SomDocents

Parlem amb… Santiago Moll

SomDocents-Santiago Moll

Santiago Moll (Ciutadella de Menorca, 1973) és professor de llengua castellana i literatura en un institut de Secundària de Badalona. És, no obstant això, curiós per naturalesa, un apassionat de les noves tecnologies i un enamorat, tal com indica en la seva pàgina, de l’educació emocional. A més, és autor del blog Justifica tu respuesta, un espai on comparteix continguts, experiències i sapiència al voltant del món de l’educació. Avui volem parlar amb ell de la seva experiència com a docent, dels nous reptes que ens planteja l’educació i de la seva trajectòria a la xarxa.

P: Tenies clar que volies crear un blog que no s’assemblés a la resta de blogs sobre educació que hi ha a la xarxa. Què trobem de nou a Justifica tu respuesta?

Com bé dius, volia fer un blog que es pogués diferenciar de la resta de blogs de caràcter educatiu. El que potser fa diferent el meu blog de la resta és que molts articles parlen d’educació, però des d’un vessant no educatiu, és a dir, el que faig és adoptar disciplines molt diferents com ara el marketing, el copywriting, el social media, el coaching, la intel·ligència emocional per a lligar-ho amb la meva experiència docent. És el que se’n diu “pensament fora de la caixa” (think outside the box).

P: El teu blog ja compta amb més de 20.000 subscriptors, que es diu aviat. Quina creus que ha estat la clau del teu èxit?

Hi ha diversos factors que han donat visibilitat al blog pel que fa al nombre de subscriptors, seguidors a les xarxes socials i lectors. El primer factor és la constància dels primers anys on publicava cinc cops a la setmana, fet que m’ha ajudat a fidelitzar molts lectors. El segon és el coneixement de la plataforma WordPress que m’ha permès optimitzar les visites i fer que aquell que entra per primera vegada vulgui tornar. El tercer és la manera d’escriure que està optimitzada pels buscadors de la xarxa, sense renunciar a la qualitat i el valor del contingut. I el quart i crec que més important és que els articles sempre intenten tenir un valor útil per al lector, és a dir, és un blog de preguntes, però també de respostes i solucions.

P: Quins són els temes que més interessen als docents?Frase 01 SMoll

Justifica tu respuesta va néixer com un blog pensat per a les tècniques d’estudi i les noves tecnologies. Però amb el temps em vaig adonar que les grans preocupacions dels docents radicaven en aspectes relacionats amb la gestió d’aula, les metodologies actives i l’educació emocional, sobretot aquesta última. En aquest sentit, crec que és important escoltar a qui et llegeix i és per això que avui la categoria del blog més activa és la d’educació emocional i la d’aprenentatge cooperatiu com a metodologia activa.

P: L’educació emocional ha estat cabdal en el desenvolupament de l’educació docent en els últims anys. Com l’has aplicat a l’aula?

Crec que ha estat fonamental el fet que hagi exercit com a tutor pràcticament els darrers deu anys de forma ininterrompuda. He après molt a les meves sessions de tutoria i també amb les entrevistes amb els meus alumnes i els seus pares. Pel que fa a l’aplicació dins l’aula tinc clar que la clau ha estat treballar dinàmiques de grup enfocades a les quatre competències emocionals: consciència, autocontrol, autonomia i habilitats socials. I sempre des de l’empatia, l’escolta activa i entregant el teu temps a aquells alumnes que ho necessiten

P: Els deures han estat i són motiu de discussió entre molts pares i alumnes. Què n’opines tu?

Jo dono deures. N’he donat sempre i no me n’he amagat mai. Això sí, sempre de formaFrase 02 SMoll racional i tenint en compte el volum de feina dels meus alumnes. Crec que com tot a la vida, s’ha de treballar per a trobar un equilibri entre el tot i el res i, sobretot, entre la qualitat i la quantitat. Del que es tracta és de fer els deures significatius i des de la perspectiva del benefici i no del càstig.

P: Dius, i és ben cert, que llegir ens fa millors. Podries recomanar-nos cinc títols que cap docent s’hauria de deixar perdre?

Com bé dius, llegir ens fa millors i la lectura de llibres ha estat fonamental per al creixement de Justifica tu respuesta. Tot i que se’m fa difícil escollir-ne cinc, aquí els teniu:

9788449322730 web-la-inteligencia-que-aprende 51gwd7S1uKL._SX340_BO1,204,203,200_ 9788498750874 9788482647036

No tots són llibres educatius, però crec que cadascun té un vessant aplicable a l’educació.

P: Les noves tecnologies ens ofereixen una ajuda incalculable avui. Quins són els teus imprescindibles a l’aula?

Personalment hi ha hagut un abans i un després de la incorporació de la PDI (Pissarra Digital Interactiva), atès que m’ha permès ensenyar millor i arribar a tots els alumnes de la classe; també destacaria l’iPad com a quadern del professor i el mòbil con a eina per a documentar el meu treball a l’aula. També vull destacar l’esforç dels centres on he estat i en el que estic (IES Badalona VII) per a tenir una connexió a internet que permeti treballar recursos de la xarxa amb garanties.

P: I les metodologies Flipped Classroom? Les has aplicat a l’aula? Quina ha estat la teva experiència?

Frase 03 SMollFa anys que aplico la metodologia activa del Flipped Classroom gràcies a la plataforma Moodle, eines com EdPuzzle, mitjançant el meu canal de YouTube, on tinc vídeos que els alumnes poden consultar en qualsevol lloc i en qualsevol moment, etcètera. Amb tot, vull remarcar que la metodologia Flipped és una metodologia que ha d’anar de la mà d’altres metodologies perquè sigui significativa, com ara l’aprenentatge cooperatiu o l’ABP.

P: Quin creus que és el principal repte al qual ens enfrontarem els docents en els pròxims anys?

Per a mi el gran repte es troba en tenir consciència que la nostra tasca docent parteix de quatre grans pilars: lideratge (què puc fer com a docent per a ensenyar millor?), educació emocional (què puc fer perquè el que ensenyo arribi al cor dels meus alumnes?), metodologies actives (com puc ensenyar perquè els meus alumnes puguin aprendre per ells mateixos o amb l’ajuda dels seus companys?) i la competència digital (quines eines puc fer servir per a ensenyar millor?).

P: Participes en ponències, congressos… A banda de llegir-te al blog, on més et podem trobar?

Em podeu trobar de forma molt activa als següents espais: Fan Page de Justifica tu respuesta, Twitter, Instagram i al blog Justifica tu respuesta.

Comentaris: