SomDocents

Què és l’assertivitat?

sd assertivitat - Què és l'assertivitat?

Dir allò que pensem. Ser capaços de respondre no. Expressar les nostres emocions amb llibertat. Ser crítics amb allò que no ens convenç… Quan diem assertivitat pensem en això i també pensem en situacions en les quals ens hagués agradat emprar-la. 

Com ara, quan algú ens passa davant a la cua de la peixateria, quan anem al cinema amb el nostre amic quan aquell dia no en teníem ganes o quan no aixequem el dit per rebatre una opinió en una reunió de feina, perquè resulta més còmode (o menys conflictiu) callar.  

 

Però, definim-la… 

L’assertivitat és una manera de comunicar-nos a través de la qual som capaços d’expressar les nostres opinions, defensar els nostres drets o fer alguna proposta que ens sembla necessària. 

Es tracta de fer-ho d’una manera honesta, sense ser agressius ni passius, respectant als altres, però també respectant-nos a nosaltres mateixos i les nostres necessitats. 

 

L’assertivitat es té o s’aprèn?

Que no siguem prou assertius en determinades circumstàncies és fins i tot normal. Però hem de saber que l’assertivitat s’aprèn i es millora. Es tracta, en realitat, de prendre’n consciència, perquè ens servirà per: 

  • Expressar els nostres sentiments sense deixar-nos emportar per les emocions 
  • Reforçar l’autoestima i la confiança en nosaltres mateixos 
  • Desenvolupar, a través de les experiències, la nostra capacitat per gestionar conflictes
  • Sentir-nos lliures i estar més satisfets amb la nostra vida i manera de fer.

 

Però, per què no som assertius? 

Fugim del conflicte: és natural. Quan érem petits ens van explicar que no havíem de contradir als pares, als mestres i a la gent gran, en general. Això fa que moltes vegades estiguem més preocupats per satisfer les necessitats dels altres, que per atendre les nostres. 

Les nostres experiències, la personalitat, els estereotips o una baixa autoestima poden fer que, a més, no siguem capaços de defensar els nostres drets i expressar les nostres emocions d’una manera transparent.

 

Era aquesta la fórmula màgica? 

La resposta és no. Ser assertius no resoldrà tots els nostres problemes. Hi haurà persones que s’enfadaran, que no ens entendran o que s’ho prendran com un atac. L’assertivitat no és una fórmula màgica, és clar. Però sí que és un dels ingredients més importants per a una existència honesta i plàcida amb un mateix. Te la vols perdre?