almenys 51 conflictes latents el 2021) i que els ho expliquem. 

Conèixer altres realitats i comparar-les amb el nostre estat del benestar és plantar una petita llavor perquè els nostres infants siguin, en el futur, adults generosos i empàtics, disposats sempre a compartir. 

Fitxa tècnica:

  • Nombre de pàgines: 48
  • Editorial: Penguin Kids
  • Idioma: castellano
  • Enquadernació: tapa dura
  • ISBN: 978-8418817182
  • Any d’edició: 2021
  • Preu: 15,15 €
  •